Tisk
Švédská chata na objednávku

Švédská chata na objednávku

Dagmar Šimonová | Pondělí, 28. duben 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Architekt Peter Sahlin ze studia pS Arkitektur si pro sebe a svojí rodinu navrhl v toce 2005 horskou chatu v oblasti Švédských vřesovišť Härjedalen. Strohý tmavý vnější plášť si vypůjčuje jednoduchost tradičních stodol, které se v této oblasti běžně vyskytují, interiér je naopak bílý a moderní, dominuje mu dřevěný obklad stěn a stropů vyhotovený z překližky. Dnes podobných staveb najdeme v této oblasti hned šest. A rostou další dvě.

pS fjällhus 5Protože se dům Petera Sahlina zalíbil především investorům, kteří žijí a pracují ve městě a pro svůj víkendový odpočinek potřebují jednoduché a kompaktní rekreační stavení, které jim dokáže při minimální údržbě poskytnout maximální komfort, nabízí studio pS Arkitektur zmíněnou stavbu již ve třech typových provedeních. Malá varianta má 85 m², Malá varianta s podsklepením 110 m² a Velká varianta má pak téměř 150 m². Malá nepodsklepená varianta se v základním provedení (včetně vnitřního vybavení) prodává přibližně za 200 000 eur. 


pS fjällhus 4
pS fjällhus 3pS fjällhus 1

 

 


pS fjällhus 7Prázdninový dům nabízí celkový komfort včetně plně vybavené kuchyně, koupelny, sauny, dvou ložnic a horního patra se třetí ložnicí. Obytný prostor je pak ještě rozšířený velkým panoramatickým oknem, který vnitřek domu propojuje s proměnlivým exteriérem. V létě tak vpouští do jednoduše a účelně zařízeného interiéru všudypřítomnou zeleň, v zimě zase klidné obrazy zasněžené krajiny.


pS fjällhus 2


pS fjällhus 17pS fjällhus 19Při stavbě domu byly materiály vybírány s maximálním důrazem na jejich ekologické a energetické vlastnosti, bylo dbáno na dodržení metod trvale udržitelného rozvoje. Dům je velmi úsporný, jeho hlavní nosnou konstrukci tvoří dřevěné rámy s výplní z prefabrikovaných stěnových a střešních dílců. Prefabrikované dílce vyrábí společnost Norrlands Trähus ve švédském městě Hammerdal, vnitřní vybavení (kuchyni, koupelnu a saunu) potom společnost Fjällmark Bygg z městečka Hede.


pS fjällhus 23pS fjällhus 15pS fjällhus 14pS fjällhus 11pS fjällhus 12pS fjällhus 13

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop