Vydání 02/2017

Nenápadný solitér

Topografie pozemku umožnila rozprostřít dvouramenný bungalov v jihozápadní orientaci, zády k ulici a s terasou otevřenou slunci. Mezi sousedními, patrovými domy působí stavba jako solitér, který – i když není právě malý – z ulice není téměř vidět a okolní zástavbu nijak nenarušuje. Pragmatické zónování domu směřuje do dvou částí. Od severu k jihu vybíhá rameno denní společenské zóny tedy obývací prostor spojený s kuchyní a jídelnou, linie východ-západ zahrnuje zónu klidovou v podobě ložnice, pokoje pro hosty, dětského pokoje a zázemí. Obě ramena pak svírají bazén za kamuflované asistence sedmadvacetimetrové terasy s patrnou snahou zajistit potřebné soukromí, pohodu a bezpečí obyvatelům domu.

Dům vybírali majitelé poměrně dlouho a pečlivě. Prolistovali snad každý časopis o bydlení, prošli veletrhy, otevřeli desítky webových stránek. Jejich zájem nakonec přitáhl typový dům Lucern 157 a konečné rozhodnutí padlo na základě dobrého pocitu z přístupu dodavatele.

Jednak varianta na klíč zahrnovala i stavbu základové desky, jednak si mohli majitelé nechat vnitřní dispozice v projektu bezplatně upravit.

„Máme tak třeba trochu jinak rozložené místnosti klidové části nebo strop zvýšený na 260 centimetrů a dveře na 210 centimetrů," upřesňuje individuální úpravy Jiří, majitel domu.

„Stěnu sprchového koutu jsme si oproti standardní nabídce ve skle nechali vyzdít, navíc se instalovaly ventilátory na toaletu a do koupelny, venkovní žaluzie nebo třeba stříška nad vchodem."

Dodavatel stavby se postaral i o oplocení pozemku, zpevněné plochy pro parkování a okapový chodník, ale i o internetovou přípojku a požární hlásič.

„Můžeme tedy říci, že kromě klasické byrokracie kolem úřadů a dohadů se sousedy při stavbě plotu nás stavba vlastně bavila, hlavně výsledek právě dokončených prací. Když jsme se po pěti měsících nastěhovali, na starý byt jsme si ani nevzpomněli. Dům je prostě jiná liga." Kromě prostoru s opravdu velkorysou společenskou plochou skýtá dům i značný objem úložných prostor v podobě šatny a vestavěných skříní.

„Pochvalujeme si i podlahové teplovodní vytápění, které vyzařuje teplo po celé ploše ve stejné intenzitě. Stará se o to tepelné čerpadlo, respektive systémová jednotka s vestavěným elektrokotlem. Z hlediska spotřeby se to nedá s bytem srovnat. Bydlíme krátce, ale předpokládáme, že roční spotřeba na vytápění dvakrát většího prostoru nepřekročí patnáct tisíc korun," dodává Jiří.

Zvenčí si pak rodina užívá mimo zahrady i atypicky řešenou terasu. Pomineme-li , že je opravdu velká, má dvojí funkci – její část se dá po kolejnicích odsunout a tím se odkryje zapuštěný bazén. Protože je v rodině malé dítě, jeví se toto řešení majitelům jako dobrý bezpečnostní prvek. Dalším prvkem ochrany domu je pak inteligentní motorický zámek, umožňující bezkontaktní obsluhu dveří z obou stran jen na základě otisku prstu, ale i ovládání dveří z chytrého telefonu nebo tabletu.

Jak to vidí majitel domu

Zpětně si uvědomujeme, jak bylo důležité nic neuspěchat a věnovat maximální péči volbě dodavatele domu. Mohli jsme tak mít i z průběhu výstavby radost, protože vše šlo hladce. Až při užívání domů jsme si uvědomili, že přirozené větrání jen okny v difuzně uzavřené konstrukci není dostačující. Kdybychom stavěli znova, nechali bychom si instalovat větrací jednotku.

Typ domu: nízkoenergetický, typový – LUCERN 157

Zastavěná plocha: 157 m2
Užitná plocha: 142 m2
Konstrukční systém: two by four – difuzně uzavřený,
skladba LUCERN eko plus
Teplo: teplovodní podlahové vytápění REHAU,
tepelné čerpadlo NIBE
Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,136 W/m2K
Projekt a realizace: LUCERN stav s.r.o., www.lucern.cz, 2016

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop