Tisk
OKAL: <small>Příběh o velkém úspěchu</small>

OKAL: Příběh o velkém úspěchu

Helena Petáková | Úterý, 11. březen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Loňské pětaosmdesátiny značky OKAL inspirují k procházce dějinami firmy. Je to příběh o úspěchu i důkaz skutečnosti, že OKAL výrazně formoval a formuje obor montovaných dřevostaveb v globálním měřítku.

 

V roce 1928 Otto Kreibaum aus Lauenstein (odtud název OKAL) založil vlastní truhlářskou firmu. Jednalo se o staršího Kreibauma, jeho syn pak v roce 1947 stál u vývoje dřevotřísky. Tento materiál našel uplatnění i u prvního domu OKAL, který postavila Kreibaumova společnost v roce 1953. V roce 1959 pak byla zahájena sériová výroba typových domů OKAL.

Domy OKAL proslavila originální rámová konstrukce. Byl to moudrý začátek éry vrcholící roku 1965 udělením certifikátu řízení jakosti výroby. OKAL se v té době také stal zakládajícím členem sdružení německých dodavatelů dřevostaveb.

Z našeho pohledu tato léta v podání firmy OKAL poutají i jinak. Společnost prodala v roce 1969 výrobní licenci jednoho z komerčně úspěšných typů domu podniku Rudné doly Jeseník a občané tehdejší ČSSR tak dostali možnost pořídit si rodinný dům i jinak než svépomocnou výstavbou. Na domy OKAL se tehdy u nás stály fronty!

Období do roku 1980 firemní materiály popisují jako etapu, v níž OKAL vedle stovek standardních rodinných domů postavil i desítky rezidencí nejrůznějším celebritám. Včetně budov pro hlavy několika afrických států! Šlo o realizace v extrémních klimatických podmínkách.

Od roku 1984 OKAL všechny své produkty vybavuje zásadně prvky bez obsahu formaldehydu a usilovně pracuje na koncepci, která vedla k nízkoenergetickým režimům výroby i provozu domů. Po zkušenostech z tropické Afriky se OKAL osvědčuje rovněž v úplně jiných podmínkách – postaví výzkumnou stanici v Antarktidě.

Rok 1990 a OKAL? Charakteristický je začátek používání superizolačních materiálů. Výsledkem jsou standardně nízkoenergetické parametry dodávaných staveb. To samozřejmě platí i pro produkty výrobního závodu OKAL v Žákavě nedaleko Plzně, uvedeného do provozu v roce 1995. O čtyři roky později došlo k patentování thermopasivní obvodové stěny, jíž je nyní už několik roků vybavován každý dům OKAL.

V roce 2001 došlo k založení společnosti DFH Deutsche Fertighaus Holding AG. Ta je největším německým výrobcem montovaných domů a pod křídly má nejen značku OKAL, ale i další výrobce dřevostaveb Massa Haus, Allkauf Haus a mnohé dceřiné podniky. Patří k nim i DFH Haus CZ. V loňském roce celý holding realizoval 1950 stavebních projektů. Většina z těchto nově postavených domů patří do programové koncepce moderní architektury, kterou firma razí od roku 2011 a jejíž součástí je i interiérová výška místností 2,80 metru.

1112-1708276797 v923-0307464348 v

1118-1708303107 v1067-1408232703 v

Posledním zásadním bodem příběhu o velkém úspěchu je zatím rok 2012. To OKAL postavil první dům, který dokáže vyrobit více energie, než kolik jí spotřebovává.

DSC 7255 okal hi20 kopie

Bez názvu

Inspirujte se z našich redakčních návštěv

01 [Group200]- DSC2191  DSC2193-320images 0000Spolupráci s firmou OKAL předcházela poměrně dlouhá anabáze s několika architekty, kteří však v konečném důsledku nesplňovali naše očekávání. Návrhy neodpovídaly zejména naší cenové představě. Ani v jednom z případů jsme nedokázali najít vhodný kompromis, který by ušetřil finance pro nás přijatelným způsobem. Je nutno podotknout, že tato fáze nás stála hodně energie a prostředků, plánovali jsme rodinu a nechtěli jsme tedy již ztrácet mnoho času. I proto jsme v následujícím rozhodovacím procesu dali přednost dřevostavbě. Firma OKAL pro nás byla zárukou kvality, známe její působení na německém trhu a měli jsme i další reference od našich přátel v Čechách...
Návštěvu s názvem Rychle splněný sen najdete ZDE.

Více informací: www.okal.cz, kontakt: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  

 

 

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop