Komín jako symbol trvalé udržitelnosti

Komín jako symbol trvalé udržitelnosti

Komerční sdělení | Pondělí, 22. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Možná vám nadpis přijde jako protimluv. Nicméně časy se mění a tam, kde v minulosti stoupal z komína štiplavý tmavý kouř, nemusíte prakticky poznat, že se vytápí pevnými palivy.


Komín ano nebo ne?

I přes neustálou snahu o zlepšení tepelně izolačních vlastností stavebních materiálů pro výstavbu obálek domu, se zcela bez vytápění v našich zeměpisných šířkách neobejdeme. Mnozí stavebníci ze snahy o využití „čisté" energie, vsadí všechny karty na vytápění pomocí elektřiny.

Pokud se však nejedná jednoznačně o „zelenou" energii, nemůžeme si být její čistotou tak jistí. Legislativou a odborníky je tak doporučováno například doplňkové vytápění dřevem. Zde je možné výběrem kvalitního komína a moderních krbových kamen docílit minimálního dopadu na životní prostředí.

krb-Kingfire Grande S

obr.: Kingfire Grande S - designový třístranný krb pro maximální požitek z ohně. Foto: Schiedel s.r.o.


ABSOLUTní špička mezi komíny

Jak se ale zorientovat na trhu s komíny a jaké vlastnosti by měl komín u domů postavených podle současných přísných standardů mít? Komín se dnes řadí k velmi sofistikovaným částem domu, které není radno podceňovat a vydávat se směrem polovičatých či lákavých levných řešení, kterých se zejména na internetu nabízí víc než dost.

  • Moderní komínové těleso by mělo být maximálně těsné, aby nijak nenarušovalo obálku domu.
  • Dále by vzduch k hoření mělo ke spotřebiči přivádět zvenčí, aby zajistilo nezávislost spotřebiče na kyslíku z místnosti.

Leadrem ve výrobě trvale udržitelných výrobků na poli komínové a vytápěcí techniky je jednoznačně společnost Schiedel. Jednou z vlajkových lodí společnosti je na míru vyráběný monolit Kingfire, ve kterém jsou zabudována moderní krbová kamna a komínové těleso Absolut, které se řadí k tomu nejlepšímu, co je v současnosti na českém trhu k dispozici.

absolut celek_schema

obr.: Schéma komínového tělesa Absolut. Vizualizace: Schiedel s.r.o.

Komín Absolut je možné pořídit i samostatně, což se využívá zejména na stavbách, kde není k dispozici jeřábová technika, která je nutná k instalaci monolitu Kingfire. Absolut je jako jediný komínový systém certifikován i pro pasivní stavby. Samozřejmostí je těsnost systému, která obstojí v „Blower door" testu, který rovněž zamezuje úniku nežádoucích plynů v místech připojení kouřovodů.

Vzduch potřebný k hoření je v případě systému Absolut přiváděn samostatnou šachtou vně komína. Keramická komínová vložka je vyrobena z čistě přírodního jílu nejvyšší kvality. Díky unikátnímu výrobnímu procesu stlačením téměř suchých směsí vzniká výrobek mimořádné odolnosti vůči mechanickému poškození teplem, chemickými sloučeninami, případně vodními kondenzáty. Keramické výrobky je možné rovněž bez obav navrátit do přírody, neboť neobsahují žádné škodlivé složky.

KINGFIRE-RONDO Blackedition

obr.: Designový krb KINGFIRE RONDO Black Edition. Foto: Schiedel s.r.o.


Čisté materiály pro zdravé prostředí

Absence škodlivin u stavebních materiálů je důležitá nejen pro bezpečný návrat do přírody v případě jejich dosloužení, ale i pro udržení zdravého prostředí v interiéru během jejich využívání. Téma zdravých materiálů a vybavení, které nás dennodenně obklopují, je s ohledem na čím dál těsnější obálky domu důležité. A věřme, že se mu v budoucnu bude věnovat více pozornosti než nyní.

Vědci například v posledních letech prokázali, že soustavné vystavení škodlivinám uvolňujících se z materiálů, které nás obklopují, má negativní vliv na hormonální rovnováhu, která úzce souvisí s rozvojem neplodnosti zejména u mužů. Zásadní posun v tomto směru udělali především naši západní sousedé, od kterých se můžeme v otázkách ekologie a zdraví jednoznačně přiučit a inspirovat.

Spotřebitel se zde velmi snadno může orientovat dle doporučení nezávislých institucí, které pravidelně vydávají certifikáty zdraví neškodným výrokům. Jedním z nich je i Sentinel House Institut, na jejichž stránkách stavebníci najdou velmi přehledné řazení výrobků, které vykazují zdravotní nezávadnost. Najdeme zde i komínový systém Absolut.

KINGFIRE-RONDO-SC-BlackEdition - schéma

obr.: Schéma komínového tělesa KINGFIRE RONDO SC Black Edition. Vizualizace: Schiedel s.r.o.


Do kamen patří pouze suché dřevo!

Pokud se pro vytápění dřevem rozhodneme a bereme problematiku snižování emisí vážně, je třeba důsledně dodržovat jedno zásadní pravidlo, na které jsou i nejmodernější typy krbových kamen krátké. Pokud má z komína vycházet sotva znatelný kouř bez zápachu, je nutné přikládat do kamen pouze to, co do nich patří. A to je suché dřevo!

Poměr vlhkosti by se měl pohybovat pod 20 % z celkové hmotnosti. Toho docílíme alespoň roční pauzou mezi pokácením stromu a využitím jeho dřeva na vytápění. Skladování na chráněném větraném místě by mělo být samozřejmostí. Mokré dřevo narušuje proces hoření, které neprobíhá řádně a díky tomu je do ovzduší vypouštěno zbytečné množství škodlivin.

krb-Kingfire CLASSICO-S

obr.: Designový krb Kingfire Classico S integrovaný do komínového tělesa. Foto: Schiedel s.r.o.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop