Vydání 03/2016

Tradiční rukopis s příchutí moderny

Obyvatelé této dřevostavby na začátku již měli zkušenost s typovým domem na relativně malém pozemku. Několik let bydlení však ukázalo, že je třeba domov s kvalitnější dispozicí a větším pozemkem, zkrátka více na míru potřebám mladé rodiny. Podařilo se najít krásné místo na okraji malebné obce západních Čech lemované poli. A tak započala nová cesta za vysněným domem, tentokrát ovšem již po boku architekta, který nás domem provedl.

Zásadním aspektem tohoto projektu byl trojúhelník klient – architekt – stavební firma. Není v praxi příliš obvyklý, přitom právě tato spolupráce zajišťuje dobrý a funkční výsledek. Lidé často poptávají rovnou dodavatelskou firmu a některý z typizovaných domů, což s sebou může nést jistá úskalí. Tady to ovšem bylo naopak. Majitelé již měli zkušenost s jedním domem a tentokrát věděli, že je třeba stavbu více přizpůsobit jejich požadavkům. Nakonec měli návrh domu hotový ještě předtím, než realizační firmu oslovili. Dům jsme v naší kanceláři nejen navrhli, ale také pomáhali postavit formou autorského a částečně i technického dozoru. Do celého domu jsme navrhli také interiér na míru – veškeré truhlářské prvky interiéru včetně dveří, schodů, kuchyně, vestavných skříní, knihovny a dětského pokoje.

Dialog tradice se současností

Přáním stavebníků byl moderní dům, ovšem umístění na okraji malé obce s výhledem téměř na Šumavu vyžadovalo jistý respekt ke zdejšímu typu zástavby. Volba nakonec padla na objekt se sedlovou střechou s přesahem, ale své místo našly také moderní prvky – například je vynechán rohový sloupek nosné konstrukce ve štítu a okna v prvním patře jsou tak spojena do jednoho pruhu. Tyto drobné architektonické a konstrukční hříčky stavbu posouvají blíže k moderním trendům v současné architektuře.

Díky terénnímu zlomu na pozemku vznikl také železobetonový suterén, jehož strop tvoří v podstatě základovou konstrukci vrchní panelové dřevostavby. Materiálovou kombinací tedy nevznikl žádný nestandardní detail, který by nebyl běžný u jiných dřevostaveb.

Vnitřní prostor na míru

Dominantním prvkem přízemí je promyšlená vestavěná stěna lemující celý obytný prostor – od kuchyně po obývací pokoj. Je vetknuta do niky a obsahuje spoustu úložného místa, ale také třeba knihovnu s televizí a speciálními pojízdnými panely, které mohou televizi překrýt a zamezit, aby se stávala „oltářem" obývacího pokoje. Obývací část opticky odděluje krb, doplňkový zdroj tepla domu. Hlavním zdrojem je kotel na dřevo a teplo distribuuje podlahové vytápění, radiátory tedy nikde nenajdeme. Varný ostrůvek kuchyně je orientován tak, aby kuchař viděl do prostoru. U pracovní plochy na druhé straně však o výhled také nepřichází díky velkému oknu. V patře nechybí zóna pro rodiče i dětské pokoje a pracovna. Důležitým aspektem dispozice je, že funkce některých pokojů se může v čase proměňovat v závislosti na měnících se potřebách obyvatel domu.

Zastavěná plocha: 220 m2
Užitná plocha: 360 m2, 150 m2 suterén
Spodní stavba: suterénní stavba podzemního podlaží - betonový monolit, izolace asfaltové pásy + 15 cm tepelné izolace
Konstrukční systém: prefabrikované panely
Tepelná izolace: stěny foukaná celulóza + dřevovláknitá deska, střecha minerální vata
Fasáda: provětrávaný obklad fasádními palubkami
Střešní krytina: plechová falcovaná
Okna: eurookna s trojskly, předokenní žaluzie
Podlahy: obytné místnosti – dřevěné parkety, koupelny a chodby – keramická dlažba
Teplo: zdroj tepla a TUV – kotel na dřevo + akumulační nádrž, rozvod tepla podlahovým vytápěním, krb v obytném pokoji jako doplňkový zdroj tepla
Skladba stěny (směrem zevnitř): 2 × sádrokarton tloušťky 2,5 cm, instalační předstěna tloušťky 5 cm vyplněná minerální vatou, OSB deska plnící funkci parobrzdy, foukaná tepelná izolace tloušťky 16 cm, dřevovláknitá deska tloušťky 6 cm, difuzní fólie – pojistná hydroizolace, větraná mezera – nosný rošt fasádních palubek tloušťky 6 cm, fasádní palubky sibiřský modřín tloušťky 2 cm
Celková tloušťka stěny: 40 cm
Součinitel prostupu tepla U stěnou: 0,16 W/m2K
Projekt: Ing. arch. Tomáš Klanc, Ing. arch. Kryštof Spilka – Klanc architekti,
Realizace stavby: PALIS Plzeň, spol. s r.o.

 

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop