Dřevostavba pro venkovské bydlení podle finského vzoru

Dřevostavba pro venkovské bydlení podle finského vzoru

Jiří Kuthan | Čtvrtek, 05. září 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Když majitelé této dřevostavby během své dovolené v malé šumavské vesnici koupili rozlehlý pozemek, začali přemýšlet o typu domu, který by souzněl s krajinou a přírodou. Dům měl mírně melancholickou a zadumanou divokou přírodu doplňovat a pozvedat takovým způsobem, aby bylo znát, že přítomnost člověka v krajině je přirozená a zvelebující. A samozřejmě mělo jít o dřevostavbu.

Při pátrání po možnostech v oblasti dřevostaveb se rozhodli navštívit země, kde je stavění domů z přírodních materiálů tradicí, a tak se vydali do Finska. Zalíbily se jim dřevostavby postavené z masivních trámů severské, jemnoleté borovice a poznali, že domy KONTIO spojují přírodní materiály a moderní architekturu.

České zastoupení firmy pak pověřili navržením svého domu, hlavní podíl na podobě interiérů však mají sami stavebníci. Vévodí jim přírodní materiály a minimalismus. Nádherná je dřevěná dubová podlaha ošetřená přípravkem na bázi vosku, aby její krása přirozená vynikla a získala jemný perlový odlesk.

drevostavba-pro-venkovske-bydleni-kontio-severska-borovice-finske-drevostavby-exterier-terasa-les

drevostavba-pro-venkovske-bydleni-kontio-severska-borovice-finske-drevostavby-exterier-terasa-louka

drevostavba-pro-venkovske-bydleni-kontio-severska-borovice-finske-drevostavby-pudorys

drevostavba-pro-venkovske-bydleni-kontio-severska-borovice-finske-drevostavby-interier-kuchyne-jidelna

drevostavba-pro-venkovske-bydleni-kontio-severska-borovice-finske-drevostavby-interier-pracovna-hlavni-obytny-prostor


"Už první zima prověřila skvělé tepelněizolační vlastnosti dřevostavby postavené z lepených trámů finské polární borovice."


drevostavba-pro-venkovske-bydleni-kontio-severska-borovice-finske-drevostavby-interier-hlavni-obytny-prostor-krb-drevena-dubova-podlaha

drevostavba-pro-venkovske-bydleni-kontio-severska-borovice-finske-drevostavby-interier-hlavni-obytny-prostor-krb-loznice-s-vanou-krbova-kamna

Foto: Jiří Štarha
Redakčně upraveno pro web.

Prohlédněte si další zajímavé realizace dřevostaveb nebo domů na bázi dřeva

DaS 3-2019

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop