Moderní způsoby vytápění dřevostavby

Moderní způsoby vytápění dřevostavby

Komerční sdělení | Pátek, 19. říjen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavby již dávno nejsou jen roubenky či sruby a stejně tak se proměnily i možnosti jejich vytápění. Správný výběr způsobu vytápění může ovlivnit nejen komfort uživatelů dřevostavby, ale hlavně provozní náklady domu.

Pro výběr otopného systému je zásadní fakt, zda se jedná o klasický, nebo nízkoenergetický, případně pasivní dům. Většinu dřevostaveb lze vytopit velmi rychle, ale výše výkonu otopného systému závisí na tom, jaká je tepelná ztráta. Na pasivní či nízkoenergetický dům stačí výkon nižší, ale podmínkou je kvalitní izolace. Příliš vysoký výkon znamená také zbytečně vysoké pořizovací náklady. Proto je dobré znát tepelné parametry své nemovitosti, nebo si je nechat spočítat odborníkem.

Jaké jsou možnosti vytápění

Možností je řada, závisí na velikosti objektu a jeho vnitřní dispozici. Dřevostavbu mohou vytápět různé otopné systémy – od kotle na pevná paliva (dřevo, pelety, biomasa...) přes krbová kamna až po modernější varianty, mezi něž patří elektrokotle, konvektory, kondenzační kotle či tepelná čerpadla, což jsou zařízení, která potřebují jen minimální obsluhu. A u těch bychom se dnes zastavili podrobněji.

Elektrokotle

elektrokotel-bosh-tronic-heat-3000Elektrické vytápění má z minulosti poměrně špatnou pověst jako velmi drahé. Ale zejména pro nízkoenergetické či pasivní domy se jedná o velmi dobrou alternativu, protože energie spotřebují velmi málo. Nepotřebujete žádné složité stavební úpravy, elektrokotle jsou objemově malé, lze je umístit v podstatě kamkoli, obsluha je jednoduchá a dům je vytopen velmi rychle.

 

Konvektory

salavy-konvektor-exact-isan-klasikKonvektorů jsou dva základní typy – přenosné umístitelné do prostoru (tzv. elektrické radiátory), nebo podlahové. Zatímco první se používají spíše jako doplňkový zdroj tepla, podlahové konvektory jsou vhodným zdrojem vytápění pro celou dřevostavbu. Pracují na principu konvekce, tzn., že konvektor nasává chladný vzduch z prostoru, který proudí přes výměník tepla a tam se ohřeje. Pak je ventilátorem vyfukován zpět do místnosti. Podlahové konvektory jsou většinou umisťovány k vnějším stěnám, takže vytváří jakousi tepelnou stěnu mezi místností a venkovním chladem.

 

Kondenzační kotle

plynovy-kondenzacni-kotel-vaillantKondenzační plynové kotle mají velmi vysokou účinnost, a to dokonce více než 100 %. Na rozdíl od klasických kotlů jsou totiž schopné využít i spaliny, které by jinak odešly komínem. Kondenzační kotel umí spaliny ochladit tak, aby se kondenzovala obsažená pára a zároveň uvolnilo teplo. Díky tomu se také snižuje spotřeba plynu. Pro plynové kotle ale musí být dřevostavba vybavena plynovou přípojkou, komínem s patřičnými parametry a nevyhnete se ani každoročním povinným revizím spalinových cest.

Tepelná čerpadla

U tepelných čerpadel závisí, jaký typ si vyberete. Některá mohou fungovat celoročně, jiná potřebují od určité teploty doplňkový zdroj tepla, obvykle elektrokotel. Existují tepelná čerpadla na principu vzduch/voda, vzduch/vzduch, země/voda a voda/voda a jejich další poddruhy. Konkrétní výběr závisí na tom, jak velký máte pozemek, jaké jsou jeho parametry a zda je na něm, nebo u něj zdroj vody. Od vybraného typu čerpadla se odvíjí i jeho pořizovací cena a celkový výkon otopné soustavy.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop