Archiv aktualit

Tisk

Dřevostavby bytových domů u Bratislavy

Dagmar Šimonová | Pondělí, 03. říjen 2011 |

Přidat na Seznam.cz 33 bytových dřevostaveb v Danubia parku nedaleko BratislavyCHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS zvítězili v mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěži na 33 bytových dřevostaveb v Danubia parku nedaleko Bratislavy. Projekt si klade za cíl vytvořit kvalitní bydlení s přímým kontaktem vodní hladiny a zasazením nemalého objemu domu do lužního lesa v řečišti Dunaje. Konstrukční systém je řešený kombinací desek, sloupů a táhel. Je možná jeho variace jak ze dřeva, tak z oceli.    

Soukromé bydlení s bohatým společenským životem

33 bytových dřevostaveb v Danubia parku nedaleko Bratislavy„Navrhli jsme pro každý objekt skupinu čtyř hmot, které tvoří společné atrium a pobytové molo u vody. Výsledná kombinace dvou až tří podlažních objemů vytváří podmínky pro společenský život v rámci každého vila domu a současně dostatek soukromí v jednotlivých bytech. Nenavrhujeme soustavu anonymních bytů, navrhuje místo s velkorysým výhledem na vodní hladinu a pobytovými plochami v polosoukromém prostoru," říkají o svém díle architekti.

Centrální prostor dřevostavby tvoří venkovní atrium

33 bytových dřevostaveb v Danubia parku nedaleko BratislavyVilový dům je navržen jako soustava čtyř na sebe kolmých hmot. Reaguje tak na měřítko území i vztah ke krajině lužního lesa. Proporčně uměřené objemy vymezují poloveřejné atrium. Pozice jednotlivých boxů je navržena tak, aby zaručovala přímý výhled na vodní hladinu z každého bytu v území.

33 bytových dřevostaveb v Danubia parku nedaleko BratislavyCentrální prostor domu - venkovní atrium - je jistý tip urbánní zahrady, mikrosvět sdílený několika rodinami. Má také funkci přírodní klimatizace. V letních měsících svou přirozenou vlhkostí přispívá ke zkvalitnění životního prostředí uvnitř bytů. Na atrium navazuje směrem k jezerní hladině společné molo pro přímý kontakt obyvatel vila domů s vodou. Každý apartmán je vybaven venkovní terasou poskytující dostatečný výhled na krajinu kolem. V letních měsících je možné zcela otevřít prosklené stěny bytů, z obývacího pokoje se tak sezónně stávají velkorysé lodžie.

Autory dřevostaveb jsou brněnští architekti  

CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTSCHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS je mezinárodním atelierem se sídlem v Brně. Působí v oblastech architektury, urbanismu a krajinářské tvorby. Sdružení je složeno ze dvou hlavních architektů – Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa. Oba také působí na Fakultě architektury VUT v Brně v atelieru doc. M. Wittmanna.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop