Časopis DŘEVO&stavby 5/2018
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 5/2018
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 65 Kč
Objednat časopis
Masivní podlaha v dřevostavbě - vše, co jste kdy chtěli vědět o dřevěné podlaze

Masivní podlaha v dřevostavbě - vše, co jste kdy chtěli vědět o dřevěné podlaze

Dana Jakoubková | Úterý, 19. únor 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Ekologicky šetrná, vyrobená s ohledem na přírodu, stabilní a příjemná, použitelná kdekoli v domácnosti, klasická, ale ne nudná, vhodná nad podlahové vytápění i pro uživatele s omezeným rozpočtem. Masivní dřevěná podlaha skvěle doplňuje interiér moderní dřevostavby i srubu nebo roubenky. Jejím použitím zaručeně zvýšíte hodnotu vašeho domu i domáckost atmosféry. Pokud už jste o dřevěné podlaze uvažovali, ale báli jste se zeptat, zde pro vás máme několik odpovědí.

Masivní, nebo vrstvenou dřevěnou podlahu?

Masivní dřevěná podlaha je přesně tím, co název říká – jedním kusem přesně opracovaného dřeva, obvykle s perem a drážkou, bez použití lepidel. Každý kus je jedinečný originál. Vyrábí se jak z měkkých a pocitově teplých dřevin jako je smrk, borovice, modřín, tak z tvrdých dřevin jako dub, ořech, jasan či javor. Člověk si tak může vybrat přesně to, co mu pasuje. Masivní dřevo je vhodné k použití v jakékoli místnosti domu s ohledem na její optimální klima, přičemž není vhodné do přetopených ani do vlhkých domů. Podlaha z takového dřeva je velmi pevná a odolná, dobře snáší střídání vlhkosti a má velice dlouhou životnost. Další výhodou této podlahy je, že nevytváří statický náboj a tudíž neváže takové množství prachu jako jiné podlahy. Masivní podlaha patří k tomu nejkvalitnějšímu, co můžete položit, čemuž odpovídá vyšší cena. Na tu je však třeba pohlížet jako na dobrou investici.

Vrstvená dřevěná podlaha je složena (lepena) z několika vrstev – svrchní nášlapné, nejčastěji dubu, a zbývajících vrstev (jádra a protitažné), tedy těch, které nevidíte, z méně tvrdých, respektive méně hodnotných dřevin či dřevovláknitých desek. Vlákna každé vrstvy probíhají v kolmých směrech, což činí vrstvenou podlahu rozměrově velmi stabilní. To znamená, že se dřevo během fluktuace vlhkosti a teploty rozšiřuje a sesychá méně než masivní dřevěné podlahy. I z toho důvodu je lze použít také do podzemních podlaží domu. I když i tento typ podlah, přesně řešeno jejich nášlapná vrstva, může být broušená a opracovávaná, obvykle to nelze učinit tolikrát jako u masivní dřevěné podlahy, protože svrchní nášlapná vrstva nemívá takovou mocnost jako podlaha z jednoho kusu dřeva. Kratší životnost je ale vyvážena nižší cenou.

Který druh dřeviny pro podlahu zvolit?

Výběr druhu dřevěné podlahy je čistě záležitostí vašeho stylu, rozpočtu a osobních preferencí. Pro dosažení jedinečného vzhledu se na trhu nabízí více než padesát domácích a dovezených druhů. Pokud se vám líbí otevřenější a vzdušnější prostor, volte jasan nebo javor. Chcete-li vytvořit útulnější a teplejší atmosféru v místnosti, vyberte si bílý ořech nebo dub. Vznešeně a rafinovaně zase bude působit mahagon a ořech.

Z hlediska tvrdosti dřeviny, respektive sklonu k opotřebení, bude jiné nároky vyžadovat podlaha pro vyčerpaného důchodce a jiné pro rodinu s věčně pobíhajícími dětmi nebo domácími mazlíčky. Jiné nároky než podlaha v pokoji bude mít ta v kuchyni či koupelně. Informace o zátěžových parametrech vždy uvádí výrobce.


Otázka pro odborníka

img-lukas-kopp-seca-serafin-campestrini
Ing. Lukáš Kopp
SECA – Serafin Campestrini s.r.o.

Je možné změnit vzhled stávající podlahy, protože se mi třeba už nelíbí nebo ji chci přizpůsobit novému nábytku?

Samozřejmě, výhodou dřevěné masivní podlahy, kromě řady dalších, je to, že se dá několikrát přebrousit a vydrží desítky, stovky let, pokud je dobře položena. To s sebou nese i možnost změnit její strukturu, barvu nebo odstín. Přebroušení dnes není žádný strašák. S moderními bezprašnými stroji to jde jako po másle. Nemusíte mít tedy obavy ani z poškrábání povrchu třeba od psa.

Stopy po používání jsou přirozené a někde i chtěné. Například ve Skandinávii nebo Rakousku, kde mají dřevěné domy i podlahy dlouhou tradici, nepohlížejí na běžné opotřebení tak kriticky jako my. Dokonce mají tendenci i novou podlahu „postaršit" technologií škrábání či kartáčování opáleného či černě olejovaného dřeva, což ve výsledku symbolizuje užívání podlahy. Jsou si také vědomi skutečnosti, že i dřevěná podlaha s viditelným používáním je pořád lepší než umělá. Nikoho ani nenapadne být obklopen ropou, chlórem či ftaláty, které jsou součástí výroby některých typů vinylových podlah.

masivni-drevena-podlaha-dub-seca-kopp

 

Co ukazuje na nižší jakost podlahového dřeva?

Pohledovým ukazatelem nižší jakostní třídy dřeva jsou pro laické oko povrchové praskliny, boční a čelní trhliny, suky, rozdíly v barvě a struktuře jednotlivých prken (palubek, lamel), bělové dřevo na pohledové straně (běl je nevyzrálé, ještě živé dřevo ve světlejším odstínu), u parket i malé rozměry, případně i výrobní vady vzniklé při opracování. I některé z výše uvedených defektů však mohou patřit k preferencím zákazníka. Například pokud se mi líbí rustikální styl, budou pro mě suky a praskliny zajímavé. O jakostní třídu se tedy mohu zajímat nejen kvůli nižší ceně, ale i s ohledem na individuální estetické požadavky.

podlahove-palubky-jako-dekorativni-obklad-sten-a-stropu-admonter

Obr.: Podlahové palubky lze využít i jako velice dekorativní obklad stěn a stropu. Foto: Admonter

Finální úprava povrchu podlahy – na místě, nebo v továrně?

Úprava na místě nabízí neomezené možnosti přizpůsobení konečného vzhledu povrchu podlahy – broušení, kartáčování, zestaření..., lak, olej..., lesk, mat, odstíny. Měli byste ale počítat s časem potřebným na aklimatizaci dřeva; to totiž musí dosáhnout rovnovážného obsahu vlhkosti s podmínkami konkrétního místa, aby byla zajištěna dlouhodobá a vysoce kvalitní instalace, a rovněž budete potřebovat čas na schnutí, vyzrání, během kterého nebudete moci po podlaze chodit. Finální úprava bude nejspíš představovat také hluk a prach. Výsledkem ale bude celistvý povlak podlahy, kdy nebudou vidět jednotlivá napojení palubek.

Povrch továrně vyráběných dřevěných podlah je dokončen dlouho před tím, než dorazí do vašeho domova. I když jsou v nabídce desítky variant finalizace povrchu, třeba právě tu vaši představu mezi nimi nenajdete. Hlavní výhodou továrně vyrobené podlahy je však velmi kvalitní povrchová úprava dosažená několikanásobným lakováním a vytvrzením pomocí UV paprsků. Během instalace je také minimalizován prach a hluk a užívat ji budete moci bezprostředně po instalaci. Drobným nedostatkem, který nemá vliv na užitné vlastnosti, může být pod určitým úhlem viditelná spára mezi prkny (lamelami), což je dáno tím, že je ve výrobě každá povrchově upravena samostatně.

moderni-interier-jidelna-masivni-dubova-podlaha-admonter

Obr.: Trhu vládnou dubové podlahy ve světlých odstínech, lehce rustikálního vzhledu. Foto: Admonter


Otázky pro odborníka

stanislav-beranek-admonter
Stanislav Beránek
Admonter Holzindustrie AG

Jaká povrchová úprava dřevěné podlahy je vhodná do koupelny a dalších prostor vysoce zatěžovaných vlhkostí?

Ideálním řešením je použití přírodního oleje s vysokým obsahem sušiny, který zabraňuje vniknutí vlhkosti do dřeva a povrch vhodně chrání.

Dělá se taková úprava už ve výrobě, respektive existují podlahy určené přímo do vlhkých prostor?

Ano, většina našich podlah je přímo určena do silně namáhaných prostor, koupelen i saun. Jde o kombinaci speciálně lepených, vrstvených podlah z evropských, tepelně opracovaných dřevin a zmíněné povrchové úpravy olejem. Po instalaci se podlaha ještě celoplošně zalešťuje finálním olejem pro impregnaci hran a spojů, respektive zámků či pero-drážky.

Jak podlahu v takových prostorách udržovat, případně renovovat?

Díky ideálním vlastnostem podlahy určené do vlhkých prostor není třeba zvláštní péče. Pro její funkčnost stačí pravidelně jednou za dva týdny vytírat přípravkem doporučeným výrobcem podlahy. Voda a vodní kámen zanechávají na dřevu přirozené skvrny, a tak pro udržení estetického vzhledu je dobré vytřít podlahu v koupelně mopem do sucha po každé koupeli.

Renovace takové podlahy představuje profesionální doplnění oleje a probíhá v intervalech čtyř až šesti let podle stavu zatížení.

interier-koupelna-drevena-podlaha-do-koupelny

Foto: Admonter


Ochrana dřevěné podlahy - lak, olej, nebo vosk?

V případě aplikace laku je dřevo uzavřeno pod jeho vrstvami a chráněno před vnějšími vlivy. Film laku (lesklý, polomatný i matný) na povrchu podlahy získává body všude tam, kde máme rozměrově stálé podlahy z tvrdého dřeva v masivu i vrstvené, v málo zatěžovaných prostorách, kde oceníme snadnou údržbu, ale jsme smířeni s potřebou celoplošné renovace v případě poškození. Při šetrném užívání má lakovaná podlaha dlouhou životnost v řádu desetiletí.

Olej proniká hluboko do struktury dřeva (na povrchu film nezůstává), které – na rozdíl od uzavřených lakovaných povrchů – může dýchat a pracovat s teplotou a vlhkostí. Olej je proto vhodnější tam, kde je pod podlahou instalované topení. Vzhled podlahy olejované je sametový a působí přirozeně.

Vosk lze aplikovat téměř na jakýkoliv druh dřeva, přičemž je vhodný především pro dřevěné podlahy katrované (textura příčných zářezů, které snižují náchylnost k opotřebení), kartáčované a jinak reliéfně upravené. Finální vzhled voskované podlahy může být matný i lesklý, podle toho jaké používáte bačkory.

Olej a vosk se více uplatní na měkkém dřevu a tam, kde počítáme s větším opotřebením podlahy nebo vysokou expozicí vlhkosti (dřevo dýchá) a jsme schopni a ochotni věnovat se poctivě údržbě. Výhodu představuje snadná a rychlá lokální renovace (pouze poškozeného místo). Jejich Achillovou patou je kratší trvanlivost a potřeba obnovy minimálně jednou ročně.


Otázky pro odborníka

milan-mrkacek-kratochvil-parket-profi
Milan Mrkáček
Kratochvíl parket profi, s.r.o.

Jaká teplota a vlhkost jsou ideální pro místnost s dřevěnou podlahou?

I když je dřevo povrchově ošetřeno, stále pracuje s vlhkostí a teplotou. Je proto třeba udržovat v místnosti vyrovnané klima. Teplota by se měla pohybovat mezi 20 až 22 °C a vlhkost vzduchu mezi 40 a 50 %. V ostatních případech může dřevo časem nabobtnat, seschnout či popraskat. Pokud máte podlahové vytápění, teplota povrchu podlahy nesmí nikdy přesáhnout 27 °C.

Jak provádět údržbu a renovaci lakované a jak olejované podlahy?

U všech dřevěných výrobků je vhodné omezit množství používané vody. Doporučuji pravidelně odstraňovat prach a nečistoty vysáváním a předcházet zašlapání částeček jemného písku do povrchu. Lehké nánosy nečistot odstraníte nejlépe dobře vyždímaným mopem z mikrovlákna nebo bavlny (ne parním), přičemž doporučuji přidat do vody neabrazivní čisticí prostředek doporučený výrobcem podlahy, s maximálním pH 8. Stírejte podlahu tak, aby voda uschla během jedné minuty. Vylitou vodu okamžitě utřete dosucha.

Jestliže je podlaha značně opotřebená, lze ji renovovat strojovým pískováním nebo přelakováním. Skvrnu na podlaze se můžete pokusit odstranit jemným čisticím prostředkem bez čpavku rozředěným ve vlažné vodě.

Pro údržbu olejované podlahy platí obdobná doporučení jako pro lakovanou, pro běžné ošetření podlahy však doporučuji používat prostředek, který obsahuje jojobový olej a přidává se do čisté vody. Frekvence ošetřování tímto přípravkem závisí na intenzitě užívání a opotřebení podlahy. Jednou za čas je potřeba odstranit nánosy ochranných vrstev intenzivním čističem opět dle doporučení výrobce podlahy.

Škrábance a odřeniny vyřešíte opravným olejem pro podlahy z tmavých dřevin nebo pro barevně mořené podlahy, který světlá místa po oděrkách zatmaví.

moderni-interier-drevena-podlaha-kpp-oak-tower

Foto: KPP


Povrchová úprava masivní podlahy - lesk, či mat?

To je opravdu otázka preference. Vysoce lesklé povrchy odrážejí nejvíce světla. Pololesklé povrchy nabízejí určitý lesk a odrážejí určité světlo. Saténové, hedvábně matné nebo matné povrchy nabízejí nejmenší lesk a odrážejí nejméně světla. Obecně řečeno, čím méně lesku, tím méně si všimnete malých škrábanců a jiných opotřebení, která jsou u dřevěných podlah běžná. Pokud se rozhodnete pro instalaci továrně dokončeného povrchu podlahy, budete omezeni na lesk / mat, který je k dispozici ve vzorníku firmy.


"Lesk voskované podlahy nabírá grády podle toho, jaké používáte bačkory."


Je možné zabránit blednutí či žloutnutí podlahy?

Dřevěné podlahy jsou jednou z mála podlahových možností, které se věkem stávají krásnějšími. Stejně jako všechny přírodní materiály, které se v průběhu času mění, i dřevěné povrchy ztrácejí na „živosti" především působením slunečního záření. Jedná se o přirozený proces, který ovšem i patinou krásu a charakter podlahy podtrhuje. Do jisté míry to můžete ovlivnit volbou dřeviny. Obecně platí, že luxusnější druhy, jako dub nebo bílý ořech, mění barvu v průběhu času minimálně, zatímco ty obyčejnější, jako například třešeň, vykazují v průběhu času více změn barvy. S malou prevencí ale mohou být minimalizovány. Expozici slunci snížíte například použitím povrchové úpravy dřeva s UV absorbérem či přesouváním koberců a nábytku. Zatímco olejově modifikovaný povrch získá časem jantarový vzhled, povrchová úprava na bázi vody naproti tomu minimalizuje dlouhodobé změny barev.


"Dřevěné podlaze věk ani vrásky nevadí."


Jak docílit toho, aby dřevěná podlaha vypadala stále jako nová?

Jednoduše nejprve vysajte prach a další nečistoty ideálně centrálním vysavačem, který nevrací zpět do prostoru ani zrnko. Stírání nečistot mokrým mopem působí totiž stejně jako vytírání smirkovým papírem. Na podlahy z tvrdého dřeva se také nedoporučuje použití parního čističe, protože může povrch podlahy narušit, nebo dokonce poškodit.

Používejte rohožku, abyste hrubé nečistoty nezanesli na dřevěnou podlahu zádveří. Vyhýbejte se kobercům s pogumovaným spodkem, který může povrch podlahy poškodit. Používejte ochranné podložky nohou nábytku, pod kolečkovou židli položte plastovou podložku. Pokud dojde k vylití tekutiny na podlahu, setřete ji okamžitě suchým nebo mírně navlhčeným hadříkem. Při prodlení by se mohla vytvořit na povrchu mapa. Vyhněte se chůzi po podlaze v botách se sportovní podrážkou či podpatky v havarijním stavu. Používejte pouze čističe podlah doporučené výrobcem podlahy; použití špatného typu čisticího prostředku by mohlo poškodit povrch, případně i dřevo.


Otázka pro odborníka

pavel-ehl
Pavel Ehl
profesionální natěrač

Je skutečně potřeba podlahu natřít?

Domněnka, že nátěr je nutný k ochraně dřeva z hlediska životnosti, je mylná. I když povrch podlahy ničím neupravíte (vyjma koupelny či kuchyně), nic se neděje. Nátěr dřeva je totiž důležitý z jiného důvodu – aby se povrch mohl pohodlně udržovat – vysát, omýt a hlavně aby se prach nezadíral do pórů dřeva a tím se nešpinilo. Z toho vyplývá, že nejlepší na údržbu je přípravek vytvářející silnější vrstvu, což většinou bývají ty méně přírodní. Ale jelikož je vždy něco za něco, nevýhodou je, že takové přípravky potlačují vnímání dřeva a povrch potom působí uměle. Najít proto takový přípravek, který splňuje potřebné vlastnosti z hlediska údržby, nepotlačuje vnímání dřeva jako přírodního materiálu a je pokud možno ještě z přírodních ekologických složek, je někdy opravdu náročné. Navíc mnoho přípravků, které se tváří jako přírodní, je chemicky upraveno pro snadnou aplikaci, a proto výrobci, aby se vyhnuli klamání spotřebitele, označují tyto výrobky „na přírodní bázi", z čehož nevyplývá, že jsou čistě přírodní. Těch totiž na trhu není mnoho.

Při volbě nátěru podlah je tedy třeba postupovat podle toho, co od nátěru očekáváme a co potřebujeme. Pokud jde o mechanickou odolnost a snadnost údržby, tam zabodují spíše výrobky chemického průmyslu než přírodní materiály, které jsou naopak na údržbu dost náročné, avšak vytvářejí krásný probarvený povrch dřeva. Je na prioritách investora, kterému řešení dá přednost.

 

Zkušenost redaktorky

Moje podlaha je krásně ošuntělá. Záměrně. I když není starší než já, evokuje pocit, že po ní prošla staletí. Vyskládali jsme ji z bazarových dubových prken za babku a ručně kartáčovali tak dlouho, až získala plasticitu. Žádné zámky ani pero-drážka, jen přiznané spáry a skutečné praskliny, jejichž čistotu snadno vyřeší dobrý vysavač. Protože jsme nechtěli být od dřeva odděleni neprodyšnou vrstvou, pouze jsme zvýraznili jeho přirozenou strukturu voskem a v takové tloušťce, aby se po podlaze příjemně chodilo bosky. Nevadí jí, že nevědomky přelijeme kytku či rozlijeme víno. Dokonce odolala i Coca-Cole. Pro mě je tahle dřevěná podlaha efektním a autentickým základem domova.

Dana Jakoubková

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop