Jaká změna bude ve vytápění rodinných domů po roce 2020?

Jaká změna bude ve vytápění rodinných domů po roce 2020?

Komerční sdělení | Sobota, 28. září 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Není žádnou novinkou, že od ledna 2020 musí všechny novostavby splňovat podmínky pro zařazení do kategorie tzv. „Budov s téměř nulovou spotřebou energie" (nZEB – z anglického Nearly Zero Energy Building). Elektrické sálavé vytápění je samozřejmě na tento přechod připraveno. Svědčí o tom jak poslední zprávy o snížení koeficientu Neobnovitelné Primární Energie (NPE), tak i studie, projekty a novinky, které společnost Fenix Trading připravuje pro podzim letošního roku a pro rok 2020.


Od ledna 2020 se snižuje hodnota koeficientu NPE!

Je smutnou skutečností, že tento parametr nemá s vlastnostmi konkrétního objektu nic společného. V rámci EU byly pro jednotlivé zdroje (paliva) "stanoveny" koeficienty, které "přepočítají", kolik primární (prvotní) energie bude spotřebováno, aby byly pokryty dílčí spotřeby. Elektrická energie je doposud u nás hodnocena jako nejméně efektivní zdroj – a to obecně, nejen pro vytápění. Energie použité v hodnoceném objektu proto mají zásadní vliv na celkové zatřídění objektu a lidé v oboru už ví, že díky tomu vycházejí objekty s elektrickým vytápěním, navzdory nejnižší celkové spotřebě energie, nejhůře.

Na druhé straně platí, že výstavba domů s téměř nulovou spotřebou vyžaduje i výrobu významného podílu energie z vlastních obnovitelných zdrojů. Fotovoltaické články a baterie v posledních letech zlevňují a dosavadní penalizace elektrické energie formou výše uvedeného koeficientu NPE významně slábne. Dobrou zprávou pro zájemce o elektrické vytápění rodinných domů je i skutečnost, že od ledna 2020 bude faktor NPE pro elektřinu snížen na hodnotu 2,6. Tato skutečnost výrazně zjednodušuje uplatnění elektrického sálavého vytápění.


Nová studie UCEEB ukazuje na dřevostavbě RD Rýmařov další budoucnost elektrického vytápění!

Díky kontroverznímu faktoru NPE se nad elektrickým vytápěním rodinných domů po roce 2020 „vznášel" jistý otazník. Také proto se společnost Fenix obrátila na Univerzitní Centrum Energeticky Efektivních Budov (UCEEB) při ČVUT v Praze a požádala o zpracování studie, hodnotící dopad požadavků Vyhlášky 78/2013 Sb. na modelový objekt rodinného domu Kubis 74 od společnosti RD Rýmařov po roce 2020. Součástí zadání bylo najít pro dům s elektrickým vytápěním vhodnou kombinaci obnovitelných zdrojů energie (OZE), která povede ke splnění legislativních požadavků na nZEB.

Dle potřeb se do výpočtu měla zahrnout střešní FVE, teplovzdušný krb a/nebo (multi)splitová klimatizační jednotka. Modelový výpočet už počítal s hodnotou NPE pro elektřinu 2,6. Závěry této části studie prokázaly, že i po roce 2020 lze s elektrickým vytápěním splnit kritéria kladená platnou legislativou. Objektivně bude vyžadován vyšší podíl OZE – např. instalace střešní FVE – na druhou stranu lze dnes už i na tyto systémy využít některou ze státních dotací.

V kombinaci s bateriovým úložištěm se výhody takto vytápěného domu ještě výrazně navýší. Že tuto skutečnost tuzemští investoři vnímají, dokládá i odhad portálu solarninovinky.cz. Podle něho bude v letošním roce 80 až 90 % všech nových rezidenčních FVE dodáváno včetně domácích akumulačních stanic. Zajímavou variantou bylo u zkoumané dřevostavby i použití kombinace elektrické vytápění, multisplitová jednotka a krbová kamna. Toto řešení představuje nejen finančně přijatelnou investici, která může být v PENB deklarována jako významný zdroj pro pokrytí potřeby energie na vytápění. Splitová jednotka současně pomůže v létě řešit problémy s přehříváním, které jsou u novostaveb vzhledem k ziskům z oslunění přes prosklené plochy výrazně větším problémem než tepelné ztráty v zimním období.

detail-novy-koncept

Rodinný dům budoucnosti se staví v Omicích u Brna.

Novým projektem je výstavba rodinného domu v Omicích u Brna, který bude sloužit nejen pro bydlení investora, ale i jako testovací objekt k ověření spolupráce střešních FVE s domovními bateriemi a distribuční "chytrou sítí". Dvouletý projekt je realizován v úzké součinnosti ČVUT-UCEEB a firem FENIX Group, TECO, S-Power, AERS a WAFE. Projekt je spolufinancován se státní podporou Technologické agentury ČR v rámci programu Národní centra kompetence a jeho nositelem je UCEEB.

Dům je v kategorii kvality obálky budovy A (u=0,17) a bude vybavený FVE 9 kWp od společnosti S-power, bateriovým úložištěm 12 kWh firmy AERS, rekuperační vzduchotechnickou jednotkou WAFE a elektrickým sálavým vytápěním z produkce společnosti FENIX Group.Nadřazenou řídící jednotku PLC dodá TECO Kolín, řídící algoritmus vytvoří UCEEB v rámci projektu. Inteligentní dům bude umět regulovat stínící techniku, osvětlení, vytápění, řízení zabezpečovacího systému, fotovoltaickou elektrárnu, audio či přístupové systémy.


Info: www.fenixgroup.cz

DaS 5-2019

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop