Vydání 05/2014

Barevná oáza v zelené džungli

Jan Lamr vyrůstal na Malé Straně, později se s rodiči přestěhoval do domu se zahradou. Když se do bytu vrátil zpátky, postupně dospěl k rozhodnutí, že si jednou pořídí dům vlastní. Na „průzkum trhu“ měl tedy dostatek času, dnes přiznává, že Prodesi/Domesi ho tehdy zaujalo na první pohled.

Protože jsem malíř a grafik, nebylo to jen architekturou jejich domů, ale především designem a obecně celým promyšleným grafickým projevem, který propojuje všechny sféry jejich činnosti. V tomto ohledu věřím, že na českém trhu dosud nemají konkurenci. Člověk si za jejich značku dnes už samozřejmě trochu připlatí, zase ale dostane přesně to, co chce.

Víkend v Pulečném rozhodl

Nemůžu říct, že bychom chtěli od počátku dřevostavbu, naše představy nás ale k této technologii posunuly. Věděli jsme, že nechceme dům na rovině, taky jsme chtěli dřevo na fasádě. Další podmínkou bylo otevření hlavního obytného prostoru do krovu – zamilovali jsme se do tohoto řešení v domě našich přátel v Bavorsku. Jedním z důležitých faktorů byly i finance, které nás tlačily k typovým domům. Když jsme pak na veletrhu Dřevostavby viděli Futuru Freestyle a Domesi nám nabídlo strávit slunečný víkend „na zkoušku“ v Pulečném, bylo okamžitě rozhodnuto.

Při hledání pozemku jsme se postupně vzdalovali z Prahy a to nejen kvůli financím, ale i z důvodu vzhledu volných parcel. Nechtěli jsme žádnou rozparcelovanou louku. I když je tenhle pozemek opravdu v hodně prudkém svahu, jeho umístění v bývalé chatové kolonii nás dostalo. Na pozemku bylo spoustu vzrostlých stromů a v okolí nehrozilo, že nás po čase obklopí podnikatelské baroko. Také tu bylo dostatek místa jak pro dům, tak pro ateliér, který mám ještě do budoucna v plánu. Zatím se svou malířskou vášní sídlím v podkroví a ateliér kvůli malému prostoru nazývám „pastelkárna“.

Realizace na klíč

Projekt domu jsme kvůli pozemku nechali zrcadlově otočit, terasu jsme pak vybudovali na obou stranách domu – jak u obývacího pokoje, tak u ložnice, navíc jsme jí protáhli až ke vstupu na zahradu. Otočení projekt neprodražilo, stavba pak už samozřejmě byla o něčem jiném. Hodně nám dali finančně zabrat výkopové práce, kterých tu bylo víc než dost. S realizací žádný velký problém nenastal, samozřejmě pár drobných škobrtnutí bylo, ale tak je to na každé stavbě. Náš stavební dozor si firmu po celou dobu výstavby chválil. Rozhodli jsme se pro realizaci na klíč, a i když si za to člověk nezanedbatelně připlatí, stálo to za to. Sami jsme si sehnali dodavatele na stěrky v koupelně, ale při samotné realizaci jsme narazili na tolik potíží, že si neumíme představit, kdyby se taková anabáze týkala každé části realizace.

Vyměřovat a připravovat se začalo v říjnu, podle původního plánu jsme se měli stěhovat v lednu. Protože jsme ale na termín nespěchali, nakonec jsme se do hotového domu přesunuli až v březnu. Od té doby trochu válčíme s rekuperací vzduchu, která nás vzhledem k velké vstupní investici zatím zklamala. Vzhledem k tomu, že dům je vzduchotěsný (blower door test na úrovni pasivního domu), v letních měsících výměna vzduchu neodpovídá naším představám. Už jsme ale v kontaktu s výrobcem a v zimě se budou provádět další testy. Snad se její nastavení povede časem odladit.

Vzdušný a prostorný interiér

Kdybychom stavěli znovu, změnili bychom velikost horního pokoje. Sádrokartonová příčka by mohla být posunutá o metr a půl blíže k zábradlí, protože prostor před ateliérem stejně slouží spíše jako galerie. Také se nám v létě občas přehřívá interiér, jelikož se jedná o nákladnou investici, i když máme přípravu na venkovní žaluzie, kastlíky jsou zatím prázdné.

Už v Pulečném jsme trochu pochybovali o praktičnosti celého domu, který je do jisté míry podřízen designu, ale musím říct, že jsme si na něj zvykli rychle. Problém s úložným prostorem vyřeší ateliér a otevřený prostor obývacího pokoje za trochu uskromnění stojí. Dům je díky němu vzdušný, prostorný a světlý a i hodně ponuré dny tu nejsou depresivní. Také si moc užíváme zahrady, když se v létě otevřou velké dveře na terasu a s přáteli se vrhneme na grilování, víme, že bychom už neměnili.

Připravila Dagmar Šimonová
Foto Martin Zeman

Velikost pozemku: 1 327 m2
Zastavěná plocha: 88,54 m2
Užitná plocha: 108 m2
Spodní stavba: nepodsklepeno
Stavební systém: systém Novatop, CLT panely (křížem
lepené dřevo)
Tepelná izolace: minerální vlna, polystyren
Fasáda: modřínové palubky
Střecha: sedlová
Střešní krytina: betonová taška Bramac Tegalit,
břidlicově černá
Okna: plastová s probarvením RAL
Zasklení: izolační trojsklo
Podlahy: marmoleum, vinyl, koberec
Topení: elektrické přímotopy, kamna na dřevo
Skladba stěny
od interiéru: CLT pohledový panel, minerální tepelná
izolace, dřevěná fasáda
Celková tloušťka stěny: 275 mm

Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop