Tisk
Starou stodolu po odvážné rekonstrukci proměnil v místo pro práci i volný čas

Starou stodolu po odvážné rekonstrukci proměnil v místo pro práci i volný čas

Lucie Němcová | Neděle, 17. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Původní účel této stodoly byl naplněn řadu let nazpět, a tak přišel čas na zásadní proměnu. Jako součást celého hospodářství neslouží sice přímo pro bydlení, zato je protkána jinými důležitými funkcemi a naplňuje současné potřeby svých obyvatel. Jak se vám líbí tento neotřelý dialog starého s novým?


Rekonstrukce staré stodoly je na řadě

Stodola je součástí původního hospodářského dvora statku, kde její majitel vyrůstal a kde má zázemí pro pobyt na Moravě. Poté, co kompletně pro potřeby rodiny zrekonstruoval zmíněný statek, obrátil svou pozornost právě na stodolu, která svým využitím i stavebním stavem neodpovídala jeho aktuálním potřebám. „V té době jsme se na doporučení měli možnost s investorem setkat, což po nastínění našeho pohledu na věc vyústilo v návrh na spolupráci. Jedním z výchozích aspektů této spolupráce byla účast renomovaného architekta, kterého jsme také oslovili," začíná vyprávění architekt Ondřej Macháč.

rekonstrukce-stodoly-prijezdova-cesta

Komunikace: Praktické propojení mezi budovami je důležité a kopíruje původní hospodářské schéma. Foto: Ing. arch. Jan Zavadil


Klíčové zadání stodoly

Základním kamenem všeho byl požadavek na zachování genia loci, neboť investor ke všem úpravám přistupuje s respektem ke svým předkům. Na straně druhé přišel s jasným zadáním nového multifunkčního využití. Stodola se nově měla stát dějištěm pracovních i volnočasových aktivit.

„Mimo domácí „kanceláře" s jednacím zázemím jsme museli zakomponovat wellness a relaxační zónu se zázemím pro setkávání širší rodiny. V srdci stavby je však nadále i hospodářská část sloužící zároveň jako dílna."

Důležitým bodem bylo zajištění nového komunikačního propojení se zahradou pro potřeby běžného rodinného života. Stodola ve svém původním tradičním schématu uzavírala dvůr a oddělovala obytnou část od čistě hospodářské zahrady.

rekonstrukce-stodoly-bazen

Foto: Ing. arch. Jan Zavadil


Spojení starého materiálu s tím novým

Do objektu stodoly jsou navrženy funkční, do jisté míry nezávislé vestavby (kontejnery), které si nesou svou funkci. Architektonickým leitmotivem je spojení starého s novým, využití estetické kvality starých konstrukcí a materiálů, které v kontrastu s novým sofistikovaným řešením vytvářejí žádoucí kompozici a napětí. To je ještě podpořeno použitím materiálů jak v exteriéru, tak v interiéru.

rekonstrukce-stodoly-cleneni

Členění: Výrazné šedivé kvádry opticky i reálně oddělují. Každý z nich je určen jiné funkci. Foto: Ing. arch. Jan Zavadil


Jedna výzva střídá druhou

Funkční rozdělení do „kontejnerů" a jejich vzájemné propojení ve dvou úrovních přineslo nemálo otazníků v rámci návrhu technického řešení nových konstrukcí a jejich návazností na ponechané původní prvky stodoly.

„Po několika variantách a zvážení jejich dopadů jsme zvolili variantu, kdy jsou nové dřevěné vestavby včetně sedlové střechy konstrukčně zcela nezávislé a původní stěny a pilíře tvoří jakousi druhou slupku. Samostatným estetickým prvkem je pak původní krov, který byl rozložen, sanován a znovu zakomponován jako částečně nosná konstrukce."

rekonstrukce-stodoly-vchodove-dvere

Perspektiva: O atypické detaily, návaznosti a originální průhledy tu není nouze. Foto: Ing. arch. Jan Zavadil


Teplo, voda, vzduch

Různorodé funkční využití jednotlivých částí vyžaduje individuální způsob vytápění ve vazbě na intenzitu využívání v různých obdobích. Kancelářský kontejner je vytápěn, chlazen a větrán teplovzdušnou jednotkou s tepelným čerpadlem vzduch/vzduch. Tato jednotka se zároveň stará o větrání wellness kontejneru.

Vytápění relaxační části je ale samostatně řešeno plynovým kotlem v kombinaci s podlahovým vytápěním a radiátory. Plynový kotel zároveň zajišťuje dostatečnou zásobu teplé užitkové vody pro relaxační zónu. Prostor dílny a podkrovní klubovny je pouze temperován. Pro rychlé dotopení na požadovanou teplotu v případě zimního nárazového využití je umístěn teplovzdušný plynový agregát a v podkroví krbová kamna.

rekonstrukce-stodoly-sauna

Sauna: V kompaktním střídmém designu s precizními čistými detaily je provedena i sauna. Foto: Ing. arch. Jan Zavadil

rekonstrukce-stodoly-technicka-mistnost

Dílna: Hospodářská část s dílnou a v podstatě i technickou místností asi nejvíce navazuje na původní využití stodoly. Foto: Ing. arch. Jan Zavadil


Energeticky a hlavně efektivně

„Majitel domu kladl velký důraz na energetickou efektivitu stavby v různých provozních režimech. Byla zvolena koncepce rozdělení na vytápěné a pouze temperované zóny. Pro tepelnou izolaci obálky vytápěných částí byla vybrána dřevovláknité izolace, abychom dosáhli difuzního chování pláště."

rekonstrukce-stodoly-hudebni-mistnost

obr.: V otevřeném prostoru podkroví naleznete i hudební zónu. Foto: Ing. arch. Jan Zavadil


Jedinečné detaily ve stodole vyžadují pozornost

Atypické detaily doprovází stavbu doslova na každém kroku. Zřejmě nejnáročnějším je průnik obálky vytápěné části – zatepleného CLT panelu se střechou temperovaného prostoru. Zajímavým místem je rovněž souběh volně ložených kamenných základů původních zdí stodoly a mikropilot nesoucích dřevostavbu.

rekonstrukce-stodoly-uvodni

Foto: Ing. arch. Jan Zavadil


Architektonické poklady v interiéru dřevostavby

A co by nemělo uniknout naší pozornosti? V interiéru je to zejména provázání zámečnických konstrukcí s okolními dřevěnými povrchy (točité schodiště, lávka a další). Dále pak průnik původního krovu s novými skleněnými příčkami. Zakomponování elektroinstalace do původních dřevěných trámů, bylo také výzvou.

„V exteriéru se myslím povedlo citlivě „industriálně" pojit původní zdivo s novými konstrukcemi. Bonusem pro investora bylo použití námi repasované industriální lampy, která ve stodole původně léta visela jako jediný zdroj světla a na konci stavby se tam opět vrátila," dodává Ondřej Macháč.

rekonstrukce-stodoly-patro

Obývací část: Spočinout s knížkou, popovídat s přáteli? Jak je libo. To vše v kontextu jedinečného otevřeného prostoru podkroví. Foto: Ing. arch. Jan Zavadil


"Řada původních prvků byla sanována a znovu použita. Návaznosti a detaily však vyžadovaly o to důkladnější promýšlení."


rekonstrukce-stodoly-pohled-z-patra

obr.: Interiér nezapře industriální charakter – technicistní kovové prvky se snoubí s původním rustikálním dřevěným krovem, moderním povrchem CLT panelů a hladkou betonovou stěrkou. Společně si však rozumí. Foto: Ing. arch. Jan Zavadil


Interiérové okénko

Materiálové řešení interiéru je velmi střídmé. Většinově se uplatňuje pohledový CLT panel v kombinaci s bílými sádrokartonovými podhledy. Přírodní dřevo je kombinováno s odstíny šedé až šedočerné. Velkou pozornost architekt věnoval výběru svítidel, která dotvářejí atmosféru a nechávají vyniknout krásu dřeva v různých fázích dne.

Samotná stavba byla náročná a probíhala poměrně dlouho. V jejím průběhu bylo dost prostoru, aby uzrály některé myšlenky, které v několika případech vedly k vývoji investorova vnímání budoucího způsobu užívání jednotlivých prostor.

Například ve wellness „kontejneru" nakonec vznikl požadavek na umístění více funkčních prvků, než bylo původně plánováno, což si vyžádalo několik individuálních návrhů atypických funkčních kusů nábytku. Jejich finálního designu se zhostil další ze spřátelených architektů.

rekonstrukce-stodoly-stineni


"Minimální zázemí, vařit se tady totiž nebude. Ale takhle strávit klidnou chvilku s kávou a kochat se prosvítajícími paprsky slunce, to už je jiná."


rekonstrukce-stodoly-kuchyne

Foto: Ing. arch. Jan Zavadil

Komentář architekta

„Spojení starého a nového přináší v průběhu realizace neustálou řadu podnětů, na které je potřeba reagovat. Tady se nám velmi vyplatilo zpracování detailního 3D modelu veškerých konstrukcí, který nám umožnil nahlédnout do vzájemných vazeb a souvislostí v různých částech stavby. V průběhu stavby jsme jej dále dopracovávali, abychom byli schopni řešit i zdánlivě neviditelné detaily. Rekonstrukce stodoly byla opravdu důkladná. V určité fázi jsme se spolu s investorem ocitli v situaci, kdy jsme zpětně uvažovali, zda zachování některých degradovaných původních prvků byl z pragmatického pohledu smysluplný postoj. Z pohledu dosaženého výsledku ale musím konstatovat, že to nebyla slepá ulička a je dobře, že jsme se rozhodli jít touto cestou."

Ing-ondrej-machac
Ing. Ondřej Macháč
Archifabrika s.r.o.

rekonstrukce-stodoly-koupelna

Foto: Ing. arch. Jan Zavadil


Technické parametry:

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 164 m2
  • Užitná plocha: 186,24 m2
  • Konstrukční systém: pohledové CLT panely Novatop Solid (stěny kontejnerů), Novatop Element (podlahy, stropy a zastřešení kontejnerů) a Novatop Open (sedlová střecha); ostatní stěny KVH 2by4+ fermacell
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo a teplovzdušná rekuperační jednotka Atrea, plynový kotel Geminox
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,18 W/m2K
  • Projekt: Ing. arch Marek Daniś (Daniś Wolek Architektura s.r.o.), Ing. Ondřej Macháč (Archifabrika s.r.o.), www.archifabrika.cz

drevostavba-stodola-rekonstrukce-pudorys-1drevostavba-stodola-rekonstrukce-pudorys-2

DaS 4-2018

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop