Tisk
Když se sen promění ve skutečnost

Když se sen promění ve skutečnost

Redakce | Pátek, 04. prosinec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Sen o vlastním bydlení začal před sedmi lety, kdy se majitelé rozhodli postavit si dům. Podobně jako většina investorů se nejprve soustředili na typové projekty různých studií a začali se s nimi seznamovat. O dřevostavbě ale měli jasno hned od počátku. Vždy se jim líbily a při svých cestách je okouzlily hlavně ty z Rakouska.

 

Z nabídky typových domů je nakonec žádný neoslovil natolik, že by se z něj stala jejich srdeční záležitost. Začali se tedy poohlížet po architektovi, který se specializuje na dřevostavby. Oslovili Pavla Horáka z ateliéru Prodesi, jehož práce znali z časopisů a vždy se jim líbily. Pak již nic nestálo v cestě k vysněnému domu. Společně zahájili přípravu návrhu domu a rozběhli všechna potřebná povolení. Ve fázi přípravy se zjistilo, že pozemkem prochází technická infrastruktura, o které neměl předtím nikdo ani tušení.

Ale jak se říká – všechno zlé je pro něco dobré. Budoucí majitelé si našli úplně jiný pozemek v místě, ke kterému mají velmi osobní vztah a váží je k němu rodinné tradice. Koloběh přípravy návrhu domu a jednání s úřady začal znovu a pěkně od nuly...

0102

Rodinný dům v Prysku leží v horní části parcely, kde jsou nejhezčí výhledy na protější svahy s pískovcovými skalami a lesy. V prvním nadzemním podlaží je kuchyně a obytná část s jídelnou, která je orientována rohovým jihozápadním oknem k nejcennějším výhledům. Na obytnou část navazuje krytá terasa, která pokračuje až za dům do zahrady. V druhé části tohoto podlaží je pokoj pro hosty. Ve druhém podlaží jsou dětské pokoje, samostatná koupelna a toaleta, prádelna a ložnice s vlastní krytou terasou a šatnou.

Fasáda je obložena modřínovými prkny – v prvním nadzemním podlaží jsou kladeny horizontálně, v druhém vertikálně. Sedlová střecha je z cembonitových desek Cembrit. Posuďte sami, jak se dům povedl!

Na další realizace ateliéru Prodesi se můžete podívat na www.prodesi.cz a www.domesi.cz.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop