Tisk
Dřevostavby ve světě i v Evropě rostou do výšky

Dřevostavby ve světě i v Evropě rostou do výšky

Michal Doležel | Pátek, 29. leden 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Zatímco v Česku se vícepatrové dřevostavby příliš nestaví, ve světě je situace úplně jiná. Podívejte se na některé hotové i plánované stavby ze dřeva, které vás ohromí výškou.

 

Na podzim minulého roku jsme psali o plánovaném vídeňském dřevěném mrakodrapu Hoho. Ten by se měl již letos začít stavět, existují však plány také na další hodně vysoké dřevostavby. Vše ale samozřejmě záleží na stavebních přepisech toho kterého státu. Zatímco například v USA se jako dřevostavby už poměrně běžně staví třeba velké obytné bloky, jinde včetně Česka tomu zatím tak není.

Plánované výškové dřevostavby ve Stockholmu.

 

Nově například umožnila výstavbu až osmipatrových dřevěných domů Austrálie, ve Finsku platí stejný výškový limit už od roku 2010. V Rakousku byla první sedmipatrová dřevostavba realizovaná v roce 2013. Vetší budovy z CLT panelů se již běžně realizují ve Velké Británii.

Stavba dřevěného domu z CLT panelů v Londýně.

 

Úřady v jednotlivých státech uvolňují dříve přísné stavební předpisy pro dřevostavby hlavně díky stále dokonalejší technologii CLT panelů, z nichž je většina takto velkých projektů realizována. Velké rezidenční projekty se ale realizují také rámovou konstrukcí.

Obytný blok The Cube ve městě Shoreditch

 

Projektanti i investoři si pochvalují hlavně tradiční výhodu dřevostaveb, která se nevyhýbá ani velkým projektům - rychlost výstavby. Důležité jsou ale i další výhody dřevostaveb - menší obsah šedé energie, obecně lepší enviromentální charakteristiky projektů a snadnější kontrola nákladů. Zdá se, že trend velkých a vysokých dřevostaveb je minimálně v USA, Finsku, Švédsku Velké Británii a Rakousku nastaven.

Finský dům nazvaný Puukuokka postavený z CLT panelů.

Foto: Dezeen.com

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop