Podlahovka – vodou, nebo elektřinou?

Podlahovka – vodou, nebo elektřinou?

Komerční sdělení | Čtvrtek, 25. duben 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Z hlediska principu fungování je teplovodní a elektrické podlahové vytápění totožné – konstrukce podlahy se zahřívá na teplotu jen o něco vyšší, než je teplota vzduchu. Identické jsou oba systémy i z pohledu tepelného komfortu – oba poskytují nejrovnoměrnější rozložení teplot. V čem se naopak tyto systémy liší?

V čem je vlastně rozdíl?

Teplovodního vytápění nabízí větší flexibilitu ve zdroji tepla (plyn, tepelné čerpadlo, elektrokotel), elektrické podlahové vytápění se naopak vyznačuje vyšší provozní flexibilitou a výbornou regulovatelností (z pohledu provozních nákladů je to ve srovnání s teplovodním vytápěním zcela zásadní výhoda) a snazší a levnější instalací, tedy nižšími pořizovacími náklady.


Jak jsme na tom se spotřebou energie?

U energeticky úsporných staveb, což jsou dnes už všechny novostavby, vstupuje do hry i faktor tepelné setrvačnosti. Zkušenosti z dvouletého provozu administrativního centra Fenix Jeseník, postaveného ve standardu nZEB, který bude od ledna 2020 platit i pro rodinné domy, ukázaly, že z hlediska rychlosti reakce na změny venkovní teploty a nahodilé tepelné zisky, které jsou u úsporných domů velmi zřetelné (slunce, více lidí v místnosti apod.), je elektrické vytápění velmi rychlé a tím i šetrnější z pohledu spotřeby energie. Rozšířené teplovodní systémy tuto flexibilitu a přesnost dodávek malého množství potřebného tepla do různých prostor objektu nejsou schopny zajistit, snaha o dokonalejší regulaci přitom vyvolává neúměrné náklady.

Předností je i skutečnost, že elektrické systémy poskytují teplo zejména sáláním. Tady získávají tyto systémy i podstatnou výhodu nad dalším konkurentem v podobě teplovzdušných topných systémů s radiátory, u kterých je naopak nulová sálavá složka a organismem tedy nejsou vnímány tak pozitivně a plnohodnotně.


Úsporný princip elektrického vytápění

Elektrické vytápění jako hlavní zdroj tepla navíc šetří peněženku majitele i v době, kdy netopí. Důvod je jednoduchý – pro elektrické vytápění existují zvláštní tarify, které umožňují používat levnou energii v tzv. nízkém tarifu i pro ostatní spotřebu domácnosti. Tento fakt je, vzhledem k rostoucímu vybavení domácností elektrickými spotřebiči, opět významným zdrojem úspor celkových nákladů na provoz domácnosti a v konečném důsledku tak může elektrické vytápění vyjít jako nejvýhodnější i z hlediska provozních nákladů.

fenix-chytre-vytapeni


Info: www.fenixgroup.cz

DaS 2-2019

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop