Moderní dřevostavba poskytuje luxusní bydlení v kouzelné zahradě

Moderní dřevostavba poskytuje luxusní bydlení v kouzelné zahradě

Dana Jakoubková | Sobota, 04. červen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Architektura domu na úpatí bulharského pohoří Stará planina bez námahy spojuje přírodní s industriálním i otevřenost s intimitou. Sebevědomě se vzdává tradiční prostorové hierarchie a vytváří luxusní bydlení zakořeněné v kouzelné zahradě, s pevným vztahem k místu. Dynamický vztah mezi domem, zahradou i vzdálenou krajinou podporuje spojení s čistými rytmy přírody a klidem polohy a tělesně i emocionálně se vsakuje do obyvatel domu.

Regionální i moderní architektonický jazyk domu mísí dřevěnou lokální architekturu s jemně nadčasovým stylem. Každý vnitřní a vnější materiál byl vybrán pro jeho dlouhou životnost a odolnost. Energeticky úsporný koncept kombinuje obvodové stěny, příčky i střešní podhledy izolované ekopanely s vynikajícími tepelně i zvukověizolačními vlastnostmi, provětrávanou fasádu z modřínových prken a oboustranně lakovaného plechu Lindab i prosklenou fasádu pro maximalizaci tepelných i světelných zisků, v případě potřeby stíněnou markýzou. Záda domu otočená k sousednímu pozemku jsou chráněná silikátovou omítkou.

DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba v Bulharsko (EKOPANELY)DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba v Bulharsko (EKOPANELY)

 

Dobře promyšlená konstrukce dřevostavby


Nosná konstrukce „áčkové" části domu je rozdělena mezi obvodový těžký dřevěný skelet a tři ocelová žebra, která pokrývají rozpon stropu v délce devět metrů. S plochou šedesát metrů pro obývák, jídelnu a kuchyni, prosklenou fasádou, panoramatickým výhledem a orientací na slunce je dosaženo luxusní modelové kombinace.

Čistou rámovou dřevostavbou je druhá část domu s plochou střechou, kde jsou umístěné tři ložnice (dva dětské pokoje a hostinský pokoj), každá s vlastní koupelnou i toaletou a přístupem na zahradu. Odpočinkový charakter tohoto křídla doplňuje sauna.

DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba v Bulharsko (EKOPANELY)DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba v Bulharsko (EKOPANELY)

 

Dřevo je i v interiéru


Eklektický interiér je spíše galerií luxusních kusů nábytku, uměleckých děl umístěných nezvykle na oknech a podlahách i artefaktů hinduismu, které odrážejí filosofii bytí, života obyvatel domu. Dubové podlahy a obložení ze širokých lamel jsou součástí designové strategie odkazující na kvalitu materiálů, pohodlí a uvolněnou atmosféru.

Rozmanitost, s jakou je přistoupeno k objemu domu i konceptu zahrady, vytváří sochařský obraz vypadající z každého úhlu jinak pěkně. Zvláště působivá je terénní vlna, která je vegetační střechou venkovní kuchyně ze strany jedné (předobrazem k zapadajícímu slunci otevřenému portálu byl místní jeskyní systém Ledenika) a krytým snídaňovým závětřím ze strany druhé (na vyšší úrovni).

Patro „áčka" zahrnuje ložnici rodičů s koupelnou a šatnou o ploše téměř šedesát metrů, jejíž otevřenost umocňuje výška krovu a prosklený štít propouštějící světlo až do koupelny přes okno příčky umístěné za čelem postele.

DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba v Bulharsko (EKOPANELY)DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba v Bulharsko (EKOPANELY)

 

Čistý a jednoduchý koncept bez ústupků na kvalitě ztvárnění zanechává z tohoto domu silný dojem.


DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba v Bulharsko (EKOPANELY)

 

Technické parametry


  • Konstrukce: kombinovaná – dřevěná rámová + ocelová, difuzně otevřená skladba, izolace ekopanely (EKOPANELY SERVIS s.r.o.)
  • Zastavěná plocha: 220 m2
  • Užitná plocha: 264 m2
  • Energie a teplo: tepelné čerpadlo + podlahové teplovodní topení
  • Okna: trojsklo SCHÜCO
  • Návrh a realizace: 2020, spolupráce Sponets Ltd, www.sponecstructure.com
  • Foto: Georgi Arsov

časopis DŘEVOstavby 3-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?
gotop