Dřevostavba atypického tvaru - víkendový dům Zilvar

Dřevostavba atypického tvaru - víkendový dům Zilvar

a.janousek | Čtvrtek, 10. září 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Majitelé si přáli dům na víkendové pobyty, který co nejvíce komunikuje se zahradou. Výsledkem je nízkoenergetická dřevostavba nezvyklého tvaru, oceněná čestným uznáním Grand Prix architektů za rok 2014.

 

Moderní interiér dřevostavbyDům od studia ASGK Design je řešen jako jeden obytný prostor se dvěma galeriemi, které slouží jako ložnice. V přízemí se pak nachází obytné prostory, kuchyň a knihovna. Z přízemí je velmi dobrý výhled do zahrady a na okolní krajinu. Díky materiálu fasády (modřínové dřevo) a neobvyklému tvaru dům spíš splývá s okolím a příliš na sebe neupozorňuje, což byl samozřejmě záměr architektů. Domek slouží převážně k víkendovým unikům majitele a jeho dětí.

 

dřevostavba - moderní interiérKonstrukčně se jedná o sloupkovou dřevostavbu z KVH hranolů spojených OSB deskami. Jako tepelná izolace stěn a střechy bylo použito 18 cm minerální vaty a celkem 12 cm dřevovláknitých desek. V podlaze přízemí je 20 cm izolace. Fasáda je odvětrávaná se vzduchovou mezerou, bezrámová okna tvoří izolační trojsklo. Nenosné příčky jsou řešeny ze sádrokartonových desek.

Nízkoenergetická dřevostavba

Dům Zilvar je nízkoenergetický, všechny obvodové konstrukce jsou difuzně otevřené. Vytápění je řešeno pomocí infrapanelů a krbových kamen. Systém ohřevu teplé vody mohou později rozšířit solární panely. Bohatě prosklený obytný prostor umožňuje velké solární zisky v zimě, v létě je ale nutno jej stínit střechou terasy.

dřevostavba nezvyklého tvaruAčkoli jde o drobnější víkendovou stavbu, je dům Zilvar dokonalou ukázkou technologických a designových možností moderních dřevostaveb sloupkové konstrukce. Využívá hlavní přednosti dřeva jako přírodního materiálu, který stárne do krásy. Modřínové dřevo totiž časem zešedne a dům se tak stane i při svém sebevědomém designu dokonale nenápadným a dobře zasazeným do okolního prostoru zahrady s jezírkem a vzrostlými stromy.

Více podrobností o vzniku a koncepci tohoto domu se můžete dozvědět na semináři Příběhy domů 2015, který říjnu proběhne v prostorách emauzského kláštera v Praze.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop