Zajímavé realizace dřevostaveb

Malý dřevěný domek v opuštěné krajině Českého středohoří postavil na základech původní kamenné stodoly

Malý dřevěný domek v opuštěné krajině Českého středohoří postavil na základech původní kamenné stodoly

Dana Jakoubková | Pátek, 19. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Drobná, nekomplikovaná a celkově věcná stavba stojí na minimalistických základech. Interpretuje se však zcela svébytným způsobem. Kubický tvar a funkční minimum nepřestavuje složitou nápadnost, nýbrž jednoduchou ideu, která v kontextu s blízkým i vzdáleným okolím utváří skutečně nevšední charakter celku.


Výstavba domku ekologicky a přirozeně

Objekt v inspirativní a nádherně opuštěné krajině Českého středohoří byl koncipován záměrně jako maximálně jednoduchá stavba s cílem využít co nejvíce místních zdrojů v materiálu i v řemesle.

Smrkové dřevo na fasádu z obyčejných prken bez perodrážky je z místní pily, některé trámy a kamenivo jsou ze zbořeniště stodoly, v jejíchž zdech objekt stojí.

Izolační minerální vatu odkoupili majitelé jako zbytek z jiné větší stavby. Práci na objektu pak odvedli místní tesaři, kameníci a zedníci. Významných úspor bylo dosaženo i omezením mimostavební dopravy a zařízení staveniště.

„Nechtěli jsme ani tak ušetřit, i když to samozřejmě také, ale hlavně jsme se chtěli chovat při výstavbě přirozeně a ekologicky, tedy neplýtvat náklady na dopravu, zužitkovat dostupné zdroje a nepracovat s velkými zbytky," uvádí genezi stavby Albert Pražák z architektonického studia Labor13.

„Hledali jsme základní, co nejjednodušší řešení stavebních problémů jako kontrast proti nesmyslné přetechnizovanosti současných staveb."

domek-v-torzu-stodoly-3

obr.: Integrací domku do torza stodoly vznikla neotřelá kompozice polootevřeného dvorce. Foto: LABOR13


„Kůlna" místo stodoly

Pro realizaci stavby byl vybrán pozemek bývalé stodoly, ze které se do současnosti dochovalo pouze torzo obvodových zdí. Z estetických důvodů bylo torzo ponecháno a stavba do něj byla integrována. Vznikla tak kompozice polootevřeného dvorce s čelně umístěným objektem obytné části.

Novostavba je od severu chráněna původní masivní kamennou stěnou, která spoluvytváří jakési vstupní závětří objektu. Objekt sám je prostřednictvím pěti vrat zcela otevřen do prostoru vymezeného zbývajícími zbytky obvodových zdí stodoly.

V tomto prostoru je tak jasně definována soukromá zahrada objektu, vymezená vůči okolní divoké vegetaci. Díky možnosti otevření celé jižní fasády objektu lze propojit komfortní prostředí interiéru s pobytem venku.

V případě uzavření fasády pak do interiéru proudí dostatek světla a slunce velkoplošným oknem v západní stěně. Zároveň tak nedochází k přehřívání interiéru stavby vlivem slunečního záření od jihu.

Koncept otevřeného domu zde představuje absolutní smazání hranice exteriér/interiér, při zachování základního uživatelského komfortu stavby, respektive takového, který je pro člověka nezbytný a pohodlný, ale v žádném směru nadlimitní.

„Snažili jsme se využít základních fyzikálních principů – například převýšený strop pobytové části udržuje v létě příjemné klima v objektu," pokračuje Albert.

„Objekt lze křížově provětrávat, popřípadě větrat na chladnější nebo teplejší straně; dřevěné dílce fasády v létě seschnou a vytvoří drobné mezery umožňující objektu dýchat. V zimě naopak svůj objem zvětší a mezery tak automaticky zatěsní, čímž nedochází k únikům tepla."

domek-v-torzu-stodoly-2

obr.: Konceptuální projekt rekreačního, celoročně obyvatelného objektu představuje experimentální prostor, na kterém si majitelé/architekti ověřují některé architektonické a prostorové vazby. Foto: LABOR13

domek-v-torzu-stodoly-4

obr.: Využití lokálních materiálů sníží uhlíkovou stopu spojenou s dopravou staviva na minimum. Foto: LABOR13


Příjemná jednoduchost dřevěného domku

Proporce i vybavení stavby jsou sice skromné, ale v domku lze bydlet trvale a dle majitele je to dokonce velmi příjemné. objekt disponuje otevřeným obývacím prostorem s kuchyňským koutem, ložní plochou, malou koupelnou s umývadlem a vanou s teplou vodou.

V koupelně je i prostor pro toaletu, ale ta zatím není z důvodů nepravidelného používání objektu zřízena (stávající je mimo objekt). Pro zimní provoz není vnitřní jednoprostorová dispozice zatím optimalizována, protože objekt je využíván zejména přes léto.

Ale v případě, že by šlo o celoroční provoz, stačilo by utěsnit spáry okolo tesařsky vyrobených vrat, což z důvodů nepotřebnosti a vzhledu majitelé zatím neudělali. V blízké budoucnosti je v plánu dosažení vlastní energetické soběstačnosti, připravují se fotovoltaické a solární panely.

Studna a čistička odpadních vod jsou již zrealizovány. Celý tkzv. konceptuální projekt je průběžně hodnocen a na základě provozních zkušeností postupně aktualizován a rozvíjen. Cílem není dílo dokončit, ale pracovat s ním v čase.

domek-v-torzu-stodoly-interier

obr.: Skromnější prostorové dispozice a jednodušší členění objektu usnadňuje vytápění i ventilaci. Foto: LABOR13

Komentář majitele

Mám celkem velkou rodinu, ale i pro ni by byl tento objekt dostatečný pro trvalé bydlení. Muselo by asi dojít k rozdělení jednoprostorové dispozice tak, aby měl každý svůj „kout", ale jinak, co se velikosti týká, necítím v objektu diskomfort. Spíše naopak.

Velkou měrou k tomu přispívá i možnost objekt maximálně propojit s exteriérem, čímž se součástí obytné plochy stane i polovina „severních Čech". Myslím si, že zbytečně vyšlo z módy bydlení v exteriéru.

Já považuji venkovní prostor za důležitou součást interiéru. Ve spojení s exteriérem může být interiér poměrně malý a přesto bude dostatečný.

Albert Pražák-Labor-13
Albert Pražák
LABOR13

DaS 5-2016
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Komentáře  

 
0 #4 Eva 2020-07-31 04:57
to je moc krásný! parádní nápad a skvělý provedení
Citovat
 
 
-1 #3 Josef Šlancar, Ing. 2020-07-16 09:46
Je to sice asi hodně neobvyklé, ale pro mne ,,přijatelné řešení".

Osobně bych však touto cestou určitě nešel !!.

Rozhodně bych pro nový objekt využil minimálně celou východní ? stěnu a více krásného kamene zajišťujícího nejen akumulaci tepla (zvláště při uváděném používání jen v létě) a i nosnou funkci.
Vlastní novou stavbu bych pojal jako ,,částečně vestavěnou" do ,,původního objemu" stodoly a to s postupně měněným / zastavovaným půdorysem dle ,,rozvíjeného" užívání vlastní stavby. A to třeba přes půdorys ,,L" k ,,U-otevřené k jihu" (nebo i zastavění celé původní plochy stodoly).
Z administrativní ho hlediska bych stavbu určitě deklaroval jako ,,postupnou" rekonstrukci původního hospodářského stavení. Tím bych se vyhnul spoustě problémům a i většímu daňovému zatížení, měl bych i mnohem ,,větší volnost" pro případné jednotlivé etapy.
Citovat
 
 
-3 #2 Martin Hladký 2020-06-20 07:56
Nic nemůže být pro českou krajinu rušivější než tyhle módní pixly s rovnou střechou. Kdyby autor měl elementární respekt k místu, nepohodil by do něj lodní kontejner.
Je tu naděje, že až vnuci majitele doplatí 30-letou hypotéku, vyřeší mokré stropy dostavbou sedlové nebo šikmé střechy :-)
Citovat
 
 
+2 #1 Otto Turza 2020-06-19 15:18
Chtěl jsem to nenazvat domkem,ale po fotkách blízkého okolí,které má kouzlo,měním názor a připouštím,že sotva něco jiného by do krásných kamenných souvislostí zapadlo,jako toto.Je to příliš nezvyklé řešení,ale dobré.Místo je krásné,chtělo by to vidět ještě širší okolí.
Citovat
 

Přidat komentář


Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner
gotop