Archiv aktualit

Tisk

Vystoupejte s námi na rozhlednu Hnědý vrch!

Dagmar Šimonová | Pátek, 24. srpen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

07Na jihovýchodním úbočí Liščí hory, v oblasti nazvané Hnědý vrch (1207 m.n.m.), byla v roce 2009 otevřena nová ocelovo-dřevěná rozhledna, jejíž mírně rozkročená konstrukce vytváří netradičně tvarovanou podstavu trojúhelníka. Konstrukci tvoří tři páry zdvojených sloupů z nehoblovaných klád, vycházejících z jednotlivých vrcholů. Rozhledna je se svou vyhlídkovou plošinou, umístěnou ve výšce 27 metrů nad zemí, nejvyšší rozhlednou v Krkonoších.

Západní výhled zakrývá hřbet Liščí hory

12Hnědý vrch není samostatným vrcholem, přestože se tak při pohledu z Pece pod Sněžkou jeví. Jedná se o spočinek jihovýchodního svahu Liščí hory, na který od roku 2003 vede lanovka. Právě u její horní stanice bylo stanoveno zadání na výstavbu nové konstrukce rozhledny. Toho se ujali Trutnovští architekti, manželé, jež společně vlastní architektonický ateliér ROSA-ARCHITEKT. Základním kritériem pro řešení rozhledny byl požadavek na „průhlednost" konstrukce, která by neměla výrazně rušit dálkové průhledy.

14011606


Ocelovo-dřevěná konstrukce se osvědčila z důvodu subtilnosti

09Z tohoto důvodu se tradiční tesařská konstrukce ukázala jako nevhodná, protože při požadované výšce a místních povětrnostních podmínkách by stavba byla příliš masivní. Proto nakonec architekti sáhli po kombinaci ocelové a dřevěné konstrukce, jež svým tvarem a usazením – mírným rozkročením do tvaru trojúhelníka – bude při daných podmínkách dostatečně stabilní.

Schodiště z pororoštu jistě nepotěší čtyřnohé miláčky

10Přírodní dřevěné kůly jsou v úrovni jednotlivých podlaží spojeny ocelovými styčníky, do kterých jsou vetknuté vodorovné konstrukce z pozinkované oceli. Dřevěné sloupy končí u předposlední pozorovací plošiny ve tvaru trojúhelníka, ve výšce zhruba 22,5 metru, a poslední plošina se střechou je už nesena třemi ocelovými nosníky. Ocel jako materiál byla použita i pro konstrukci schodiště, jehož jednotlivé stupně tvoří pororošty, vetknuté do středového dříku, jež je upevněn do vodorovných konstrukcí rozhledny.

Když je hezké počasí, dohlédneme až na Praděd!

05Rozhledna se budovala od září roku 2008 do června 2009, 1. července proběhlo její slavnostní otevření. Vlastní projekt rozhledny v celkové hodnotě 15 milionů korun je dílem Michala Rosy, výstavbu zajišťovala společnost Skanska. Celková výška konstrukce činí 30,8 metrů a na nejvyšší plošinu ve výšce 27 metrů vede celkem 138 schodů. Z rozhledny můžete pozorovat známé krkonošské vrcholy, jako je Sněžka, Růžová hora, Studniční hora, Javor nebo Luční hora, město Pec pod Sněžkou a za příznivých podmínek i vzdálené obrysy Jeseníků, Pradědu či Orlických hor.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop