Jaroslav si svou dřevostavbu v alpském stylu postavil podle fotografií

Jaroslav si svou dřevostavbu v alpském stylu postavil podle fotografií

Redakce | Středa, 16. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavba na okraji Českého Krumlova nás zaujala nejen svým alpským nádechem, ale také poutavým příběhem, který její realizaci předcházel. Nenechte se však mýlit, tahle dřevostavba už rozhodně pár let není nová i když tak stále vypadá. O tom, jak silná touha a odhodlání pana Jaroslava dovedla ke stavbě jeho vysněné dřevostavby nám podrobně vylíčil on sám.

Když jsem se před pětadvaceti lety ocitnul v západní části Salzburgu a s úžasem hleděl do ulice plné překrásných dřevostaveb, dal jsem si životní předsevzetí: Až přijedu do Čech, jeden takový dům si postavím! Od skutečnosti mě však dělila ještě řádka let a notná dávka úsilí. Ani mé rozhodnutí nepřišlo hned, i když ke dřevu jsem měl blízko vždycky.

Za minulého režimu jsem se dočasně usadil v Německu, kde jsem se, stejně jako ostatní imigranti, bez ohledu na dosažené vzdělání živil manuální prací, konkrétně montáží sádrokartonů a půdními vestavbami, a později i na běžných stavbách v Porýní-Vestfálsku.

Tehdy bylo v Německu bydlení v dřevostavbách považováno za luxus, v domech ze dřeva bydleli jen vlivní a bohatí lidé. Mnohem markantnější byl ale tento trend v Rakousku, kam jsem se přestěhoval v době, kdy se začala blížit revoluce a já už netrpělivě očekával návrat do vlasti. Tak začal poutavě vyprávět svůj příběh pan Jaroslav.


Touha po dřevostavbě byla silná

V Německu měl pan Jaroslav možnost podílet se jen na několika stavbách ze dřeva, zato v lokalitách poblíž Alp, jako byl právě Salzburg nebo Anteil si jich skutečně užil. "Doslova jsem hltal všemi doušky vůni a krásu dřeva. Fascinovaly mě domy rakouské smetánky v Anifu. Pokaždé, když jsem tudy jezdil ze stavby, připadal jsem si jako v pohádce. Nejkrásnější atmosféra tu byla, když začalo sněžit a interiéry se blyštěly dřevem, na které dopadalo ostré zimní slunce. Bezostyšně jsem jejich majitelům záviděl a tehdy začal po dřevostavbě skutečně toužit."

Po revoluci se Jaroslav usadil v Českém Krumlově. Koupil si tu byt a také si založil vlastní firmu specializovanou na suchou výstavbu a sádrokartony, která dodnes funguje. "Zpočátku jsem nestavěl dřevostavby, protože to bylo příliš nákladné, a vydělával jsem si pouze pílí klasické stavařiny, vesměs pro krumlovské hoteliéry. Za pár let jsem si na vysněný dům konečně ušetřil. Vyhlídnul jsem si parcelu s nádherným výhledem na celý Krumlov, které se dodnes nedá nic vytknout. Když jsem na pozemku stál, řekl jsem si: „Tak tady si postavím tu salcburskou dřevostavbu!"

drevostavba-Krumlov-pozemek-s-vyhledem

obr.: Investora na domě zaujala především jeho přívětivá tvář a vyvážená míra užití dřevěných prvků v interiéru i exteriéru. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Krumlov-terasa

obr.: Ať už člověk vstoupí do tohoto domu v jakoukoliv denní dobu, neustále je hýčkán světlem. V létě chrání interiér před přehříváním účinná stínící technika. Foto: Martin Zeman


Zlaté české ručičky

Zanedlouho potom shodou okolností Jaroslav objevil v jednom časopise o bydlení dům Linz od rakouského výrobce dřevostaveb. "Ihned mne zaujal svou přívětivou tváří a vyváženou mírou užití dřevěných prvků."  Zavolal proto do redakce, aby zjistil podrobnosti, ale kontakt na zahraniční firmu neměli. Rozjel tedy „pátrání" na vlastní pěst, což v době, kdy internet byl teprve v plenkách, bylo hodně dobrodružné. "Telefonní číslo se mi podařilo najít až přes rakouské Zlaté stránky."

Když potom zástupci firmy dům do telefonu popsal, odkázali ho na centrum vzorových domů v Linci, kam se brzy vypravil. "Dům jsem si prošel a rozhodl se. Oslovil jsem proto vedení společnosti dopisem a požádal je o schůzku. Osobní setkání problém nebyl, stavba v České republice ovšem ano. Bylo mi řečeno, že o klientelu v České republice nemají zájem, protože nejsme v EU a oni jsou luxusní firma. Jejich přístup mě hodně zklamal, a tak jsem se zdravě naštval a rozhodl se postavit si dům podle fotek sám se svou stavební firmou." Oslovil proto svého dlouholetého známého Michala Brože, který zpracoval projekt pro stavební povolení. "Brzy na to jsme dům bez jakýchkoliv komplikací postavili a já se mohl stěhovat."

O několik měsíců později vyšla o domě reportáž v časopise a pan Jaroslav s výtiskem v ruce a tvrdohlavou náladou vydal do sídla výrobní společnosti. "Znovu jsme se bavili o spolupráci, znovu následovaly stejné vyhýbavé řeči. Když ale uviděli článek v časopise, moc nechápali, jak je možné, že jejich dům stojí v Čechách. Vůbec nepoznali, že se jedná o plagiát!" Potom byli zase překvapeni, že Češi dokáží bez továren s moderní technikou postavit kvalitní dřevostavbu. "Nakonec nastal obrat o 180 stupňů, začali se mnou jednat jako s partnerem a naše malá firma z Čech se stala „oficiálním plagiátorem".

drevostavba-Krumlov-dum-na-kopci

obr.: Životnost dřevěné fasády prodlužují mimo kvalitních nátěrových hmot i nadstandartní přesahy střechy. Fasády si vyžádá údržbu vždy jednou za pět let. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Krumlov-studna

obr.: Horskou atmosféru dokreslují i takové detaily, jako je studna s vědrem. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Krumlov-vchod

obr.: U vstupu do domu nechybí prostorné závětří. Foto: Martin Zeman


Ani po letech nevyprchalo kouzlo dřevostavby

"Ačkoliv jsme dům stavěli podle rakouského vzoru, přece jen nese i náš vlastní rukopis." Originál se staví z masivních lepených panelů, které se vyrábějí a připravují na míru ve velkokapacitní továrně. Původní dům je tak daleko uhlazenější, plastičtější, zatímco v tom mém nechybí trámy a tradiční dřevěné stavební prvky. "Myslím, že tím jsme do projektu vnesli kousek naší domoviny. Dřevo se sice kroutí a praská, ale na druhou stranu tak mohou vzniknout i zajímavé interiérové prvky."

"Už po prvním roce mě velmi potěšila energetická bilance domu. Ročně spotřebuji k vytápění elektřinu zhruba za 30 tisíc korun, vybral jsem si ale nejdražší a nejpohodlnější médium, navíc vytápím i garáž, ohřívám vodu v bazénu a vířivce. Dům spotřebuje přibližně 50 kW na m2 za rok. Třetinu tepla navíc získám ze slunce díky prosklení, další třetinu topením v krbu."

"V domě žiji už od roku 1997 a ani po tolika letech se z něj nevytratila charakteristická vůně a atmosféra. Kdykoliv se vrátím z dovolené, vždycky mě znovu ohromí. Tenhle pocit bych nikdy neměnil. Dům má navíc ještě jednu obrovskou přednost – všudypřítomné světlo. Myslím si, že právě kombinace světla, vůně a prostoru představuje skutečný komfort bydlení. S oblibou říkám, že se koupu v záplavě světla od snídaně do večeře."

Subtilní dřevostavbě zkrátka v tomto směru nemůže dům z cihel nebo betonu nikdy konkurovat. "Před dvaceti třemi lety se na můj dům někteří lidé dívali skepticky – prý nic nevydrží, budu jej muset neustále ošetřovat... Kromě dvou obnovovacích nátěrů fasády po každých pěti letech jsem na dům vůbec nesáhl a stále vypadá skoro jako nový, zachovává si svěží ráz. " Dřevěný obklad navíc chrání enormní přesahy střechy typické pro alpský styl. "Jinak bych dnes udělal snad jen jediné – obklopil bych se dřevem všude a namísto cotta bych si pořídil dřevo také na podlahu do kuchyně a koupelny."

drevostavba-Krumlov-jidelna

obr.: Hlavní nosné prvky původního domu Linz jsou rakouskou firmou konstruovány z vrstveného dřeva. Majitel českého plagiátu neměl k dispozici velkovýrobnu s nejmodernější technikou, a tak byl nucen realizovat dům tradiční cestou, čímž interiér obohatil o celou řadu příjemných prvků. Foot: Martin Zeman

drevostavba-Krumlov-kuchyn

obr.: V kuchyni je pohledová část stropu ponechána jen částečně. Ačkoliv by se dnes investoři obklopili dřevem úplně všude, před třinácti lety bylo možné použít jako podlahovou krytinu na frekventovanějších místech jedině dlažbu nebo kámen. Foto: Martin Zeman

Komentář majitele

Dům jsme si s mou ženou vyselektovali z tehdejší nevalné nabídky dodavatelů dřevostaveb na českém trhu. Bohužel jsme museli sáhnout k osvědčenému modelu do zahraničí, což nás trochu trápilo. Jelikož je Rakousko jakýsi evropský šampión s dlouholetými zkušenostmi v této branži, udělali jsme tehdy určitě dobře. Dům je i po poměrně zralé době užívání ve skvělé kondici a je zřejmé, že koncepce tohoto dodavatele má své nadčasové přednosti nepodléhající krátkodobým trendům. Samotná realizace proběhla naprosto bezproblémově a z dnešního pohledu s časovým odstupem - v mžiku, čistě a ve velice optimistickém duchu. Je to vždy oslava stavění a pozitivního zhmotnění těžce nahromaděných prostředků, které každý stavebník do stavby svého domu investuje. Takto zvolená investice se ale svému majiteli odvděčí vysokým standardem bydlení, který docení každý, kdo akcentuje prostor, harmonii, světlo a vůni. Každý den v domě je pro nás luxusní dovolenou, kterou máme 365 dní v roce.

Jaroslav - majitel domu

drevostavba-Krumlov-obyvaci-pokoj

obr.: Specialitou rakouského výrobce jsou všudypřítomná rohová okna. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Krumlov-patro

Foto: Martin Zeman

Komentář projektanta

Podle fotografií typového domu výrobní společnosti jsem dostal zadání zpracovat prováděcí projekt domu zasazeného do příměstské podhorské lokality, do které svým výrazem podle mého názoru dokonale zapadá. Samotný dům je osazen v poměrně prudkém svahu, na které jsou tyto objekty prenatálně zvyklé ze svého alpského rodiště. Konstrukcí domu jsem se snažil věrně následovat svůj vzor, který se mi koncepčně jevil jako téměř dokonalý. Příjemně se zde snoubí a protíná několik materiálových, hmotových i barevných kontrastů, které v celkovém akordu působí velice impozantně. Na druhou stranu ale dům nijak neprovokuje, smířlivá pokorná kvalita nepopuzuje žádného pozorovatele. Návštěvník ale téměř vždy žasne po vstupu do domu, jak je dům díky všudypřítomným rohovým oknům skvěle prosvětlen. Žasnul jsem i já, když jsem vstoupil od rýsovacího prkna do reality. Tento silný emoční vjem byl pro mne natolik přesvědčivý, že jsem neváhal a brzy sám realizoval podobný zázrak, ve kterém dnes píši tyto řádky.

Ing. Michal Brož - projektant

drevostavba-Krumlov-loznice

Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky

I když majitelé často hovoří o svém domě s nadsázkou jako o plagiátu, tato dřevostavba rozhodně není pouhou kopií nebo napodobeninou. Stavebníci sice zvolili typizovaný projekt, zahraničního vzoru se ale stoprocentně nedrželi. V interiéru tak vznikly krásné trámové stropy a následně i další originální prvky. Na realizaci se jistě projevily i roky čekání, rozmýšlení, píle a toužení. Vše je dotažené do nejmenšího detailu a majitelům rozhodně nelze než věřit, že by na svém domě ani po třinácti letech nic neměnili. Díky drobným úpravám v projektu dům působí v krajině přirozeně, nic nepředstírá. Výhled na jedno z našich nejkrásnějších měst by navíc mohl nejeden stavebník závidět...

Tereza Doležalová - redaktorka

drevostavba-Krumlov-pracovna

obr.: Prostor v jednom ze štítů střechy majitel využil pro pracovnu s dokonalým výhledem na Český Krumlov, která je věčně zalitá sluncem. Foto: Martin Zeman


Dřevostavbu v alpském stylu můžete obdivovat i v krátkém videospotu


Technické parametry

  • Velikost pozemku: 2 500 m2
  • Zastavěná plocha: 128 m2
  • Podlahová plocha: 240 m2
  • Spodní stavba: základová betonová deska
  • Stavební systém: sendvičová, difuzně otevřená stěna trámková tl. 37 cm
  • Tepelná izolace: lisovaná celulóza Homatherm
  • Fasáda: korek tl. 40 mm, variantně prkna se zámkem tl. 27 mm
  • Krov: sedlový, 40°
  • Střešní krytina: betonová
  • Okna: dřevohliníková
  • Zasklení: dvojskla, variantně trojskla 0,7 W/m2K
  • Podlahy: keramika, dřevěné masivní
  • Vytápění: podlahové, zdroj elektrokotel
  • Skladba stěny směrem zvenku: fasáda STO, korek, DHF, Homatherm, OSB 4 Top, Fermacell
  • Celková tloušťka stěny: 37,5 cm
  • Hodnota U stěny: 0,16 W/m2K
DaS 3-2010

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop