Vydání 03/2014

Srub proti bouřce

Jsou majitelé, kteří si nechají postavit svůj dům na klíč, jiní se zapojí vlastními silami, ale všichni, když už se pro bydlení uprostřed dřevěných stěn rozhodli, o vlastnostech a chování nové dřevostavby vědí a při návštěvě nám sdělují spoustu informací. Jiří a Libuše jsou výjimkou, ani si nebyli jistí, zda je jejich srub ze smrkových kulatin. Takové starosti přenechali staviteli, ale z výsledku jsou nadšení.

Už naši rodiče objevili v kraji Novohradských hor houbařský ráj. Koupili tady zděnou chalupu, kterou ale při povodních v roce 2002 přes protrženou hráz protekla voda z rybníku. V domě se objevila plíseň a začal být cítit zatuchlinou, proto jsme se rozhodli ho opustit. Ve stejné vesnici jsme získali kus louky o velikosti 7000 m2, kam jsme nejprve přitáhli z naší firmy starý karavan a pár měsíců jsme v něm bydleli. Postupně jsme koupili malou dřevěnou chatičku, pak větší a ještě větší, takové ty skládanky, co jsou během čtyř hodin postavené, jenže nemají žádnou tepelnou izolaci a už na podzim je v nich chladno. Manželka se navíc bojí bouřky, hledali jsme tedy něco bytelného.

Vzájemná důvěra

Dlouhá léta jsme toužili po srubu, a protože z Prahy jsme sem jezdili přes Tábor, jednou jsme se zastavili ve firmě Kanadské sruby Tábor. Natrefili jsme na stavitele Davida Javorského a tím bylo rozhodnuto. Při jednání o zakázce se u mnoha firem stává, že na vás vyrukují s požadavkem na dvoumiliónovou zálohu, a to jsem mu rovnou řekl, že nemám rád. Do ničeho nás netlačil, ale byl vstřícný. Stavbu jsme rozplánovali na několik fází s tím, že vždy podškrtneme jednu a budeme pokračovat dál. Každá firma na to také nepřistoupí, ale pan Javorský s tím neměl problém. Důvodem našeho rozhodnutí bylo, že jsme nechtěli zastavit dosavadní styl života, ke kterému patří například cestování. Přístup stavitele byl opravdu úžasný. V závěru jsem za ním také přišel, že teď malinko přibrzdíme, protože jsem potřeboval investovat se své firmě. Jednalo jen o stavbu terasy, ale firma byla rozjetá a terasu měla téměř dokončenou. Zareagoval, že už se známe a nemám si tím lámat hlavu, že zaplatíme později.

S manželkou jsme za roky společného života postavili v Praze dva domy a vždy jsme měli se stavebními firmami špatné zkušenosti. Nepřišly podle dohody, nebo měnily ceny... Spolupracovat s panem Javorských byla opravdu radost. Když řekl, že začnou práci v pondělí v devět, začali, že bude hotová za čtrnáct dní, byla hotová. Z ceny nikdy neuhnul ani doprava, ani doleva. Když jsme se rozhodli pro nějakou úpravu v domě, do druhého dne někdo přijel a splnil naše představy. Teď se tady jednou za čas zastaví, aby srub povolil. Mohl bych to udělat sám, ale montážní klíč jsem založil do zahradního domku. Těšíme se na jeho návštěvu, nakoupíme koblížky, které má rád, a žvaníme o rodině, dovolených..., takže vztah už máme postavený na této přátelské rovině.

Stavba na klíč

Se stavbou jsme se plně odevzdali do rukou odborníka. Věděli jsme jen, že si přejeme přízemní bungalov. Vybrali jsme si ze dvou předložených návrhů a ani jsme se nejeli podívat na Slovensko, kde se srub vyráběl. Stačily nám přes internet zaslané fotografie. Zato už příjezd kamionu tady udělal pořádný rozruch. Sešla se celá vesnice, protože u železničních kolejí se nemohl vytočit a dřevo se muselo překládat. Na pozemek pak nastoupilo pět chlapů s palicemi a to byla radost se na ně dívat! Za dva dny měli hrubou stavbu hotovou. Pan Javorský sem postupně posílal další řemeslníky, protože naší podmínkou bylo, že bungalov dostaneme na klíč, i se zámky u dveří. Za prvé kvůli záruce a také proto, že jsme s dřevostavbou neměli žádné zkušenosti. Nejenom my, ale i místní řemeslníci. Stalo se nám, že šikovný truhlář ze sousední vesnice, který o srubech nic nevěděl, nám do interiéru vyrobil skříň na míru. Po čase jsme přijeli a dveře skříně jsme našli prohnuté. Vůbec jsme nevěděli, jak skříň dostaneme ven, až nás napadlo kout mírně vypumpovat heverem. Srub si sedá a s úsměvem říkáme, že tu možná za nějakou dobu polezeme po kolenou. Ale dobře se tady třeba „maluje" – stačí vzít mop nebo vysavač s kartáčem, přejedeme trámy a máme čisto. Stěny jsou z obou stran pískované kukuřičným abrazivem a zevnitř napuštěné včelím voskem, aby se povrch dobře udržoval.

V roli statika

Interiér srubu jsme si jen podle plánů představit nedokázali, a proto až v průběhu stavby jsme požadovali pár úprav. Vedle krbu měly být dveře do malé chodby, odkud by se vstupovalo do koupelny a dalších místností. Dali jsme ale raději přednost otevřenému obývacímu prostoru s jídelnou a kuchyní, abychom na sebe při běžném provozu v domě viděli. Nechali jsme proto odstranit dvě příčky. Manželka navrhla také panu Javorskému, zda by nebylo možné zrušit sloup, který podle plánů měl být uprostřed hlavní místnosti. Dozvěděla se, že je dobrý statik, a na místo sloupu se nám vešla velká klec pro našeho amazoňana Pepu. Nad přízemím je jen izolační vata, žádný rošt, takže na dolní konstrukci není vyvíjena velká zátěž.

Nadšení jsme i z tepelných vlastností srubu. V zimě, když je venku na nule a vrátíme se třeba z dovolené, běží tady podlahové vytápění a přivítá nás příjemných sedmnáct stupňů. Takže já mám připravený krb, abych jen škrtnul, a je to pohádka. Tady je teplo samo o sobě. Ve zděném domě při teplotě dvaceti stupňů nám byla zima, tady když máme dvacet, tak je krásně útulně. Při vyšší teplotě je přetopeno. Dřevěné stěny teplo nebaští.

My si to tady opravdu užíváme maximálně. Ta vůně, když sem přijdete, to je lahůdka! Dřevo voní nádherně. Už se nám sice skrz ně také prokousaly vosy, vybudovaly si hnízdo a my jsme si mysleli, že v domě srší elektřina. V rozích trámů nad terasou zase hnízdí ptáci. To jsou ale věci, které nám vůbec nevadí, naopak, patří k přírodě stejně jako náš srub. A když někam odjedeme, tak za chvíli kňouráme, že chceme zpátky.

Spodní stavba: betonová základová deska

Stavební systém: srubová konstrukce

Krov: dřevěný - smrk

Střešní krytina: Keramická taška Tondach

Vstupní dveře: dřevěné

Okna: dřevěná eurookna, profil IV 72

Zasklení: izolační dvojsklo

Podlahy: kombinace dlažby a dřeva

Topení: přímotopy, krb

Pozemek: 6450 m2

Zastavěná plocha: 91,2 m2

Obytná plocha: 66 m2 + 16 m2 terasa

Realizace: KANADSKÉ SRUBY TÁBOR s.r.o., www.sruby-tabor.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop