Malá dřevostavba s nízkými pořizovacími náklady poskytuje komfort mladé rodině i seniorům

Malá dřevostavba s nízkými pořizovacími náklady poskytuje komfort mladé rodině i seniorům

Redakce | Pátek, 30. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Malé rodinné domy a zvláště malé dřevostavby jsou stále více žádané. Nejen, že mají menší zastavěnou plochu, a tím pádem nám zbyde více metrů na zahradu, ale díky optimálně navrženému vnitřnímu prostoru, společně s kvalitní izolací, i nízké náklady na vytápění a provoz. V tomto článku vám představíme typový projekt jednopodlažní dřevostavby na klíč s cenou do 2,7 milionů korun.


Komfortní levné bydlení s nízkými pořizovacími náklady

Panelová dřevostavba Jubileum Profi 87 s užitnou podlahovou plochou necelých 87 m2 nabízí pohodlné bydlení pro čtyřčlennou rodinu. Střed domu tvoří obývací pokoj s kuchyní, na jedné straně je umístěna ložnice, pracovna a na druhé straně velký dětský pokoj, který lze později rozdělit na dva menší. Z obývacího pokoje je přímý přístup na venkovní terasu.

Tato dřevostavba je ideální pro mladou rodinu nebo starší manželský pár. Individuálního vzhledu lze docílit výběrem střechy, která může být buď plochá, valbová nebo sedlová. Další prvek, který může docílit individuálního vzhledu dřevostavby je její vnitřní uspořádání místností. Dispozice místností lze totiž upravit podle přání budoucích majitelů. Další možností je vnitřní úprava na bezbariérové bydlení.

Co je panelová dřevostavba?

Zatímco skeletové dřevostavby se konstruují z jednotlivých stavebních prvků přímo na stavbě, tak zvané panelové dřevostavby vznikají z větší části ve výrobní hale a hotové velkoplošné díly (panely) tvořící nejčastěji obvodové stěny a stropy se pak pouze montují k sobě na připravené základové desce. Setkat se tak můžeme i s termínem montovaná dřevostavba, přestože jde o označení systému výstavby, nikoliv vlastní konstrukce.

Panelová výstavba dřevostaveb má především velkou výhodu v rychlosti výstavby. Panely jsou vyrobeny ve výrobní hale a při dosažení vysokého stupně prefabrikace (aplikovaná tepelná izolace, stěrky stěn, okna, instalace atd.), lze na základové desce dle velikosti a složitosti stavby vybudovat hrubou stavbu ve velmi krátkém čase. Panelovou výstavbu nelze provádět na těžce přístupných místech - panely jsou dopravovány nákladním automobilem a skládány za pomocí jeřábu.

moderni-panelova-drevostavba-jubileum-profi-87-atrium-strakonice

obr.: Dodavatel typové dřevostavby pracuje s unikátní, difuzně otevřenou technologií Difutech®, která udržuje v interiéru po celý rok příjemné klima. Zejména tepelná izolace zaručuje pohodlné bydlení s velmi nízkými náklady na vytápění. Foto: dodavatel stavby ATRIUM

Výhody panelové dřevostavby


1. Šetření energie

Při vytápění se ihned ohřívá vzduch, takže v domě panuje lepší tepelná pohoda než ve zděné stavbě.

2. Dodávka z jedné ruky

Většina dodavatelů montovaných panelových dřevostaveb umí pomoci s financováním, hledáním pozemku, přípravou staveniště i spodní stavbou. Stavebníkům přijde vhod dokončení dřevostavby na klíč.

3. Rychlost výstavby

Od uzavření smlouvy přes výrobu až po montáž neuplyne většinou více než 6 měsíců, vlastní stavba je otázkou několika dnů.

4. Pevná cena i termín

Výroba jde podle harmonogramu a montáž probíhá přesně v dohodnutém termínu. Podobně je smluvně zakotvena také pevná cena.

5. Jistota dodávky

Při certifikované výrobě v hale si může stavebník být jistý, že panel dodaný na staveniště má právě takové vlastnosti, které výrobce deklaroval.

maly-roddiny-dum-mala-drevostavba-jubileum-profi-87-atrium-se-sedlovou-strechou

obr.: Typový projekt panelové dřevostavby Jubileum Profi 87. Foto: ATRIUM

panelova-drevostavba-jubileum-profi-87-atrium-pudorys

obr.: Detailní zobrazení dispozice panelové dřevostavby, která se dá na míru upravit.

Kompletní stavba panelové dřevostavby do třech měsíců ale ne všude!

Situace, kdy jeden den na pozemku dlí pouze základová deska a druhý den stojí dům, kterou s námi mnozí stavebníci na základě svých reálných zkušeností často sdíleli, tedy vůbec není nijak nadsazená. Kompletní stavba spolu s dokončovacími úpravami se může pohybovat kolem třech měsíců.

Stejně ovšem platí, že časování je individuální. Zvláště, pokud se rozhodnete dokončovací práce zadávat jednotlivým subdodavatelům a za termín dokončení neručí jedna dodavatelská firma. V takovém případě celý proces trvá déle. Jakou míru dokončenosti stavby od dodavatelské firmy zvolíte, je na vás.

Je zde důležité zmínit i NEVÝHODU panelové dřevostavby. Pozemek totiž musí být přístupný pro kamion a jeřáb. Finální panely připravené k montáži na staveništi dosahují maximální velikosti do výšky 3,5 metru a délky 12,5 metru, aby mohly být přepraveny kamionem.

Vyšších a delších panelů lze dosáhnout pomocí nástavců nebo spojením dvou na místě. K pozemku se proto musí dostat kamion s nákladem i jeřáb nutný k jejich umístění. Některé lokality toto neumožňují, třeba pro svoji svažitost nebo úzkou příjezdovou komunikaci, a je pak nutné zvolit jiný způsob realizace

jubileum-profi-87-

obr.: Příklad možné úpravy typového projektu dle individuálních požadavků. V tomto případě je návrh domu s plochou střechou. Foto: ATRIUM

Přečtěte si příběh Martina a Venduly ze Strakonic, kteří se rozhodli pro tento typový projekt dřevostavby


Proč jste si vybrali dřevostavbu?

Především proto, že jsme chtěli, aby byl náš dům postaven v co nejkratší době a mohli jsme se co nejdříve nastěhovat. Nechtěli jsme čekat, až dům vyzraje, jak tomu bývá u zděných staveb. Navíc dřevo jako stavební materiál je nám velmi sympatické.

Váhali jste mezi typovým a individuálním projektem rodinného domu?

Měli jsme jasnou představu o vzhledu domu, kterou přesně splnil jeden z domů z jubilejní nabídky firmy ATRIUM. Z typového domu se však rázem stal dům individuálního projektu, protože jsme měli možnost stávající projekt naprosto změnit podle našich specifických potřeb, ovšem za cenu, která byla předem domluvena. Rozměry půdorysu domu ale zůstaly nezměněny.

realizace-ATRIUM-JUBILEUM-87-bazen

Foto: archiv majitelů

Co rozhodovalo při výběru dodavatele vaší dřevostavby?

Pochopitelně jsme vybírali z několika nabídek různých dodavatelů dřevostaveb. Velmi důležité byly pro nás získané reference. Přestože jsme měli i nabídku s příznivější cenou, přesvědčilo nás především velmi ochotné a profesionální jednání zástupce firmy a v neposlední řadě i dodávaná technologie stavby. Profesionální byla i následná jednání se všemi pracovníky firmy ATRIUM i jejich subdodavatelů.

Komunikace s nimi byla pro nás neuvěřitelná. Připadalo nám, že je až nemožné, aby vše proběhlo tak neskutečně hladce. Upřímně jsme se obávali, kdy nastane nějaký problém. Když jsme dům převzali kompletně uklizený a zhotovený naprosto podle našich představ bez jediného problému, připadali jsme si jako ve snu.

Jak naplnila dřevostavba vaše očekávání?

S dřevostavbou jsme velmi spokojeni. Vše je perfektní! Použité stavební materiály jsou velice kvalitní, zařizovací předměty v základní řadě jsou od renomovaných značek. V dřevostavbě bydlíme první měsíc a zatím nedokážeme vyhodnotit, jak bude dům energeticky náročný a komfortní v zimě. Je až neuvěřitelné, kolik prostoru nám náš „malý" dům může nabídnout.

realizace-ATRIUM-JUBILEUM-87-cely-dum

Foto: archiv majitelů

Změnili byste nyní něco na své dřevostavbě?

Vůbec nic bychom na dřevostavbě neměli. Jsme moc spokojeni.

Martin-a-Vendula
Martin a Vendula
majitelé typové dřevostavby Jubileum Profi 87


mail-ico-poptavka

Zaujala vás typová panelová dřevostavba Jubileum Profi 87 a chcete znát její cenu? Zašlete dodavateli nezávaznou poptávku a dotaz na dům.

Společnost ATRIUM, s.r.o. je výrobcem a dodavatelem vysoce kvalitních dřevostaveb s unikátní technologií DifuTech® - difuzně otevřený konstrukční systém, kterým staví moderních energeticky úsporné dřevostavby po celé republice, na Slovensku a také v Rakousku. Specializací firmy je zejména výstavba individuálních domů podle architektonických studií klientů, případně individuální úpravy typových domů. V současné době dosahuje roční výstavba 60–90 rodinných domů. Firma je členem Asociace dodavatelů montovaných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

 


Líbil se Vám článek?
  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop