Do historické stodoly se rozhodli vložit samostatnou dřevostavbu. Díky tomu vznikl moderní objekt určený k bydlení

Do historické stodoly se rozhodli vložit samostatnou dřevostavbu. Díky tomu vznikl moderní objekt určený k bydlení

Dana Jakoubková | Pondělí, 13. duben 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Stodoly jsou typickým rysem venkova. Zřídkakdy si jich ale všimneme. Možná kvůli tomu, že jsou bez oken a nepřitahují architektonickou pozornost. V průběhu času se mnoho z nich stalo nadbytečnými. Jedna na Kokořínsku ale využití našla. Díky své majitelce a šikovnému architektovi se proměnila v rekreační objekt s téměř zenovou atmosférou.


Původní plán stavby nevyšel

„Původně jsem chtěla postavit na pozemku trvale obyvatelnou novostavbu a historickou stodolu využít pouze jako skladový objekt," uvádí genezi chaty majitelka Lucie. „Záměr ale neprošel přes územní plán, a tak jsem se rozhodla historickou stodolu oživit. Konverze staré budovy ale není jen tak. Proto jsem oslovila architekta a myslela si, že stodolu zrevitalizuje jako takovou. On ale přišel s neobvyklým konceptem ´domu v domě´ a mě pro něj okamžitě nadchl."

„Jednoduchost a strohost původní stavby se nám velmi líbila," přitakává architekt Martin Kalhous. „Veškeré zásahy do vnějšího vzhledu mají být poctou původní stavbě. Stodola je už dnes vnímána jako archetyp. Stačí drobný zásah a může fungovat dalších 100 let."

rekonstrukce-stodoly-priroda

obr.: Ke stodole je napojena příjezdová cesta, která je dostatečně široká a vdobrém stavu. Foto: archiv majitelky

rekonstrukce-stodoly-vrata


"Příjemná energie celého objektu je zjevná."


rekonstrukce-stodoly-vchod-do-stodoly

obr.: V horkém létě je pod střechou stodoly luxusní klima. Když jsou vrata zavřená, provětrává budova skrze podstřešní a štítovou perforaci obvodových stěn. Foto: archiv majitelky

rekonstrukce-stodoly-priroda-okolo

obr.: Zdi stodoly jsou ručně opravené, použitý písek pochází z místních zdrojů a vše je řešeno původními technologickými postupy. Foto: archiv majitelky


Cenná rada architekta

Přestavba staré kamenné stavby na moderní a energeticky únosný objekt je finančně velmi náročná. Návrh architekta vložit do stodoly samostatnou dvoupodlažní dřevostavbu z masivních smrkových fošen a trámů s výrazně menší zastavěnou plochou je tak ekonomickou variantou využití prostoru, díky níž získala majitelka i řadu „nepeněžních" benefitů.

„Například otevřené ohniště je schované pod střechou a můžeme ho využívat za každého počasí," dodává Lucie. „Tím, že v chatě jsou umístěny pouze dvě ložnice, koupelna a toaleta, a kuchyňský prostor s jídelnou je situován zvenčí, ušetřili jsme na materiálu pro výstavbu.

Na myši a pavouky jsme si museli přivyknout a nyní jsou přirozenou součást chataření blízkého přírodě. Také jsme zachovali oboje velká vrata, kterými pouštíme do stodoly slunce a vánek."

rekonstrukce-stodoly-obytny-prostor

rekonstrukce-stodoly-ohniste


"Otevřené ohniště bylo od začátku podmínkou rekonstrukce. Na jeho realizaci si architekti přizvali pana Hořánka z Prahy, opravdového mistra v oboru."


rekonstrukce-stodoly-kuchyne

rekonstrukce-stodoly-posezeni-jidelna


"Důležité jsou i průhledy ven. Díky poloze objektu, který je vzdálen ostatní zástavbě, si mohli architekti dovolit otevřít ho více do okolí."


rekonstrukce-stodoly-toaleta

obr.: Modřínové palubky jsou v exteriéru ošetřeny japonskou technikou ochrany dřeva opalováním Shou-sugi-ban Yakisugi a jejich barva koresponduje s „černou kuchyní", vloženou do štítové stěny chaty a s de facto noční funkcí dřevostavby, respektive hlavně pro spaní. Foto: archiv majitelky

rekonstrukce-stodoly-tramy-v-konstrukci


drevoastavby-casopis-titulka-1-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

rekonstrukce-stodoly-schodiste

Technické parametry

  • Architektonický návrh a projekt: Atelier SAD s.r.o., www.ateliersad.cz
  • Realizace: MY76 s.r.o., www.my76.cz
  • Konstrukce: rámová, dřevovláknitá izolace, tloušťka stěny 200 mm
  • Zastavěná plocha: stodola 79 m2, chata 16 m2

rekonstrukce-stodoly-loznice


"V celém objektu najdeme jen dvě skromné ložnice, ve kterých se jistě pohodlně vyspí jak majitelka, tak návštěva."


rekonstrukce-stodoly-postel


Redakčně upraveno pro web

Foto: archiv majitelky


Podívejte se na zajímavé rekonstrukce starých stodol

Zdařilá rekonstrukce stodoly
 
Zvenku stará stodola uvnitř nečekaný luxus
 
Do staré dřevostavby vestavěli dřevostavbu
 
DaS 1-20
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop