Svatební roubenka ve venkovském stylu

Svatební roubenka ve venkovském stylu

Markéta Kristová | Pondělí, 17. červenec 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Říká se, že krásná místa na svatbu si musíte zamluvit alespoň rok dopředu. Na penzion U Zběhlíka si však počkáte ještě déle. Manželé Ožanovi našli u Litomyšle ztracený ráj, kterému navrací dobré jméno. A letos se rozhodli, že využijí volného místa a na zahradě postaví jedinečnou roubenku, která bude ctít venkovskou architekturu svého okolí.

„Minulý rok jsme uspořádali téměř 50 svateb, letos tohle číslo ještě překonáme. Rozhodli jsme se navýšit kapacitu a postavili dvoupatrovou roubenku ve starém stylu s velkým sálem a pěti apartmány v podkroví. Každý potenciální zákazník je z ní nadšený a rok 2024 máme více než z poloviny plný," říká Jana Ožanová, majitelka penzionu a hlavní organizátorka všech akcí.

Roubenka ihned přilákala velkou pozornost. Kromě svateb se v ní budou konat firemní školení, teambuildingy a další společenské akce. Velký sál nabídne prostor až pro 90 lidí. Pět apartmánů v horním patře ubytování pro 10 návštěvníků.

Svatební roubenka U Zběhlíka

Autor: Mistři dřeva s.r.o.

Moderní technologie v klasické architektuře


Projekt roubenky, který pochází z dílny ústecko-orlické společnosti Mistři dřeva s.r.o., lze rozdělit na designovou a praktickou část. V exteriéru i interiéru byl kladen maximální důraz na klasické prvky jako masivní roubení, selský strop či propracovaný štít. Na druhé straně čeká stavbu velmi náročný provoz. Velký sál bude hostit svatební hostiny, firemní školení a další společenské akce. V druhém patře naleznete pět menších apartmánů. Proto padla volba na praktické podlahové vytápění, tepelné čerpadlo a kanalizace byla svedena do větší čističky.

„Jako konstrukci jsme zvolili sloupkovou konstrukci, která nám nabízí větší variabilitu při volbě dalších prvků. Stěny jsme v exteriéru i interiéru zakryli roubením, čímž jsme celé stavbě dali finální vzhled klasické roubenky. Jelikož na střeše jsou betonové tašky, ve druhém patře litá podlaha a zároveň se tam nachází hodně příček, museli jsme myslet na statiku. Proto jsme dřevěný průvlak ještě vyztužili ocelí," doplňuje Tomáš Musil, projektant celé stavby, zástupce společnosti Mistři dřeva s.r.o.

Svatební roubenka U Zběhlíka

Autor: Mistři dřeva s.r.o.

Hlavní slovo měla majitelka


Manželé Ožanovi koupili penzion za covidové pandemie, počkali si a rozjeli nevídaný svatební byznys. Za organizací svateb stojí výlučně paní Ožanová, která hostům zajistí organizaci obřadu, kompletní hostinu i následný servis. I proto měla hlavní slovo při finálním designu.

„Roubenka musela být zvenku i zevnitř maximálně fotogenická. To je to, co prodává, to je to, po čem svatebčané nejvíce touží. Interiér musel ladit s povahou celé stavby. Dle toho jsme vybírali jednotlivé prvky," popisuje Jana Ožanová.

Bílá dřevěná okna české výroby dokonale ladí s roubením ve velkém sálu. Prkna byla natřena výraznou barvou v odstínu zlatého dubu, zároveň se zachoval elegantní bílý proužek. Selský strop je další ohromnou dominantou. Podlahu pokrývají šestiúhelníkové dlaždice v tmavším odstínu. Apartmány ve druhém patře jsou vyvedeny ve stejném stylu. Pokud procházíte roubenku, uvidíte, že na každém detailu záleželo.

Svatební roubenka U Zběhlíka

Autor: Mistři dřeva s.r.o.

Minulá sláva penzionu


Penzion U Zběhlíka se nachází na konci vesničky Čistá u Litomyšle. Jeho jméno vám nepřijde povědomé náhodou. Před devíti lety ho navštívil Zdeněk Pohlreich se svým pořadem Ano, šéfe. A podle většiny se jedná o jeden z nejkrásnějších dílů.

Příběh skromné rodiny, která celý penzion vybudovala téměř svépomocí, po dlouhý čas obíhal republikou. Původní majitelé budovu a přilehlé pozemky před třemi lety prodali, ti současní chtějí jeho slávu ještě posílit.

Svatební roubenka a penzion U Zběhlíka

Autor: Mistři dřeva s.r.o.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop