Tisk
Dřevo jako základní materiál pro obří blok obytných domů

Dřevo jako základní materiál pro obří blok obytných domů

Michal Doležel | Středa, 02. září 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Zatímco v Česku se jako dřevostavby staví hlavně rodinné domy, jinde tuto technologii s úspěchem používají i na poněkud větší projekty. Jedním z nich je blok dvou bytových multifunkčních domů Stella v Jižní Kalifornii. Díky technologii stavění ze dřeva zde bylo možné realizovat velký bytový projekt rychle, stavba má navíc jen minimální dopady na životní prostředí a nízké energetické nároky.

 

stella 1Domy jsou postaveny jako dřevostavby s rámovou konstrukcí. Jeden z domů má čtyři nadzemní podlaží, druhý pět. Podle vyjádření developera je už stavění několikapatrových bytových domů jako dřevostaveb v této části USA poměrně běžnou věcí. „Zdá se, že zdejší rezidenční projekty jsou čím dál vyšší a vždy jsou to přitom dřevostavby,“ uvedl Tony Ditteaux z firmy GLJ Partners, která projekt Stella postavila. Ale nejde jen o zámoří, bytové domy postavené ze dřeva vznikají mimo jiné i v Německu či Rakousku.

 

stella 2Konstrukce domu je z jedlových lepených trámů, překližky a OSB desek. Při návrhu konstrukce se projektant musel vypořádat mimo jiné i s lokálními náročnými požadavky na odolnost budovy proti zemětřesení.

V domech se nachází 244 bytů, dvě restaurace a různé další rekreační prostory. Celkově bylo na stavbu spotřebováno v přepočtu cca 5 400 m3 dřeva. Takové množství materiálu přitom severoamerické lesy, podle webu Woodworks.com vyprodukují zhruba za 16 minut.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Realizované dřevostavby”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop