Vydání 06/2013

Rychle splněný sen

Kvalitně a rychle postavený dům na svažitý pozemek uprostřed pražské vilové zástavby – tak zněly hlavní požadavky stavebníků. Výsledkem je elegantní dvoupodlažní dřevostavba, jejíž hrubá konstrukce stála za tři dny. Celkový dojem dotváří interiér, který nezapře zálibu majitelů v krásných kamenech. Na konci mnohdy nelehké cesty k vlastnímu bydlení je stavba nadčasového designu a nový domov pro čerstvě tříčlennou rodinu.

Z městské části Praha 9 pocházím, když jsme zde tedy objevili pozemek, rozhodování o koupi bylo hodně rychlé. Tato vilová čtvrť mě okouzlovala od nepaměti a jsem moc ráda, že zde mohu i nadále žít. Pochopitelně všechno má své pro a proti. Vlivem terénní konfigurace a regulačních podmínek, které požadují maximálně desetiprocentní zastavěnost pozemku, jsme zde nemohli postavit bezbariérový bungalov, byť bychom si jej, zejména z praktických důvodů, přáli. V našem dvoupodlažním podsklepeném domě se však bez schodiště neobejdeme. Odměnou je nám ideální orientace domu na pozemku a možnost krásně prosvětlit celý dům. Hlavní obytné místnosti jsou na jih a sluníčka si tedy užíváme po celý den.

Kvalita na prvním místě

Spolupráci s firmou OKAL předcházela poměrně dlouhá anabáze s několika architekty, kteří však v konečném důsledku nesplňovali naše očekávání. Návrhy neodpovídaly zejména naší cenové představě. Ani v jednom z případů jsme nedokázali najít vhodný kompromis, který by ušetřil finance pro nás přijatelným způsobem. Je nutno podotknout, že tato fáze nás stála hodně energie a prostředků, plánovali jsme rodinu a nechtěli jsme tedy již ztrácet mnoho času. I proto jsme v následujícím rozhodovacím procesu dali přednost dřevostavbě.

Firma OKAL pro nás byla zárukou kvality, známe její působení na německém trhu a měli jsme i další reference od našich přátel v Čechách. Jiné firmy často nebyly schopny vyjít vstříc našim požadavkům na úpravu typových projektů, nebo nás nenadchly vzorové domy. V začátcích jsme spolupracovali i s německými zástupci společnosti a měli představu domu na klíč se vším všudy. Později se však ukázalo, že český sortiment výrobků, ze kterých lze vybírat zařízení domu, není pro nás dost široký, a tak jsme raději zvolili druhý stupeň dokončení stavby - technická připravenost. Dokončovací práce jsme si tedy již zajišťovali sami. O designu interiéru jsem měla svoje poměrně jasné představy, takže pro nás tento postup byl v konečném důsledku určitě příjemnější, přestože trval o něco déle. Stavbu na klíč můžete obývat již po dvou měsících od zahájení stavby, zatímco nám celý proces trval téměř osm měsíců.

Strastiplná cesta k cíli

Realizace domu začala v listopadu budováním spodní stavby. Po uplynutí potřebné technologické přestávky následovala logisticky náročná fáze – doprava panelů na pozemek. Tři obrovské kamiony v úzkých uličkách vilové čtvrti – to by vydalo na samostatný příběh. Nemusím dodávat, že v den, kdy náklad dorazil, sněžilo a Prahu pokrývala několikacentimetrová vrstva čerstvého sněhu. Přesto nakonec kamiony úspěšně dorazily na místo a za pomoci jeřábu během tří dnů na pozemku stála kostra domu.

Následovala montáž střechy, betonování podlah a několik měsíců dokončování, kdy se v našem domě střídali jednotliví řemeslníci. Vyskytly se i nejrůznější adrenalinové zážitky, kdy nám například popraskaly nově nanesené omítky v celém domě, aby se následně zjistilo, že na materiál Fermacell je třeba použít speciální směs. Vše se ale vždy nakonec nějak vyřešilo, i když mnohdy za cenu vyšších nákladů. Necelých pět měsíců trvalo, než byl dům kompletní a my se konečně mohli nastěhovat do nového.

Dispozice na přání

Podoba našeho domku vychází z typového projektu, který jsme upravili podle našich požadavků – celý dům byl rozšířen, přemístili jsme některé příčky a přidali koupelnu navíc. V domě nechybí kromě běžných místností, jako ložnice, dětských pokojů a obývacího pokoje s kuchyní, také hostinský pokoj a pracovna. Každý z pokojů má své sociální zázemí a vlastní soukromí. Praktickou součástí domu je zázemí v suterénu – dvojgaráž, kotelna a sklad, kde je příjemně chladno po celý rok.

V interiérech jsme si přáli zejména kvalitní materiály. Na podlaze v obývacím prostoru je masivní dubové dřevo a v koupelnách i na chodbě jsou použity různé druhy kamene vybrané v italské Veroně. Kamenné obklady nás uchvátily na našich cestách v zahraničí. Největší radost máme z onyxové stěny v obývacím pokoji, která ještě čeká na osvětlení zvýrazňující její kresbu.

Nejen krása, ale i funkčnost

Pro ohřev teplé vody i vytápění používáme plyn. Nenajdete zde žádné radiátory, ve všech místnostech je podlahové teplovodní vytápění, které pouze v koupelnách doplňují elektrické žebříky. Dalším zdrojem tepla a nepostradatelným doplňkem domácí pohodové atmosféry v zimě je krb. Na střeše máme solární fotovoltaické panely, energie z nich nám pokrývá velkou část spotřeby elektřiny v domě. Praktickým pomocníkem je centrální vysavač, který jako matka malého dítěte velmi oceňuji. Pro tepelný komfort jsme zvolili okna s trojskly a vnějšími žaluziemi, i přesto nás občas během horkých letních dní trápí vysoké teploty v interiéru. Do budoucna uvažujeme ještě o tepelném čerpadle, které by nám mimo jiné pomohlo také s chlazením.

Když se ohlédnu zpět, jsem moc vděčná za rychlost výstavby našeho domu. I tak šlo o značně vyčerpávající proces a nedokážu si představit, že by trval o mnoho měsíců déle, jak je v případě zděných staveb obvyklé. Při každodenním užívání domu zjišťuji, že na dispozici bych ani dnes nic neměnila, což považuji za velké plus.

Připravila Lucie Němcová
Foto Martin Zeman

Dodavatel:
 OKAL CZ, s.r.o.
Technické parametry:
Zastavěná plocha: 101 m2
Podlahová plocha: 187 m2
Spodní stavba: sklep
Stavební systém: montovaná dřevostavba
Tepelné izolace: styropor 140 mm, minerální izolace 160 mm
Fasáda: omítka
Střecha: pultová
Střešní krytina: samočisticí střešní krytina Nelskamp
Okna: foliovaná plastová, zasklení trojité – Porta Fenster
Podlahová krytina: individuální
Vytápění: kondenzační plynový kotel
Skladba stěny:
Směrem dovnitř: minerální omítka, 140 mm izolace, sádrovláknitá deska, 160 mm rámová konstrukce z vysušeného masivního dřeva, meziprostory vyplněny 160 mm minerální izolace, sádrovláknitá deska, parotěsná fólie, sádrokartonová deska
Celková tloušťka stěny: 345 mm
Hodnota U: 0,125W/m2K

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop