Archiv starších vydání

Tisk

Časopis Dřevo&Stavby 3/2015

Andrea Kaštanová | Pátek, 24. červenec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

tit DaS315V prodeji od 27. května 2015

On-line ochutnávka

Časopis Dřevo&Stavby můžete zakoupit v síti prodejen Geco Tabák, HDS-Relay, na čerpacích stanicích Agip, OMV, nově také na čerpacích stanicích Benzina a u všech dobrých prodejců tisku.

Předplatné včetně starších čísel si můžete objednat v sekci Předplatné.

 

V tomto vydání časopisu Dřevo&Stavby, které je zaměřené na téma tepelná pohoda, najdete mimo jiné:

  • čtyři redakční návštěvy v domech postavených různou technologií – dva ze sendvičových panelů, jeden z masivního dřeva a jeden technologií two by four
  • pokračování seriálu o rekonstrukcích, tentokrát o tom, jak zadat zakázku na rekonstrukci
  • příklady dvou domů, které byly stavebně upraveny s pomocí dřeva
  • zamyšlení o tom, zda zvolit patrový dům, nebo bungalov
  • představení technologie – těžkého dřevěného skeletu
  • článek o balkonu a terase
  • názory odborníků na téma tepelná pohoda
  • rozhovor s Martinem Růžičkou o tom, jak jsou na tom pasivní domy s tepelnou pohodou
  • článek o problematice letního stínění dřevostaveb
  • v interiéru máme pod drobnohledem skandinávský styl a výrobu grafoskla
  • povídání o kořenových čistírnách odpadních vod

1Černobílá inspirace

I když to nebývá zdaleka tak časté, jak by mohlo být, existují stavebníci, kteří přímo vyhledávají starší pozemek ve stávající zástavbě, kterému by mohli vdechnout nový život. Návštěva v moderní dřevostavbě, jejíž hlavním pohledovým prvkem je plech, byla velmi příjemným zpestřením jednoho horkého letního dne. Pojďte si s námi zajímavý dům prohlédnout.

2Kouzlo masivního dřeva

Řeč nebude o srubech ani roubenkách, ale o technologii stavby dřevostaveb, která dává vyniknout dřevu v celé jeho kráse – těžký dřevěný skelet. Tentokrát nás zajímaly nejen statické vlastnosti tohoto systému, ale také neustále skloňované tepelně technické parametry. Lze stavět domy s konstrukcí těžkého dřevěného skeletu také jako nízkoenergetické nebo pasivní? A jak je to s tepelnou pohodou uvnitř domu?

3Efektivně regulovat znamená šetřit

Víte, že každý stupeň Celsia, o který si zvýšíme teplotu v interiéru, znamená navýšení nákladů na vytápění o šest procent? Nebo že díky chytrému regulačnímu systému lze snížit náklady na vytápění až o třetinu? Nejen vhodný zdroj vytápění, ale především správný a dobře užívaný systém regulace rozhodují o výši provozních nákladů rodinného domu.

4Slunce pomáhá i škodí

To, že dřevostavby mohou mít v horkých letních dnech problém s přehříváním, není žádné tajemství. Stejně tak dobře víme, jak tomu účelně bránit. Začíná to samozřejmě správným návrhem, nejlépe v kombinaci s předokenními roletami a žaluziemi.

5Bludný balvan ve Vysokých Tatrách

Oblíbená Kežmarská chata podlehla před 40 lety ničivému požáru. Před časem byla vypsána mezinárodní architektonická soutěž na téma její obnovy. Z přihlášených 95 návrhů z osmi zemí Evropské unie nás zaujala studie Atelieru 8000 – kostka postavená na jeden ze svých vrcholů.

6Bydlení ve skandinávském stylu

U nás je ztělesněním tohoto stylu obchodní dům IKEA a nábytek v něm prodávaný, existuje však i řada showroomů, které se zabývají výrobou interiérových prvků v tomto stylu. Skandinávský design je jednoduchý, funkční, praktický, nadčasový, založený na světlých tónech. Víte ale, jaké má kořeny?

7Nebojte se kořenovky

Jejich výhody převažují, odpadní vodu čistí ekologicky, kvalitně a levně, s nulovou spotřebou elektrické energie. Jsou stále oblíbenější. Kořenovou čistírnu odpadních vod neboli kořenovku můžete mít na soukromém pozemku, větší čističku může postavit radnice pro celou obec.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop