Ke starému statku přibyla nová přístavba. Tím vzniklo jedinečné místo určené k odpočinku a rozjímání

Ke starému statku přibyla nová přístavba. Tím vzniklo jedinečné místo určené k odpočinku a rozjímání

Dana Jakoubková | Neděle, 19. duben 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pozorovat, přijmout pocity i okolní prostředí, aniž by je člověk soudil. Naladit se na to, jak tělo dýchá, co cítí v daném okamžiku. Sednout si na kraj „řeky myšlenek" a jenom se dívat. Neplavat proti proudu, nechat unášet oči i mysl, nechat odplout stres. Jen být, existovat. Máme-li k tomu místo, bod v čase a prostoru, ve kterém se spojí všechno se vším, myslet na to, co se stalo, nebo by se stát mohlo, je pouhou ztrátou času. Přesně takhle přemýšlel i majitel starého statku, který si proměnil přístavbu na originální odpočívárnu.


Přístavba vytvořila nový prostor

Někdy může být tiché sezení se sebou samým obtížným zážitkem. Mysl je duální, rozlišující, pohybuje se v hranicích, co je a co není. Toho se ale majitel starého statku v jižních Čechách nebál a nechal k němu přistavět dřevěnou odpočívárnu a hvězdárnu. Návrh svěřil Huti architektury Martina Rajniše a výsledek je vskutku originální.

Hmota jednoho křídla statku je prodloužená o poloprůhlednou konstrukci ze smrkového a modřínového dřeva. Přístavba je v základním tvarovém konceptu harmonickým pokračováním původního statku ale ve struktuře a konstrukci kontrastní, transparentní dřevostavbou s téměř zenovou atmosférou.

V přízemí je složené dřevo. Po točitých schodech vystoupáte do patra na lávku. Ta spojuje půdu staré budovy s podkrovím nové. V každé z nich je jediná místnost. Do staré půdy umístili architekti plnohodnotný, vytápěný pokoj, kde je soukromí a světlo do něj proniká skrze prosklení štítu a poloviny střechy, kryté dřevěnými lamelami.

Část střechy se dá v noci odsunout a majitel může nerušeně pozorovat hvězdy. V nové přístavbě je situována „venkovní" odpočívárna, ze které lze průzory mezi lamelami pozorovat dění, ale i „nedění" v zahradě, nebo plně otevřít v kolejnici vsazenou celou jednu stěnu.

pristavba-odpocivarna-hvezdarna-schodiste

Velmi se vyplatilo, že se klient zachoval velkoryse, a přizval od začátku ke spolupráci špičkové odborníky. Zejména konstruktéra dřevěných staveb Zbyňka Šrůtka.

„Spolupracujeme s ním už řadu let a naše architektonické představy si skutečně rozumějí s jeho statickým a konstrukčním uvažováním. Podobně skvělí byli i dodavatelé fasády a další účastníci téhle sice drobné, ale o to zajímavější realizace." podotýká architekt Kubík

pristavba-odpocivarna-hvezdarna-konstrukce


"Krása tkví v oku pozorovatele." William Shakespeare


pristavba-odpocivarna-hvezdarna-interier-konstrukce


"Konstrukce je opravdu nevídaná. Světlo do pokoje proniká skrze prosklení štítu a poloviny střechy, kryté dřevěnými lamelami."


pristavba-odpocivarna-hvezdarna-stit

Komentář architekta

„Je velmi příjemné si uvědomit, že pozoruje-li člověk fotografie, není už moc co dodávat. Již několikrát jsme proklamovali, že krása může vznikat jako výraz logické, uměřené konstrukce, využívající do důsledků možností dřeva. Je na první pohled vidět, jak správně tvarované dřevo může vytvářet krásu v prostoru, aniž by k tomu potřebovalo jakýkoliv ornament nebo ´estetizovanou architekturu´." konstatuje architekt David Kubík.

mga-david-kubik-Zdroj-archinfo.sk
MgA. David Kubík
Huť architektury Martin Rajniš s.r.o.

pristavba-odpocivarna-hvezdarna-1


drevoastavby-casopis-titulka-1-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

pristavba-odpocivarna-hvezdarna-2


Podrobné informace k projektu

  • Architektonický návrh: Martin Rajniš, Tomáš Kosnar, David Kubík; Huť architektury Martin Rajniš s.r.o.
  • Projekční spolupráce: PSK TUZAR s.r.o.
  • Dřevěná konstrukce: TIMBER DESIGN s.r.o.
  • Fasáda: Metrostav a.s. – středisko fasády
  • Foto: Aleš Jungmann

Podívejte se na další zajímavé realizace ze světa dřevostaveb

DaS 1-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop