Tepelná pohoda je ovlivňována teplotou vzduchu, ale co když je nám zima i v létě

Tepelná pohoda je ovlivňována teplotou vzduchu, ale co když je nám zima i v létě

Redakce | Úterý, 23. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Tepelná pohoda neboli to, jak se člověk cítí v určitém prostředí, je z velké míry ovlivňována teplotou vzduchu. Ta je v budovách v zimním období zajišťována otopnou soustavou, která se však po zimě se zvyšující se teplotou vzduchu venku vypne. Ale co když je zima i v létě?


Vytápění jako součást interiéru

Vytápění domů je v našich zeměpisných šířkách jedním z nejdůležitějších parametrů příjemného bydlení. Na výběr je celá řada různých druhů vytápění, jako zdroj může sloužit plyn, elektřina, slunce, biomasa či různé druhy tuhých paliv, případně jejich kombinace.

Velkou část vytápění pak zajišťují tepelná čerpadla, která čerpají energii z okolního prostředí (země, voda, vzduch). Od jara do podzimu není samozřejmě stále teplo, často nás překvapí zima, vlhko a deštivo, přesto bývá v některých případech neekonomické zapínat celou otopnou soustavu a na řadu přichází přídavné topení, případně ekonomický provoz topné soustavy jako celku.

Topidla mohou být umístěna jako volně stojící, stolní nebo nástěnná a řada z nich může funkci vytápění kombinovat s klimatizací. Výhodou některých je možnost okamžitého použití bez náročné instalace a jednoduché zapojení. Řešením samozřejmě mohou být krbová kamna – plápolání ohně a teplo z kamen patří k nejoblíbenějším romantickým výjevům.

Kamna či krb mohou sloužit jako součást topení v hlavní topné sezóně nebo jako přitápění mimo sezónu za chladnějších dní. Někdy však není možné je zařadit do otopné soustavy z prostorových důvodů, ale i z důvodu menšího komfortu.

Přece jen obsluha krbu nebo krbových kamen vyžaduje určité úsilí, které není úplně komfortní – zajištění a příprava dřeva, čištění, odnášení popela atd.

krbova-kamna-vytapeni-dreamstime

Foto: Dreamstime


Infračervené (sálavé) topné panely

Infrapanely fungují na základě technologie, která je známá více než 40 let. Nejedná se o elektrické přímotopy, ale o vytápění, které je založeno na sálavém principu – neohřívá se vzduch, ale pouze stěny, nábytek, ostatní předměty a také lidé v místnosti.

Panely mohou být umístěny na stěnu, stropě, případně jsou stojací. Nezřídka kdy fungují i jako vkusný dekorativní prvek.

klasicky-topny-panel-Fenix

obr.: Klasický topný panel má z pohledu běžného spotřebitele, preferujícího topný prvek, který rychle a pohodlně zprovozní, nevýhodu v tom, že se musí zapojit do krabice a musí se upevňovat do zdi. Tyto dílčí překážky odstraňuje panel GR+, což je standardní skleněný panel GR, který je navíc vybaven kabelem s klasickou vidlicí (do zásuvky) a integrovaným bezdrátovým přijímačem Watts. Díky chromovým podpěrám, které se k panelu dají snadnou dokoupit a instalovat, jej můžete postavit na podlahu, zapojit do sítě, zapnout a okamžitě topit. Získáte tak designově velmi zdařilý a přenosný zdroj sálavého tepla. Pokud si k panelu dokoupíte bezdrátový termostat (Watts V22), můžete komfortně ovládat až čtyři panely v jedné místnosti. Foto: Fenix

skleneny-elektricky-radiator-Deseo-Verso

obr.: Skleněný elektrický radiátor Deseo Verso – kromě základní funkce, což je vytápění, má i některé další vychytávky, například vysouvatelný držák na ručníky na zadní straně panelu. Foto: Zehnder


Trubková otopná tělesa

Trubkové otopné těleso je oficiální název toho, čemu laicky říkáme „žebřík do koupelny". Jedná se o těleso, které je zavěšeno na stěně koupelny a slouží jednak k vytápění, jednak k sušení ručníků nebo drobných svršků. Může být na elektřinu nebo teplou vodu, ideální je, pokud využívá oba způsoby.

V tom případě je během zimy zapojeno do hlavního topného okruhu (pokud se jedná o teplovodní vytápění) a po jeho vypnutí na jaře může být využíváno na elektřinu.

designovy-radiator-Casteo

obr.: Designový radiátor Casteo je zdroj tepla, který nabízí všestranné možnosti od klasického teplovodního vytápění přes přídavné elektrické vytápění či provoz výhradně na elektřinu až po rekonstrukční řešení za standardní DIN radiátory. Dostatečný prostor mezi plochými otopnými trubkami umožňuje pohodlné vkládání a vyjímání ručníků a nabízí snadné při čištění. Foto: KERMI


Vytápění klimatizací

Základní funkcí klimatizace je zajistit vhodné mikroklima v interiéru, zároveň se klimatizace mohou používat i na vytápění. Klimatizace s funkcí topení je vlastně tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. Jednodušší klimatizace jsou vhodné pro použití zejména v přechodném období, na jaře a na podzim, kdy se venkovní teplota drží nad nulou.

Při náhlém ochlazení, kdy není vhodné a účinné zapínat centrální vytápění (například akumulační podlahové vytápění potřebuje na vytopení několik hodin), klimatizace dokáže rychle, efektivně a pohodlně vytopit místnost. Při náhlém oteplení zase dokáže zareagovat na změnu teploty chlazením.

lokalni-vetraci-jednotka-Korasmart-tube-2400

obr.: KORASMART TUBE 2400 je lokální větrací jednotka s rekuperací se střídáním směru proudění vzduchu. Výměnné filtry zachycují prach a pyl, čímž snižují možnost vzniku alergií. Jednotka také redukuje vlhkost a tím zamezuje tvorbě plísní, která vzniká při nedostatečném větrání. Foto: Korado


Aby teplo neuteklo

Když už teplo získáme, měli bychom se snažit ho co nejlépe využít, respektive uchovat. S tím nám mohou pomoci větrací jednotky s rekuperací, které mohou být řešené i jako lokální. Teplo z odváděného vzduchu předehřívá čerstvý nasávaný vzduch a ten proudí do místnosti bočními otvory zamezujícími vzniku průvanu.

Účinnost rekuperace tepla těchto zařízení se pohybuje v rozmezí 60 až 90 %.

decentralni-vetraci-jednotka-Comfoair-70-Zehnder

obr.: Decentrální větrací jednotka ComfoAir 70 má elegantní design a nízkou hlučnost. Velkoryse dimenzovaný entalpický výměník zajišťuje využití až 89 % tepla a 71 % vlhkosti z odváděného vzduchu. ComfoAir 70 může vyměnit až 65 m³/h vzduchu a hodí se do prostor o ploše do asi 65 m2. Foto: Zehnder


drevoastavby-casopis-titulka-3-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Tepelná pohoda v daném prostředí

Tepelný komfort, tepelné pohodlí, nebo tepelná pohoda je pocit, který člověk vnímá při pobytu v daném prostředí. Jelikož člověk při různých činnostech produkuje teplo, musí být zajištěn odvod člověkem produkovaného tepla do prostoru tak, aby nedošlo k výraznému zvýšení teploty těla.

Na druhé straně odvod tepla nesmí být tak intenzívní, aby nedošlo k výraznému snížení teploty těla. Člověk by tedy neměl cítit v daném prostředí ani pocit nepříjemného chladu, ani nepříjemného tepla.

Faktory ovlivňující podmínky dosažení tepelného komfortu subjektivní –jsou závislé na vlastnostech člověka (tělesný a psychický stav, věk, schopnost aklimatizace atd.)

Objektivní – čtyři veličiny, které jsou měřitelné a ovlivnitelné technickými prostředky, kterými jsou:

  • teplota vzduchu
  • vlhkost vzduchu
  • rychlost proudění vzduchu
  • teplota okolních stěn či předmětů

Aby se tepelná pohoda mohla objektivně určovat, je legislativně dáno, například vyhláškou č.194/2007, že se v obytných budovách měří teplota tzv. kulovým teploměrem uprostřed místnosti ve výši jednoho metru nad podlahou. Tepelná pohoda je v takovém případě nepominutelným objektivním faktorem, který musí být zohledňován projektanty a architekty při návrzích budov.

tepelna-pohoda-interier-dreamstime

Foto: Dreamstime

Komentář odborníka

Na webových stránkách vaší firmy je řada softwarových nástrojů a konfigurátorů pro výpočet vhodných otopných těles. Je určený jen projektantům nebo je mohou využít i koncoví zákazníci?

Pro definování správného otopného tělesa pro danou stavbu či místnost v bytě je důležité znát více parametrů. Na webu u každého našeho produktu je přepočtová tabulka výkonu podle teplotního spádu a rozměru tělesa, nicméně stále je potřeba konzultovat s odborníkem a zahrnout do kalkulace tepelné ztráty objektu a další údaje.

Co se týče softwaru PROTECH KORADO, tento je určen odborníkům z řad projektantů, jelikož zde je potřeba pro jakékoliv kalkulace znát značné množství technických dat. Pro koncového zákazníka je na webu KORADO k dispozici Designér samostatné čelní desky nebo třeba tabulka pro zjištění vhodného tělesa pro rekonstrukce, tedy výměnu starého litinového za nový ocelový radiátor, konkrétně model RADIK KLASIK – R.

ing-ondrej-ciz-korado
Ing. Ondřej Číž
Korado, a.s.

Připravila: Zoja Skopalová

DaS 3-2020

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop