Vydání 05/2014

I dům umí být inteligentní

Pro Markétu a Zdeňka byla realizace nového domu zároveň vstupem do nového života. Do dřevostavby se sestěhovali ze zděných domů, ve kterých bydleli se svými původními rodinami. O technologii výstavby měli jasno a dnes se jen smějí těm, kteří staví „tradičně“ z cihel. Zatímco na okolních pozemcích domky rostou pomalu, oni už půl roku bydlí.

Jednou z priorit pro nás byla rychlost výstavy, a protože mám technologií dřevostavby postavenou chatu, hned jsme věděli, do čeho půjdeme. I když jsme nejdříve přemýšleli o velkých firmách, brzy se ukázalo, že to pro nás není dobrá volba. Máme čtyři děti a pro tak početnou rodinu bylo obtížné vybrat typový projekt. A protože každá změna oproti katalogu znamenala velký finanční nárůst, vybírali jsme nakonec mezi firmami střední velikosti, které byly na individuální projekt lépe připravené.

Výstavba bez zálohy

S firmou WOOD SYSTEM zafungovala sympatie na první pohled. Zdeněk je obchodník a líbila se mu nejen domluva s panem Suchým, ale i způsob, jakým vede svojí firmu. První schůzka proběhla v neformálním duchu při obědě, pan Suchý nám poskytl i několik kontaktů na své bývalé zákazníky. Jedním z důležitých faktorů bylo i to, že WOOD SYSTEM nepožadoval žádnou zálohu. Zaprvé měl Zdeněk jednu nepříjemnou zkušenost ze stavby svého prvního domu, zadruhé nám to jasně ukázalo, že se firma netopí v dluzích a má dostatek kapitálu.

Měli jsme jasnou představu o tom, jak má být dům dispozičně řešen. Kontakt na projektanta, který nám všechno pomůže doladit, nám poskytl na základě předchozí spolupráce WOOD SYSTEM. Zjednali jsme si také nezávislý stavební dozor. Ten byl při samotné výstavbě domu nadmíru spokojený. Když nám už poněkolikáté hlásil, že všechno probíhá jak má, Zdeněk sám požádal pana Suchého o první fakturu. Chtěli jsme, aby firma věděla, že si můžeme vzájemně věřit.

Příjemné klima v dřevostavbě

Přestože dřevostavby jako takové známe a netrpěli jsme žádnými klasickými předsudky, vlastní realizace nás v našem smýšlení jen utvrdila. Rychlost, jakou dům rostl, byla neuvěřitelná, navíc i sledování vlastní konstrukce domu odbouralo Zdeňkovy pochyby o „subtilnosti“ a možné nestabilitě konstrukce domu ze dřeva. Pan Suchý nám vysvětlil, že podlahy už jeho firma dnes realizuje pouze betonové, protože to přispívá k dobrým akustickým vlastnostem i celkové prostorové tuhosti domu. Teď tak ani nepoznáte, že jste v dřevostavbě – tedy alespoň podle negativních akustických vlastností. Co je zde naopak mnohem lepší než ve zděném domě – a to podotýkám novém zděném domě, dobře zatepleném – je teplená pohoda a velmi příjemné klima.

V srpnu se začala realizovat základová deska a v prosinci jsme se už mohli stěhovat, firma dodržela smluvený termín bez problémů. Důležitým prvkem během výstavby byla komunikace s koordinátorem stavby a technikem WOOD SYSTEMu. Dobře se dalo domluvit i s řemeslníky na stavbě. Všichni do jednoho měli snahu vyjít vstříc a odvést svoji práci kvalitně a včas.

Inteligentní elektroinstalace

Po konzultaci s odborníky z WOOD SYSTEMu  jsme se rozhodli pro teplovzdušné vytápění s rekuperací spolu s tepelným čerpadlem a dodatečnou funkcí chlazení v létě. Interiér se však díky venkovním žaluziím nepřehřívá a tak řízené větrání v letních měsících vypínáme. Krb nám WOOD SYSTEM vzhledem k výborné izolaci domu nedoporučoval – opravdu bychom ho nevyužili.

Protože jsme se dočetli, že v Německu už se 40% domů realizuje s inteligentní elektroinstalací a chtěli jsme stavět v souladu se současnými trendy, rozhodli jsme se pro její integraci. Máme tak do systému zapojenou veškerou elektroniku, od alarmu, přes žaluzie, topení, vstupní bránu až po multimédia. Díky serveru máme ze kteréhokoliv místa v domě přístup ke všem datům i médiím, díky audio systému můžeme pouštět v každém pokoji v domě jinou muziku. Velmi nám vyhovuje i dálková správa domu, jako je zapínání topení, předehřev sauny nebo vpouštění kurýra vstupní bránou na pozemek, i když zrovna sedíte v kanceláři. Je pravda, že pár týdnů jsme se museli učit systém ovládat – zvláště proto, že máme i klasické vypínače. Třeba vypínačem světla v kuchyni se při dvojitém zmáčknutí odemkne vstupní brána a vypínač v ložnici zase dokáže zhasnout světla v celém domě. Teď už jsme ale se systémem sžití a jsme s ním nadmíru spokojení.

Připravila Dagmar Šimonová
Foto Martin Zeman

Velikost pozemku: 701 m2
Zastavěná plocha: 142 m2
Podlahová plocha: 198,8 m2
Spodní stavba: ne
Stavební systém: sendvičová dřevostavba
Tepelná izolace: minerální vlna, fasádní polystyren
Fasáda: silikonová + dřevěný obklad + lícové cihly
Střecha: pultová
Střešní krytina: Bramac Max 7°
Okna: plastová
Zasklení: izolační trojsklo Ug = 0,6 W/m2K
Podlahy: dřevěné (americký ořech a dub), dlažba
Topení: teplovzdušné vytápění s rekuperací tepla a tepelným
čerpadlem
Skladba stěny
od interiéru: SDK 12,5 mm, parotěsná fólie s termoreflexním
účinkem, rámová dřevěná konstrukce s vloženou minerální
vatou tl. 140 mm, laťování, sádrovláknitá deska VIDIWALL
12,5 mm, kontaktní zateplovací systém s polystyrénem tl.
120 mm a silikonovou fasádou v kombinaci s dřevěným
obkladem a lícovými cihlami
Celková tloušťka stěny: 400mm
Hodnota U: 0,14 W/m2K

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop