Tichost tepelných čerpadel značí jejich kvalitu

Tichost tepelných čerpadel značí jejich kvalitu

Komerční sdělení | Pátek, 11. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Použitím tepelného čerpadla šetří stavebník každoročně nemalé částky, proto počet tepelných čerpadel každoročně prudce roste. Zákazníci hledají úsporné, bezpracné a ekologické vytápění. Zároveň s tím se ale častěji objevují zbytečné potíže s hlučností tepelných čerpadel. Výběrem hlučného tepelného čerpadla může stavebník ohrozit kvalitu svého života, sousedské vztahy a zadělat si na potíže se stavebním úřadem. Potížím s hlučností je přitom velmi jednoduché předejít. Stačí si vybrat tiché tepelné čerpadlo.

Použitím tepelného čerpadla šetří stavebník každoročně nemalé částky, proto počet tepelných čerpadel každoročně prudce roste. Zákazníci hledají úsporné, bezpracné a ekologické vytápění. Zároveň s tím se ale častěji objevují zbytečné potíže s hlučností tepelných čerpadel.

Výběrem hlučného tepelného čerpadla může stavebník ohrozit kvalitu svého života, sousedské vztahy a zadělat si na potíže se stavebním úřadem. Potížím s hlučností je přitom velmi jednoduché předejít. Stačí si vybrat tiché tepelné čerpadlo.


České tepelné čerpadlo až 60x tišší

Trocha teorie: Hladina akustického výkonu je dána rovnicí Lw = 10 × log⁡〖W/Wo 〗. Takže pokud je tepelné čerpadlo ACOND PRO oproti jinému tišší o 3 dB, má poloviční hlučnost. Pokud je ACOND PRO tišší o 6 dB, je 4x tišší. Když je ACOND PRO tišší o 9 dB je ACOND tišší dokonce 8x. Každý jeden dB je důležitý.

ACOND PRO N má hladinu akustického hluku 48,4 dB, ACOND PRO R pak 49,3 dB. Většina tepelných čerpadel na českém trhu se pohybuje v rozmezí 55 až 65 dB. To znamená, že české tepelné čerpadlo ACOND PRO je 4x až 60x tišší než velká část ostatních.

tabulka-porovnani-hlucnosti-tepelneho-cerpadla

Tabulka: Porovnání hlučnosti tepelných čerpadel. Zdroj: ACOND


Proč jsou kvalitní tepelná čerpadla tichá?

Kvalitní tepelná čerpadla jsou tichá proto, že používají kvalitní a správně dimenzované součástky, například vhodně dimenzovaný výparník, přes který může proudit vzduch menší rychlostí. Tichá tepelná čerpadla také používají kvalitní frekvenčně řízený kompresor, který výborně izolují, dále účinný ventilátor.

Velký důraz je kladen a na efektivní usměrnění prodění vzduchu například pomocí konstrukce z EPP plastů. Takže výběrem tichého čerpadla si zároveň vyberete i kvalitní a úspornější výrobek.

Video příběh tepelného čerpadla ACOND PRO. Zdroj videa: Oficiální YouTube kanál ACOND


Umístění tepelného čerpadla na pozemku

Stavební pozemky bývají dnes často menší. Kvalitní a tiché tepelné čerpadlo dává více možností, kam umístit venkovní jednotku tak, aby nerušila ani nás, ani ostatní. Vhodnější je umístit venkovní jednotku k méně odrazivým plochám jako jsou například trávníky, keře a stromy, než do vybetonovaného rohu nebo uličky kde by se hluk odrážel.


Co s hlučným tepelným čerpadlem?

Co dělat, když už hlučné tepelné čerpadlo mám a řeším potíže se sousedy nebo stavebním úřadem? I taková situace je řešitelná. Existuje více dodavatelů, kteří se specializují na konstrukce speciálních krytů a protihlukových panelů pro tepelná čerpadla.

Cena takového celkového řešení krytu včetně instalace začíná na hranici kolem 100 tisíc Kč. Z toho vyplývá, že je výhodnější vybrat si tiché tepelné čerpadlo rovnou na začátku a mít klid. Zejména i proto, že tichost tepelného čerpadla zároveň vypovídá i o celkové technické úrovni zařízení a je velkým příslibem i pro dosažení nejúspornějšího provozu a dlouhé životnosti.


Shrnutí tichosti tepelného čerpadla

Co říci závěrem? Při porovnávání hodnot si neplést akustický výkon s akustickým tlakem. Každý jeden decibel hraje větší roli, než bychom očekávali. Tichost tepelného čerpadla souvisí s jeho celkovou technickou úrovní. Když si vyberu velmi tiché tepelné čerpadlo, budu spokojený.

Více informací o tepelných čerpadlech ACOND→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop