Vydání 04/2015

Dům s výhledem na Čerchov

Pavel, úspěšný český atlet, vítěz mnoha mezinárodních závodů v maratonu a půlmaratonu, si svůj sen o bydlení splnil na pomezí Českého lesa. Nízkoenergetická dřevostavba s modřínovou fasádou a atypickým vikýřem, citlivě zasazená do zvlněného terénu, uvnitř překvapí velkorysou obytnou částí otevřenou až do hřebene střechy a výhledy, které berou dech.

V této oblasti žiju už delší dobu. Rozhodoval jsem se mezi koupí domu v Domažlicích a novostavbou. Rozhodlo to, že ve městě bych nejspíš kupoval historický dům v zástavbě, jehož rekonstrukce by byla bezpochyby dost nákladná. Pozemek jsem kupoval po částech, postupně se mi podařilo přikoupit tři pásy, čímž se celková plocha parcely zvětšila na stávajících 2000 m2. Vždy to bylo na doporučení architekta Václava Zahradníčka z ateliéru Prodesi Domesi. Nejprve navrhl umístit dům dál od silnice, proto jsem dokoupil části přilehlé louky, a později, když se naskytla příležitost dohodnout se na koupi zdánlivě zbytečného prostoru pod svahem, na němž je dnes umístěno garážové stání, poradil mi, ať neváhám ani minutu, takže jsem si následně ušetřil složité a nákladné bagrování části pozemku kvůli přístupové cestě.

Pro vůni a dobrý pocit

Pro architekta Zahradníčka jsem se rozhodl po delším hledání. Pátral jsem po někom, kdo má s dřevostavbami zkušenosti. Na Prodesi Domesi mě zaujalo to, že jsou schopni dům nejen navrhnout, ale i realizovat, takže architekt vlastně ručí za provedení stavby. Měl jsem jen několik jednoduchých požadavků: aby bylo od jídelního stolu vidět na Čerchov, nejvyšší vrch Českého lesa, aby měl dům dřevěnou fasádu, chtěl jsem vysoký prostor v obývacím pokoji, ložnici s koupelnou umístěné v přízemí jako pojistku pro případ, že bych někdy v budoucnu měl potíže vyjít do schodů, a dětské pokoje v patře. Jinak měl architekt víceméně volnou ruku. Musel se samozřejmě držet územního plánu, místní regulativy stanoví povinnou sedlovou střechu. Původně byla v územním plánu uvedena i podmínka, že novostavby musejí mít štukovou omítku, ale na stavebním úřadě sami uznali, že taková klauzule nemá žádné opodstatnění a dřevěnou fasádu nám povolili.

Fasáda je obložena modřínovým dřevem bez povrchové úpravy, těženým zde v Čechách, kolem oken je antracitový, na vikýři žlutozelený obklad z Cembritu. Už se těším, až modřín zešedne. Patinu beru jako přirozenou součást běhu věcí, domy s přirozeně stárnoucím dřevem se mi v cizině vždycky líbily a navíc se mi ani nechce fasádu každých pár let natírat. Jen terasu ze sibiřského modřínu jsem napustil bezbarvým voskem, protože je přece jen více vystavena povětrnostním vlivům, ale stejně to už není skoro vidět.

Okna jsou plastová, zvenčí v tmavošedé barvě, která ladí s cembritovým obložením. V exponované části jsou zasklená izolačními trojskly, v pokojích postačila dvojskla. Usoudil jsem, že tu nemusí být všechno dřevěné, kombinace materiálů je zajímavější. Navíc jsem tímto výběrem ušetřil.

Nízkoenergetický docela stačí

Dům stojí na základech 8x12 m. Původní návrh byl trochu velkorysejší, ale kvůli ceně jsme dům o metr zmenšovali. Změny však byly minimální. Je to nízkoenergetický dům s rekuperací a difuzně otevřenou konstrukcí. V blower door testu, kterým se ověřuje vzduchotěsnost obálky domu, dosáhl dokonce parametrů pasivního domu. Přesto jsem nechtěl investovat do dalších nutných podmínek, které musí pasivní dům splňovat, zdálo se mi, že náklady by byly neúměrné. Už nyní přestáváme topit o dva měsíce dřív než sousedi. Topíme dvěma malými přímotopy, a když si v zimě občas večer zapálíme oheň v krbu, přímotopy se po chvilce vypínají. Navíc stačí, aby zasvítilo slunce, a v domě je hned teplo. Musíme ještě vyřešit zastínění, příprava pro venkovní, dálkově ovládané hliníkové žaluzie s automatikou na slunce a vítr je hotová, zbývá je nainstalovat.

Spokojený majitel i sousedé

Na žádný technický problém jsme dosud nenarazili. Stavba si trochu sedla, proto se budou muset seřídit dveře, ale s tím jsem počítal. V ceně dodávky je servis do dvou let zdarma.

Reakce okolí na dřevostavbu byly zpočátku trochu nedůvěřivé, zaznamenali jsme narážky na „holubník," a tak podobně, ale od okamžiku, kdy jsme stavbu dokončili, slýcháme už jen chválu. Často se sem na náš dům chodí dívat lidi z vesnice a nejspíš i z okolí, protože z vesnice ho už všichni viděli a pozorovatelů neubývá.

Připravila Agáta Jankovská
Foto Martin Zeman

Zastavěná plocha: 99 m2 + terasa 20 m2
Užitná plocha: 121,53 m2
Stavební systém: two by four (sloupková konstrukce)
Fasáda: modřínová překládaná prkna kladená svisle
Tepelná izolace: minerální ORSIL
Střecha: sedlová se sklonem 44 stupňů, pultový vikýř obložený
fasádními deskami CETRIS
Střešní krytina: betonové tašky BRAMAC TEGALIT světle šedé barvy
Okna: plastová v tmavě antracitové barvě
Zasklení: přízemí – izolační trojsklo, patro – izolační dvojsklo
Vytápění: elektrické přímotopy, krbová kamna
Větrání: rekuperace

Skladba stěny
od interiéru: bílá malba, sádrokarton12,5 mm, systémový rošt
50 mm, tepelná izolace ISOVER PIANO 50 mm, dilatační mezera
10 mm, OSB/3 s prolepením spár 15 mm, lepicí páska MO314 šířky
50 mm, KVH řezivo120 mm, sloupek 60/120 mm, minerální čedičová
izolace ORSIL UNI 120 mm, difuzní dřevovláknitá deska DHF 15 mm,
minerální čedičová izolace ORSIL ORSIK 60 mm, horizontální latě
60 x 40 mm à 625 mm, modřínový obklad
Celková tloušťka stěny: 422 mm

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop