Tisk
OKAL: <small>Ctíme styl Bauhaus</small>

OKAL: Ctíme styl Bauhaus

Dagmar Šimonová | Středa, 07. květen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Bauhaus neznamená jen pojmenování obchodů jistého dodavatele potřeb pro dům a zahradu, byť tento termín většina veřejnosti dnes asi takto vnímá... Prvotně jde o označení stylu, který ve 30. letech minulého století znamenal zcela nový přístup k tvorbě. Šlo tehdy o spojení umění a řemesla s průmyslovou výrobou.


Stavebníci dnešních rodinných domů si ze svých případných studií děl postavených ve stylu Bauhaus mohou odnést přesvědčení, že jejich příští domov se stane výrazem perfekcionismu a jedinečnosti. Že nabídne celistvý obytný koncept v prostředí harmonizujících materiálů, tvarů a barev. K tomu ovšem budou muset ukázněně přijmout tezi, že v nárocích na dokonalost a kvalitu ve stylu Bauhaus nezbývá příliš velký prostor pro kompromisy a experimenty.

Domov zalévaný sluncem

OKAL FM 104-158 B fotManželská dvojice v hesenském Gelnhausenu hodlala svůj nový dům ve stylu Bauhaus pojmout zcela programově. Všechny obvyklé nároky stylu brali v rámci svých úvah tito stavebníci jako závazné. Nadto měli ještě jednu představu. Bydleli totiž původně v tmavém suterénním bytě a tak není divu, že mottem jejich úsilí se stala touha probouzet se jednou v novém domě zalévaném sluncem. Rozlehlé prosklené plochy byly první jasnou volbou v možných podobách novostavby. Druhým klíčovým rozhodnutím se stal výběr dodavatele. O tom, že stavět bude OKAL, nerozhodla náhoda. Stavebníci měli jasný cíl, věděli, že technologicky musí jít o montovanou dřevostavbu. Rychle se dokázali zorientovat v okruhu firem, které připadaly v úvahu. „OKAL aktuální trendy v oboru montovaných dřevostaveb i moderních rodinných domů ovlivňuje obecně v celoevropském měřítku velmi silně a už dlouhodobě," říká dnes majitel domu. „Segment městská vila je pak zvlášť dobrým příkladem. Což, jak věřím, potvrzuje také naše stavba. Od prvního okamžiku byla v mnoha směrech doslova výzvou a OKAL se se všemi záludnostmi zadání vyrovnal velmi elegantně."

Podpis českých rukou

OKAL FM 104-158 B exnajtDům stojí v hessenském Glenhausenu, ale na staveništi došlo pouze k jeho montáži. Vyroben a připraven k expedici byl ve výrobním závodě OKAL v Žákavě nedaleko Nezvěstic u Plzně. Samotný objekt je zcela výjimečný, představuje osobitou současnou architekturu a souzní s pozemkem i širokým okolím. Ve všech souvislostech nepřekvapilo, že po vlně uznání, které se stavbě dostalo v Německu, se tento dům nedávno stal v ČR ve své kategorii Top domem 2014.

Stavebníci pro svoje odhodlání pustit se do nevšedního díla našli v architektech společnosti OKAL plné pochopení. Společně prošli škálou různých variant vnější tváře i dispozičního řešení domu. Plochá střecha, která v tomto případě při zapojení jen mírné fantazie působí jako by se dům vznášel ve vzduchu, byla v úvahách základní podmínkou od začátku práce na projektu. Úplný pocit spokojenosti všech zúčastněných se však dostavil teprve ve chvíli, kdy došlo k odvážnému odlehčení pohledové hmoty domu. Objekt předtím ve skicách dlouho vyhlížel příliš masivně.

Dispoziční řešení 5 + 1 využívá k obytným účelům dvou plných podlaží, každé má lehce přes sto čtverečních metrů. Půdorysy jsou velmi otevřené, lze projít z jedné strany domu na druhou, aniž by člověk musel otevřít dveře. Pocit volnosti umocňuje světlá výška místností 2,80 metru, což je ostatně už pro dnešní OKAL typické a standardní i u mnohem méně vznosných staveb.

Použité bílé a krémové barvy dokreslují atmosféru vyváženou množstvím světla a slunce. Dřevěné podlahy přinášejí teplo a pocity klidu i bezpečí. Energeticky úsporné osvětlení nejnovější generace se za soumraku prostřednictvím externích čidel zapíná automaticky.

Za hranicemi dosavadních realizací

OKAL FM 104-158 B indejPokud jde o konstrukční řešení stavby, byla přes celkovou náročnost řešení zachována v plné míře obvyklá technologie OKAL. Dům je situován ve svahu, pod částí objektu dřevostavby tedy stojí klasicky realizovaný suterén, poskytující prostor pro dvě garáže a nezbytné technické prostory. Další dvě podlaží už vznikla pomocí sendvičových panelů na bázi dřeva. Klasická dřevěná rámová konstrukce obvodových stěn splňuje nejpřísnější parametry tepelně izolační i zvukové.

Přes všechna dosavadní uznání a veškerou absolvovanou praxi, však OKAL v tomto konkrétním případě musel dosud známé základní principy konstrukce montovaných dřevostaveb překročit. Bylo nezbytné se dostat mnohem dál. OKAL tak znovu povýšil obor montovaná dřevostavba. Parametry, v nichž se pohybujeme, se nacházely architektonicky i technicky daleko za hranicí všeho dosud realizovaného. Zejména provedení čelní stěny domu s jejím tvarem písmene S, ve spojení s plochou střechou, se stalo ohromnou výzvou. Zatím se vždy podobné úkoly řešily pomocí podpůrných konstrukcí, ale tady bylo programem se něčemu takovému vyhnout. Žádaný architektonický vzhled stál nad všemi dalšími požadavky. Úkol byl nakonec vyřešen kombinací oceli a dřeva, přičemž první materiál se postaral o bezchybnou statiku a druhý zajistil žádanou eleganci i neexistenci tepelných mostů.

Dům stojí za ohlédnutí

OKAL FM 104-158 B exdejV uvedených souvislostech je vybavení domu tepelným čerpadlem systému vzduch – voda samozřejmostí, stejně tak je zde nainstalované řízené větrání s rekuperací odpadního tepla. V obytných místnostech jsou navíc samostatné klimatizační jednotky. Senzory automaticky nastavují žaluzie a celý dům je dalšími chytře vyřešenými detaily protkán tak, že bez nadsázky snese označení inteligentní.

V případě každého rodinného domu je obecně obtížné mluvit o ceně, ale tady to platí dvojnásob. Pozemek ve svahu, masívní spodní stavba, vysoce nadstandardní a bohaté vnitřní vybavení, výhradně nejlepší materiály a pouze skvělé zařizovací předměty... To se odráží v ceně začínající na 33 000 Kč/m2 podlahové plochy vrchní stavby objektu. Domy tohoto ražení se obvykle nestavějí za pomoci hypotečního úvěru, přesto kolem sebe najdeme i spoustu jiných příkladů finančně nijak neomezovaných investorů, kteří svoje představy realizovali vysloveně nešťastně. Spousta domů stojících kolem nás nebyla pořízena za menší peníze, některé si vyžádaly i mnohem větší náklady. Přesto se po nich nikdo neohlédne.

Kontakt:
DFH Haus CZ s.r.o.
Žákava 162
332 04 Nezvěstice
Telefon: 377 882 412
www.okal.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop