Vydání 01/2017

Život v zenovém minimalismu

Lze pohodlně žít v domě širokém necelé tři metry? Otázka, na kterou odpovídá experiment libereckých architektů. Dům a ateliér bok po boku. Dva štíhlé kvádry podobné (téměř) jako vejce vejci. Stavby, jež zanechávají emoce, sbírají ocenění a tříští naše představy o bydlení, úsporách, udržitelnosti a kvalitní architektuře.

Objekty jsme navrhli z běžně používaných sendvičových panelů pro dřevostavby (polystyrenová izolace mezi dvěma OSB deskami) v rozměrech 3 × 1,25 a 5 × 1,25 metrů, ale bez zbytečného ořezu. Vnitřní světlá šířka prostoru po sestavení vychází přesně na 258 centimetrů. Nikdo nám nechtěl ze začátku uvěřit, že lze v takto úzkém prostoru fungovat. Museli jsme si proto sami vyzkoušet na vlastní kůži, jak se v něčem takovém žije. A výsledek po dvou letech? Bydlí se zde skvěle!

Dům za cenu bytu

Stavby jsou postaveny tak, aby jednotlivě nestály více než průměrný panelákový byt v této lokalitě, tedy přibližně 1,5 milionu. S takovými náklady si pak můžete dovolit i dražší pozemek. Konstrukce je z panelů o tloušťce 21 centimetrů. Fasádu tvoří netradičně sklolaminát, který od panelů odděluje 12 centimetrů široká vzduchová mezera. Díky tomu má dům vzduchový polštář, jež v létě zamezuje přehřívání a v zimě slouží jako větrovka – chrání před ochlazováním větrem.

Nic drahého zbytečně navíc

Materiály i provedení detailů je co nejúspornější. Velká okna jsou do konstrukce zasazena bez rámů, otevíravá jsou pouze malá. Velkoplošně zasklené plochy dodávají interiéru vzdušnost a prostornost. Průhledy ven do zahrady, ale také na vzdálené horizonty, najdeme v obou směrech. Prostor je bez jakýchkoli příček nebo stěn, aby zbytečně nenarůstaly stavební náklady a nepůsobil stísněně. Samozřejmě je možné dispozici flexibilně upravit a předělit, pokud by bylo potřeba.

Domy jsou navrženy způsobem, který využívá patentovaný stavební systém pro dřevostavby, ale bez náročných úprav a odpadu. Navíc lze objekty díky principu stavebnice realizovat i bez pomoci těžké techniky.

Stejné a přesto jiné

Na první pohled se z exteriéru obě stavby téměř neliší, rozdíl je ale ve funkci a barevném pojetí interiéru včetně odlišné dispozice. První z nich slouží jako ateliér a uvnitř je proveden v bílé. Topíme zde elektrickými keramickými přímotopy. Druhý objekt je určen pro bydlení, interiér je černý a topení zajišťují pouze kamna na dřevo. Černá barva navozuje sametový pocit, stejně tak teplo z ohně hraje zásadní roli. Je zde pocitově vždy o několik stupňů tepleji. V takovém prostoru se člověk přirozeně zklidní. Na podlaze je přírodní marmoleum, které je velmi příjemné pro relaxaci a chození na boso. Černá barva rámuje výhledy z oken a tvoří z nich živé obrazy. Je to úplný opak oproti vedlejšímu bílému ateliéru, který je neutrální, prosvětlenější a zve ke kreativní práci.

Úspory? Nejen izolace!

Rozvody všeho druhu jsou pohledově přiznané, vedené vně panelů, jelikož je obtížné vést vše uvnitř. Takto je to ale flexibilnější, levnější a jednodušší.

Každý z domů má ztrátu kolem 4 kW. Spíše než energetickou úspornost preferujeme malou velikost domů. Pak je snadno vytopíme a šetříme. Nesnažíme se o nízkoenergetické nebo pasivní domy, všeobecná úspora je ve skromnosti stavby. Raději se vyhýbáme složitosti vrstvení speciálních zateplovacích materiálů, které vyžadují dramatické náklady na výrobu a následnou dopravu z daleka, což je v důsledku dost neekologické. Je to skromné řešení ve své filozofii žití a bydlení.

Život bez zbytečností

Lidé mají strach dělat věci jinak. Ani pro nás to ze začátku nebylo lehké. Vyžaduje to jiný přístup, naučili jsme se mít míň věcí, ale o to kvalitnějších. To byl také náš záměr: navrhnout domy tak, aby obyvatelé neměli šanci hromadit zbytečné věci.

Zastavěná plocha: 75 m2

Užitná plocha: 110 m2
Konstrukční systém: SIP panel K-Kontrol – desky z velkoplošných materiálů na bázi dřeva a polystyrenové jádro
Teplo: ateliér – keramické a olejové elektrické radiátory, bydlení – krbová kamna; TUV – elektrický bojler
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,163 W/m2K
Projekt: Ing. arch. Petr Stolín
Realizace: PETR STOLÍN ARCHITEKT s.r.o., www.stolin58.com, 2013–2015; Czechpan s.r.o. – hrubá stavba

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop