Vydání 01/2016

Dům jako poděkování

Čím by se měli potomci odvděčit svým rodičům za to, že jim umožnili vzdělávat se v oboru, který je baví? Co třeba navrhnout jim na druhou polovinu života dům, ve kterém se jim bude žít pohodlně, bez zbytečných starostí a za minimum nákladů?

Z ulice je to celkem nenápadný dům, který se v satelitu skoro ztratí a na rozdíl od okolní tuctové zástavby na sebe nepřitahuje pozornost ani meruňkovou fasádou, ani modrou střešní krytinou. Už při tomto prvním pohledu nám musí být jasné, že se nenarodil na stránkách katalogu projektů určených k opakovanému stavění, ale spíše v hlavě člověka, který chápe, že dům se nemůže vybírat jako pověstné housky na krámě. A kdo jiný by měl navrhnout dům svým rodičům než ten, kdo s nimi žije od doby svých prvních vzpomínek...

Jak jste přišel na myšlenku navrhnout dům vlastním rodičům?
Vlastně – kdo jiný by jej měl navrhnout, když ne syn – architekt? Dává přece smysl vložit své úsilí a energii do něčeho, co bude vašim blízkým, ale i vám dělat radost. Navíc to byla skvělá příležitost vyzkoušet si prakticky celý proces vzniku stavby nejen z pohledu architekta, ale i investora, stavebního dozoru a stavitele. Z profesního hlediska je pak pro mě cenná možnost dlouhodobé zpětné vazby – sledovat, jak dům stárne a jestli věci fungují tak, jak se zamýšlelo.

Proč právě dřevostavba?
Dohodli jsme se s rodiči, že postavíme nízkoenergetický dům, aby pozdější provozní náklady byly minimální. Také bylo potřeba stavbu provést co nejrychleji, protože na předchozí bydlení už se našel kupec. A těmto požadavkům vyhovovala právě dřevostavba.

A proč právě masivní dřevěné panely?
Důvodů je hned několik. Proti klasickým rámovým dřevostavbám nás subjektivně oslovila jejich pevnost a masivnost. Z hlediska spolehlivosti provádění bylo zásadní snadné a funkční zajištění vzduchotěsnosti bez použití fólií, dále možnost vytvořit stěnu s výbornými tepelněizolačními vlastnostmi při minimální tloušťce a také rychlost výstavby a možnost provádění v zimním období. Když jsme se pak byli podívat na několik montáží staveb z těchto panelů, bylo rozhodnuto.

Z čeho jste vycházel a čím jste se řídil?
Vždy vycházím z konkrétní situace pozemku. V tomto případě šlo o rohovou parcelu ve tvaru protáhlého obdélníku v nově vznikající příměstské lokalitě s poměrně stísněnou parcelací. Chtěl jsem vytvořit místo k bydlení, které nabídne dostatek klidu a soukromí a zároveň bude komunikovat s ulicí jako veřejným prostorem a tím jej spoluutvářet. Zvolili jsme proto otevřenou předzahrádku s nízkými zídkami z lomového kamene vyskládaného do gabionů. Podél chodníku už gabiony tvoří nízké oplocení a pro oživení se v nich střídá kamenná výplň se stálezelenými tisy.

Proč jste zvolili zelenou střechu?
Vegetační vrstva s nízkými suchomilnými rostlinami má hned několik funkcí: v létě pomáhá chránit interiér před přehříváním, prodlužuje životnost hlavní hydroizolační vrstvy a také zmírňuje dopad přívalových dešťů, protože zadržuje vodu v krajině. A navíc je to krásné.

Přestože je parcela velmi malá, našlo se místo i pro venkovní posezení...
Ano, za hlavní benefit bydlení v rodinném domě považuji možnost bydlet venku. proto je těžištěm kompozice chráněné atrium, kde se propojuje život v domě s životem na zahradě. nad hlavou máte nebe, ale nikdo na vás odnikud nevidí... Společně s navazujícím krytým venkovním prostorem s ohništěm tak vzniklo příjemné místo pro posezení s rodinou či přáteli, které poskytuje dostatek soukromí a přitom je přístupné několika kroky z ulice, zahrady i interiéru. dřevěné terasy a chodníčky tvoří plynulý přechod mezi stavbou a zahradou a poskytují další prostor pro pobyt venku.

Jak se na domě odráží skutečnost, že je určen pro starší manželskou dvojici?
Dům je zařízen a uspořádán logicky a jednoduše s ohledem na praktičnost a klidnější životní styl jeho obyvatel. zvolili jsme materiály, které by měly být nadčasové, a zkombinovali teplé tóny dřeva s bílou a barevnými akcenty. při zařizování interiéru jsme používali především vestavěný nábytek, který šetří prostor, posiluje dojem kompaktnosti a nepředstavuje zbytečné bariéry. ostatně celý dům je řešen jako bezbariérový, včetně sklípku, do kterého sjíždí výtahová plošina.

... a určitě také nebude zbytečně zatěžovat seniorský rozpočet.
Požadavek na nízké provozní náklady a nenáročnou obsluhu domu byl samozřejmě jedním z nejvýznamnějších. dům je proto koncipován jako nízkoenergetický, svými parametry se ale těsně přibližuje hodnotám pasivního domu. použili jsme systém teplovzdušného vytápění s řízeným větráním a rekuperací tepla, doplněný o zemní registr pro předehřívání vzduchu a teplovodní solární kolektory pro ohřev teplé vody v integrovaném zásobníku tepla.

Zastavěná plocha: 194,7 m2
Užitná plocha: 145,65 m2
Spodní stavba: betonové pasy, izolace podlahy na terénu – expandovaný polystyren 250 mm
Konstrukční systém: panely z masivního dřeva Novatop: nosné stěny Solid 84 mm (nepohledové), ztužující příčná žebra Solid 62 mm (nepohledové)
Tepelná izolace: obvodové stěny 300 mm grafitový polystyren, střecha 240-320 mm expandovaný polystyren, 50 mm extrudovaný polystyren
Fasáda: systémová tenkovrstvá silikonová omítka
Střešní krytina: extenzivní vegetační pokryv
Skladba střechy (směrem zevnitř): sádrokartonový podhled s minerální vatou, podbití mikroštěpkovými deskami, KVH nosné trámy 120/200, záklop OSB, asfaltový pás (parozábrana), tepelná izolace expandovaný polystyren, geotextilie, hydroizolační fólie z měkčeného PVC s odolností proti prorůstání kořenů, geotextilie, tepelná izolace z extrudovaného polystyrenu, ochranná a hydroakumulační textilie, nopový drenážní panel, substrát pro suchomilné rostliny
Okna: dřevěná euro, tloušťka rámu 92 mm, zasklení trojsklem
Podlahy: masivní dubové
Teplo: teplovzdušné vytápění s větráním a rekuperací, integrovaný zásobník tepla Atrea 600 l, zemní registr pro předehřev nasávaného vzduchu (23 m), teplovodní solární kolektory
Skladba stěny (směrem zevnitř): předsazená sádrokartonová stěna, minerální vata, masivní dřevěný panel Novatop Solid 84 mm, ETICS – vnější zateplovací systém s grafitovým polystyrenem tl. 2 x 150 mm
Celková tloušťka stěny: 440 mm
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,12 W/(m2K)
Projekt: Ing. arch. Petr Strojný, www.fugo.cz
Realizace: Karon s.r.o., 2011

gotop