Samotná realizace domu probíhala velmi rychle. Hrubá stavba byla otázkou několika dní

Samotná realizace domu probíhala velmi rychle. Hrubá stavba byla otázkou několika dní

Ondřej Krejčí | Čtvrtek, 31. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Říká se, že nejhorší je pracovat pro kamarády nebo pro rodinu, případně si kamaráda nebo někoho z rodiny na práci najmout. Jenže to naštěstí neplatilo v případě mladé rodiny, kterou jsme navštívili v příjemné novostavbě poblíž Prahy. Pro realizaci vysněného bydlení si totiž vybrali firmu rodinného přítele a rozhodně nelitují. Obě strany si totiž dokázaly zachovat profesionální přístup.

Naši hostitelé žili několik let v pražském bytě, ale jak to u rodin s malými ratolestmi bývá, ruch velkoměsta přestal být vhodným místem k životu. Proto padlo rozhodnutí postavit rodinný dům. Protože se majitelé dobře znají s architektem Valou ze společnosti Avanta Systeme, nabízelo se, aby dům realizovala právě tato firma, nicméně pochybnosti o míchání přátelství a obchodu tu přeci jen byly.

„Samozřejmě jsme se toho trochu obávali, a proto jsme navštívili několik dalších firem, abychom si udělali co nejobjektivnější obrázek o nabídce," popisuje majitel. Volba po pečlivém zhodnocení ale přeci jen padla na Avantu.

„Přesvědčily nás nejen reference, ale především lidský přístup a naladění na společnou notu, takže jsme Petra Valu poprosili, aby dům navrhla a realizovala jeho firma. Vtipné na tom bylo, že nás tenkrát v podstatě odmítl s tím, že si nejdříve musíme pořídit pozemek," směje se majitel.

Rozumný přístup stavební firmy tedy rozjel hledání stavební parcely, kterou majitelé objevili během pouhých dvou týdnů, konkrétně v Mníšku pod Brdy. „Hledali jsme v okolí Prahy. Moje rodina pochází z této lokality a když se objevila volná parcela, nemělo smysl váhat. Je to krásné místo, navíc okolní zástavba je již téměř dokončená, takže víme, že nám tu nevyroste dalších deset domů. Navíc jsme se po nastěhování přesvědčili, že jsou tu v okolí skvělí sousedi," vypráví majitel.

zkusenost-bydleni-po-letech-zahrada

Foto: autor článku

zkusenost-bydleni-po-letech-skalka

Foto: autor článku


Stavba domu na profesionální úrovni

Projektu i realizace domu do fáze k dokončení se tedy ujala společnost Avanta Systeme. Majitelé požadovali přízemní rodinný dům s velkým centrálním obytným prostorem, ložnicí, dětským pokojem, pracovnou a pokojem pro hosty, který v budoucnu poslouží jako druhý dětský pokoj.

Podmínkou byl poměrně velký odstup od hranice pozemku kvůli chráněné aleji stromů v ulici. Relativně velká plocha domu působí přívětivým měřítkem díky spojení hmot se sedlovou a plochou střechou. „Je to parádní, když vidíte napojení jednotlivých částí, perfektně ladící přechody materiálů a hmot, v Avantě si s tím dali opravdu práci," pochvaluje si majitel.

Samotná realizace probíhala velmi rychle, hrubá stavba byla otázkou několika dní.Že to bude rychlé jsme čekali, ale i tak mě překvapilo, jak dům vyrostl, vlastně jsem to ani pořádně nestíhal sledovat." Avanta Systeme dodala dům ve fázi tak zvaně k dokončení, některé finální práce si majitelé zajišťovali subdodavatelsky.

zkusenost-bydleni-po-letech-vchod


"Precizní provedení detailů je poznat především na přechodech materiálů a hmot."


zkusenost-bydleni-po-letech-Avanta-Systeme

Foto: autor článku


Co si majitelé na svém domě užívají nejvíce?

„Komfort bydlení nesrovnatelný s městským bytem. Jak prostorově, tak technologicky, například předokenní rolety, Snímek z dronu zachycuje realizaci zavlažovacího systému zabezpečovací systém nebo závlahy ovládáme přes aplikaci v telefonu."

Na dokončení ještě čeká terasa a příjezdová cesta ke garáži. Nelze se nezeptat, zda by majitelé, pokud by měli možnost stavět znovu, neudělali něco jinak. Po chvíli přemýšlení náš majitel odpovídá: „Asi bychom zvolili větší garáž. Ta sice nikdy nebyla plánována pro parkování aut, ale jako úložný prostor, nicméně i tak bychom ji dnes asi udělali trochu větší." To ale považují majitelé v podstatě za detail, který jim bydlení v kvalitním domě v krásné lokalitě rozhodně dojem nezkazí.

zkusenost-bydleni-po-letech-dum

Foto: autor článku

zkusenost-bydleni-po-letech-terasa

Foto: autor článku


Přečtěte si další zkušenost majitelů s dodavatelskou firmou Avanta Systeme

Kompletní dodávka od jedné firmy pro nás byla ideální
DaS 6-2020

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop