Vydání 04/2016

Dům místo psí boudy

Psi mi byli od dětství blízcí. Mládí jsem trávil na svazarmovském cvičišti a jako dospělec jsem se začal hlouběji zajímat o psy vodicí pro nevidomé. Rozhodnutí věnovat se tomu profesionálně s sebou přineslo potřebu vybudovat dostatečně velké zázemí jak pro množství psů ve výcviku, tak i pro naši čtyřčlennou rodinu. Několik let jsme hledali vhodné místo, abychom měli blízký přístup do Brna a přitom naši psi nerušili sousedy.

 

Dům z nabídky dodavatele byl původně typový projekt. Zalíbil se nám ideální velikostí, účelností uspořádání a nízkoenergetickým standardem. V zásadních konstrukčních či materiálových ohledech se vyloženě neupravoval, ale právě kvůli psům jsme ho s architektem v detailech dolaďovali. Naši psi totiž nemohou bydlet v boudě.

Velmi jsme přivítali, že v přízemí domu bude místnost navíc. Tu jsme původně zamýšleli pro ubytování klienta, který se začíná sžívat se svým budoucím vodicím psem. Ale v praxi se ukázalo, že klienti dávají přednost jejich domácímu prostředí, v místě bydliště. Takže si nakonec ve výcvikové místnosti manželka udělala kancelář. Hned vedle je sociální zařízení a za spojovacími dveřmi, které dělí přízemí na dva samostatné celky, je otevřený prostor kuchyně a obývacího pokoje s průchodem na terasu. Dveře tedy vlastně tuto svébytnou jednotku oddělují od obytné části domu. Podstatnou část našeho domova ale tvoří "pension" pro psy, což je vlastně taková nadstandardní psí bouda, jejíž výstavba probíhala současně s rodinným domem.

Zastavěná plocha: 87 m2
Užitná plocha: 127 m2
Spodní stavba: bez podsklepení
Konstrukční systém: two by four
Tepelná izolace: minerální vata
Fasáda: systém Baumit se strukturovanou omítkou
Střešní krytina: Bramac Moravská Plus
Okna: plastová, trojsklo
Podlahy: dlažby, lamino, koberce
Teplo: elektro přímotopy + podlahovka, TUV zásobník
Skladba stěny (směrem zevnitř): sádrokarton, 50 mm izolace, parotěsná fólie, nosná konstrukce + 140 mm izolace, OSB deska, fasádní systém Baumit + 100 mm izolace EPS
Celková tloušťka stěny: 34,5 cm
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
Projekt a realizace: Avanta Systeme spol. s r. o., 2011

 

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop