Casa Kubos – chytrý pasivní dům ve tvaru kostky

Casa Kubos – chytrý pasivní dům ve tvaru kostky

Redakce | Čtvrtek, 17. srpen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Kubický rodinný dům s dřevěnou fasádou patří do rodiny Novahome – tedy mezi chytré, pasivní nebo nízkoenergetické typové domy, navržené architekty, postavené z konstrukčního systému NOVATOP, který přesouvá vysoký podíl odborné práce do projekční kanceláře. Autorem „Kubosu" je architekt Jakub Loučka, který menší kompaktní dům navrhnul jako řešení pro čtyřčlennou rodinu.

Casa Kubos vychází dispozičně z oblíbeného domu Kompakt. Charakter pozemku a nejbližšího okolí dal vzniknout jeho nové podobě dřevěné kostky proříznuté proporčně vyváženými okenními otvory. Zásadním tématem byla severní orientace vzrostlé zahrady, úzká parcela a blízkost rušné ulice, od které je předem určený odstup daný stavební čárou.

Dům má proto veliké okno prosvětlující otevřený schodišťový prostor a v přízemí široké okno do zahrady. Díky velkorysému jižnímu prosklení v patře má dům i při zachování soukromí dostatek přímého slunečního světla pro získání parametrů pasivního standardu. Pro jinak orientovaný pozemek je možné tento typový dům díky jeho dispozici snadno přizpůsobit.

Casa Kubos kubický rodinný dům NovahomeCasa Kubos kubický rodinný dům Novahome

 

V interiéru je vše šikovně umístěno


Vstup do domu je z boku. Zádveří má dostatek místa pro šatní skříň, navazuje na něj technická místnost s koupelnou. Obytný prostor je otevřen do obou stran – oknem nad kuchyňským pultem do ulice a prosklením do bujné zahrady. Místo zde má i pracovna s možností přespání a především prosluněné schodiště s funkcí knihovny a spíže.

Přáním klienta bylo mít v obývacím pokoji piano, které má svůj vlastní výklenek. Konstrukční panely Novatop jsou v celém interieru přiznané, spolu se zemitou podlahovou krytinou z marmolea, stylovým nábytkem i osvětlením dávají domu sympaticky útulný severský nádech. Zdařilý interier je dílem majitelů. Spolu s úspornou architekturou domu vytváří ojediněle harmonický celek.

Casa Kubos kubický rodinný dům NovahomeCasa Kubos kubický rodinný dům Novahome

 

Casa Kubos kubický rodinný dům Novahome

 

Přiznané dřevo v interiéru


V horním podlaží se nacházejí dva dětské pokoje, ložnice s možností průchozí šatny a prostorná koupelna se shozem prádla. Smrkové stěnové panely opatřené tvrdým voskovým olejem jsou vkusně doplněny tmavou přírodní dýhou vestavěného nábytku. V koupelně je světlá barva keramiky kombinována se sytě modrou glazurou. Spolu s dýhou tvoří elegantní kontrasty.

Příjemnou atmosféru celého domu doplňují krbová kamna, sloužící jako druhotný zdroj tepla. Stálý a úsporný komfort zajišťuje jednotka Atrea Duplex RA5/10/0, která slučuje funkci teplovzdušného vytápění s nuceným větráním s rekuperací. Teplo je dnes do akumulačního zásobníku o objemu 425 l dodáváno pomocí tepelného čerpadla, později je možné do této sestavy zapojit i fotovoltaické panely, pro které je provedena příprava.

Casa Kubos kubický rodinný dům NovahomeCasa Kubos kubický rodinný dům Novahome

 

Casa Kubos kubický rodinný dům NovahomeCasa Kubos kubický rodinný dům Novahome

 

Technické parametry


  • Užitná plocha: 107 m2
  • Zastavěná plocha: 71,51 m2
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 18 kWh/m2rok
  • Autor: Ing. arch. Jakub Loučka pro Novahome

Casa Kubos kubický rodinný dům_půdorys

 

AUTOR ČLÁNKU: DAGMAR ČESKÁ


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop