Vydání 05/2014

Zkušenosti nejlepším rádcem

Ideální dům pro každého z nás je ten, který odpovídá našim potřebám. Není však samozřejmostí, že přesně víme, co chceme. Mnohdy je nutná zkušenost s tím, co nám nesedí, abychom poznali to pravé. Své o tom vědí majitelé přízemní dřevostavby na hranici Moravského krasu.

Realizace této malé praktické dřevostavby je důsledkem předchozího ponaučení s velkým zděným domem, který jsme si postavili před patnácti lety. Přehnaně prostorný obývací pokoj, dvě nadzemní podlaží, sauna, bazén, fitness, lezecká stěna... Když jsme dům stavěli, chtěli jsme maximální komfort, brzy se však ukázalo, že je objekt náročný na údržbu a stojí každý měsíc spoustu peněz. Navíc jsme jeho luxusní vybavení využívali čím dál méně. Když se dcera rozhodla žít v cizině, zjistili jsme, že je pro nás dvougenerační dům příliš velký, a tak se zrodila myšlenka na malý, jednopodlažní, praktický domek s minimální údržbou a spotřebou.

Jednoduchý koncept – maximální komfort

Náročná zkušenost se stavbou předešlého domu nás poučila, proto jsme chtěli zadat projekt a realizaci jedné firmě s jednou smlouvou na vše. Po obhlídce několika vzorových domů padla naše volba na společnost Atrium a od první chvíle nás spolupráce s nimi nadchla. Koncept domu vychází z typového projektu Laguna a je upraven podle našich požadavků. Minimální dispozice 3+kk na pouhých 90 metrech čtverečních bohatě stačí. Dostatečný obývací prostor i dvě ložnice jsou otevřeny přímo na terasu a do zahrady. Každý máme svoji koupelnu a nechybí zejména kvalitní úložný prostor - velká šatna. Pozemek umožňuje orientaci půdorysu „na šířku" - delší stranou do zahrady, což jsme velmi uvítali.

Jsme v místě na kopci s krásnými výhledy, kde je ale větrno, takže nešlo využívat venkovní prostor s terasou tak, jak bychom si přáli. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli pro mobilní zastřešení terasy, což se ukázalo jako geniální a dům pozvedlo o dalších sto procent. Obytný prostor se tím významně zvětšil, od jara do podzimu žijeme vlastně na terase, kde snídáme, obědváme i relaxujeme. Při špatném počasí terasu jednoduše zavřeme. V interiéru jsme se z důvodu jednoduchosti rozhodli pro černobílou kombinaci a hliník. V předchozí stavbě jsme se do sytosti nabažili pohledového dřeva, navíc také údržby různých dřevěných teras. Nyní jsme zvolili chladnější odstíny barev a pro nás nadčasové a modernější pojetí interiéru doplněné černobílými fotografiemi.

Když je potřeba teplo

Stavba domu probíhala velmi rychle a dokonce v době, kdy jsme pobývali v zahraničí. Pan stavbyvedoucí nás zásoboval aktuálními fotografiemi a po návratu do Brna jsme obdrželi klíče od připraveného domu. Pravda, chyběla zatím kuchyň a koupelny, které jsme si nechali zhotovit od jiných dodavatelů na doporučení firmy Atrium, ale dům byl jinak připraven k obývání. Spolupráce se společností Atrium tedy probíhala na jedničku.

Díky orientaci domu na jihovýchod, velkému prosklení a vynikajícím tepelněi zolačním vlastnostem domu máme malou spotřebu elektrické energie. Vynikající je systém řízeného větrání s rekuperací a lokálními jednotkami v každé místnosti. Odpadá větrání okny a v domě je stále čerstvý vzduch. Vytápění zajišťuje elektrokotel, teplo do místností přivádí konvektory a designové radiátory. Když se po pár dnech vrátíme domů, kde bylo topení nastaveno na „eko režim", dům se velmi rychle temperuje. To považujeme za velkou výhodu. Teplou užitkovou vodu ohřívá slunce pomocí střešního solárního kolektoru. Okna s trojskly efektivně brání únikům tepla, netrápí nás žádné rosení a příjemným překvapením jsou také jejich akustické parametry. Kousek odtud pod kopcem je motokrosový areál, kde dvakrát týdně probíhají tréninky a občas také závody a díky kvalitním oknům je téměř neslyšíme.

Lokalita je úžasná, přímo od kuchyňské linky se kocháme výhledem na Moravský kras, z obývacího pokoje a ložnic potom na Liechtensteinský klášter a kostel. Na zahradě máme ovocné stromy a záhon, takže si pro svoji potřebu produkujeme biozeleninu a ovoce. Je zde božský klid, za humny les a přitom v centru Brna jsme autem za dvacet minut. Jsme zde zkrátka velice spokojeni.

Připravila Lucie Němcová
Foto Martin Zeman

Velikost pozemku: 829 m2
Zastavěná plocha: 136 m2
Užitná plocha: 94 m2
Spodní stavba: základová deska
Stavební systém: montovaná dřevostavba
Tepelné izolace: polystyren
Fasáda: strukturní omítka
Střecha: sedlová
Střešní krytina: alpská taška Bramac
Okna: hliníková s trojskly
Podlahová krytina: dlažba, koberec, marmoleum (nebylo
součástí dodávky ATRIUM)
Vytápění: elektrokotel
Ostatní: solární systém pro ohřev TUV, decentrální větrání se
zpětným ziskem tepla
Skladba stěny
směrem dovnitř: strukturní omítka, fasádní tepelná izolace,
sádrovláknitá deska, dřevěná konstrukce s tepelnou izolací,
sádrovláknitá deska, instalační předstěna s tepelnou izolací
zakončena sádrovláknitou deskou, tapeta
Celková tloušťka stěny: 308mm
Hodnota U: 0,16 W/m2K (hodnota v řezu tepelnou izolací)

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop