Čtyři dřevostavby, čtyři zkušenosti. Stavěli byste raději typovou, nebo individuální dřevostavbu?

Čtyři dřevostavby, čtyři zkušenosti. Stavěli byste raději typovou, nebo individuální dřevostavbu?

Michal Babor | Pondělí, 09. září 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Co může být pro zájemce o bydlení v novém rodinném domě přínosnější než reference těch, kteří si prošli celým procesem úvah, příprav a realizace dřevostavby? Kdo dokáže lépe zodpovědět všetečné otázky, které každého stavebníka napadají, než právě ten, kdo už v dřevostavbě několik let bydlí? Pár takových zkušených příběhů vám představíme v tomto článku.

Dřevostavbu jsme zvolili správně

Dřevostavbu jsme si vybrali především proto, že jsme chtěli mít postaveno rychle. Podle orientační kalkulace nám navíc vycházela cenově příznivěji, takže už při architektonickém návrhu se počítalo s dřevostavbou. Byli jsme se na několik domů podívat, byly sice cenově velmi příznivé, ale byly postavené podle katalogových projektů a nezdály se nám příliš praktické svým uspořádáním. Tomu jsme se chtěli vyhnout, takže jsme se vydali cestou individuálního projektu dřevostavby, podle nějž nám pak firma Prinex Group dům postavila.

moderni-drevostavba-prinex-group-vratimov-bazen-zahrada

Jsme velmi spokojeni, i když během užívání samozřejmě přijdete na věci, které byste příště udělali jinak, ale jsou to spíše záležitosti vnitřního vybavení. Naše doporučení tedy jednoznačně zní: pokud budete stavět, zvolte si dřevostavbu. A pokud to jen trochu půjde, vsaďte na individuální projekt, vyplatí se to.

alena-majitelka-drevostavby
Alena
majitelka dřevostavby


Místo zahradní chatky máme pohodlný rodinný dům

Původně jsme chtěli menší dřevěný domek na zahradu, který by nahradil starou stavební buňku a vytvořil nám lepší zázemí pro užívání zahrady. Z dlouhého procesu „gůglení" nakonec vzešlo úplně jiné rozhodnutí – postavit malý, celoročně obyvatelný domek za přijatelnou cenu.

Stavba svépomocí nepřicházela v úvahu, museli bychom ji řešit na úkor zaměstnání a hlavně vlastní rodiny. Rodinný dům musí stavět profesionálové, za ten čas, starosti, kompromisní řešení a mnohdy neúčelně vynaložené peníze to určitě nestojí.

moderni-drevostavba-bungalov-vela-100-plzen-jih-exterier-zahrada

Dřevostavba Vela 100 od firmy ATRIUM byla láskou na první pohled. Věděli jsme, že chceme přízemní dům, přestože tenkrát ještě bungalovy moc nefrčely. Rádi trávíme co nejvíce času pohromadě a k tomu je dispozice přízemního domu ideální.

Sjednali jsme si schůzku s odbornou poradkyní, která byla velmi ochotná, nic nebyl problém – upravovali jsme střešní konstrukci kvůli půdnímu úložnému prostoru, doplnili komín pro kanadská kamna a hlavně jsme zmenšili velikost domu asi o metr. U konkurenčních firem jsme se bohužel setkali s ne vždy profesionálním jednáním a poplatky za úpravy typového řešení.

moderni-drevostavba-bungalov-vela-100-plzen-jih-exterier-terasa-zahrada

Přestože jde o dřevostavbu s velikostí většího bytu, je pro nás naprosto dostačující. Původně jsme ho využívali pouze na víkendy, bydleli jsme pořád v městském bytě, protože žít na samotě se nám vzhledem k docházce dětí do školy i dojíždění kamkoliv zdálo komplikované. Víkendové pobyty se ale postupně protahovaly od čtvrtka do pondělí, až jsme se jednoho dne prostě přestěhovali nastálo. A nelitujeme, dům je prostě skvělý, takový, jaký jsme ho chtěli mít.

moderni-drevostavba-bungalov-vela-100-plzen-jih-interier-hlavni-obytny-prostor

Náklady na provoz jsou minimální, vodu máme z vlastní studny, odpad zpracovává kořenová čistička, topíme vlastním dřevem v kanadských kamnech, takže účet za elektřinu není nijak závratný. Skvělé jsou předokenní žaluzie – žijeme bez záclon s výhledem do zeleně, a když je v létě slunce příliš, stačí je stáhnout a v domě se udrží příjemná teplota. V létě stejně trávíme většinu času na zahradě.

A co bychom dnes udělali jinak? Snad jen detaily – určitě bych chtěla sprchový kout bez vaničky a místo mozaiky velkoformátový obklad, těch spár na úklid je opravdu hodně. A pak by byla dobrá šatna na všechny ty sportovní tašky, hokejky a různé nezbytnosti, co se povalují dětem v pokojíku. Takže naše technická místnost s kotlem a bojlerem a navíc vodárnou funguje nyní jako skladiště, které ale není nafukovací.

jana-majitelka-drevostavby
Jana
majitelka dřevostavby


Na stavbu rádi vzpomínáme

Dřevostavba je naším třetím domovem, předtím jsme si totiž vyzkoušeli bydlení ve starém i zánovním domě. Do třetice jsme se chtěli vyhnout nekonečným stavebním úpravám, nevhodným dispozicím a vysoké spotřebě energie. Měli jsme jasno: dům musí být jednopodlažní a energeticky úsporný. A vyšla nám z toho dřevostavba.

moderni-drevostavba-bungalov-haas-fertigbau-exterier-terasa-zahrada

Vytipovali jsme si několik firem a navštívili jsme už zabydlené domy. Majitelů jsme se poptali na zkušenosti s výstavbou, servisem i se samotným bydlením. Nakonec nás nejvíce přesvědčila spokojenost majitelů rodinných domů Haas Fertigbau a také výborný servis jejich obchodního zástupce. Dům byl sice o něco dražší než konkurenční nabídky, ale věříme, že investice do kvality se nám dlouhodobě vyplatí.

moderni-drevostavba-bungalov-haas-fertigbau-exterier-terasa-detail

V první řadě nám ani tak nešlo o cenu, ale hlavně o kvalitu a rychlost realizace. I z toho důvodu jsme si vybrali typový dům, ale požádali jsme o individuální úpravy. Musím říct, že lidé z Haas Fertigbau nám vyšli maximálně vstříc. Jedním z našich hlavních požadavků byla velká terasa, na které trávíme spoustu času. Firma tomu přizpůsobila statiku i střechu.

moderni-drevostavba-bungalov-haas-fertigbau-exterier-drevena-terasa-detail

Bungalov není příliš velký, ale je velmi světlý, protože hned tři místnosti mají vstup na terasu. V zimě stačí zatopit v krbu a za chvilku máme teplo, v létě je tu příjemný chládek. Užíváme si také velký prostor pro setkávání, který vznikl spojením kuchyně a obývacího pokoje.

I po pěti letech bydlení musím říct, že jsme stále spokojeni. Dřevostavba je díky německé kvalitě a české vynalézavosti maximálně komfortní. Zatím se neobjevil žádný problém ani závada, dům funguje tak, jak má. A při stavbě jsme ocenili i stálost ceny. Od začátku jsme věděli, za kolik budeme stavět, cena se v průběhu nijak nenavýšila. V praxi to všechno asi moc obvyklé není, protože někteří naši známí byli překvapeni, že na stavbu domu rádi vzpomínáme...

martin-majitel-drevostavby
Martin
majitel dřevostavby


Přesvědčila nás návštěva na probíhající stavbě

Dřevostavbu jsme si vybrali zejména kvůli rychlosti výstavby, ekologii a příjemnému mikroklimatu uvnitř domu. Rozhodnutí o individuálním projektu bylo téměř okamžité. Představu o svém domě jsme si utvářeli během několika let, takže jsme poměrně přesně věděli, co chceme, a proto byla volba individuálního projektu jasná.

moderni-patrova-drevostavba-ekopanely-servis-exterier-zahrada

Dodavatele dřevostavby jsme vybírali převážně na základě referencí, osobního jednání, spolehlivosti a doby, kterou společnost působí na našem trhu. Posledním ujištěním o správnosti výběru byla osobní návštěva rozestavěné dřevostavby, kde jsme si mohli ověřit preciznost výstavby a zaměstnanci firmy nám ochotně vysvětlili celý průběh realizace.

moderni-patrova-drevostavba-ekopanely-servis-interier-loznice

Ano, jsme velmi spokojeni. Jak s přístupem firmy, tak s finálním výsledkem. Volby firmy EKOPANELY SERVIS ani stavebního systému (stavební desky z přírodní lisované slámy) nelitujeme a určitě bychom ji doporučili i ostatním klientům. Část dodávky stavby jsme si zajišťovali sami a ze začátku jsme se toho trochu obávali, ale nakonec se koordinace ukázala jako bezproblémová, takže byly naše prvotní obavy zbytečné.

Pokud bychom se do budoucna znovu rozmýšleli, zda volit dřevostavbu, nebo zděnou stavbu, určitě bychom se opět rozhodli pro dřevostavbu. Vlastnosti dřevostavby nám vyhovují a ještě jsme nepřišli na důvod, proč bychom své rozhodnutí měli měnit. Pevně věříme, že to už v budoucnu ani dělat nebudeme muset.

petr-majitel-drevostavby
Petr
majitel dřevostavby

Další články z rubriky Zkušenosti z dřevostavby

DaS 3-2019
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop