Finále 2017

Schody už jedině k bazénu

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až se jednou pohár naplnil a dozrál čas na nový domov; přízemní a pohodlný. Že bude konstrukčně ze dřeva, bylo jasné jako facka, protože dřevostavba je prý „nejlepší barák"

 

Jsem profesí stavař a určité prostředí oboru a postupy znám. Dřevostavba je podle mě ideální. Za prvé je rychle postavená a za druhé skladba stěn a použité izolace umožňují domu dýchat. Vlhkost zevnitř může projít ven, materiály jsou propustné. Toho se v polystyrenem izolovaném zděném domě s těsnými plastovými okny nedočkáte.

První volba, nejlepší volba

Bydlení v bytě s padesáti schody už nás dost vyčerpávalo. Zkuste si do nich minimálně třikrát denně vynést desetikilového psa nebo plné tašky s nákupem na čtvrnáct dní. Jezdili jsme pravidelně do centra vzorových domů v Brně Edenu a nakukovali, co by se nám tak líbilo. Chuť postavit si dřevostavbu rostla. Vlastně nám hned zpočátku padl do oka konkrétní dům, ale prozkoumávali jsme dál. Nasbírané zkušenosti ale jen potvrzovaly první volbu. Opět se ukázalo, že co se líbí na první dobrou, je to pravé.

Den ve vzorkovně

Padlo rozhodnutí realizovat montovaný dům z panelů, firma byla vybraná a mohli jsme začít ladit konkrétní podobu a detaily. V září jsme podepsali smlouvu a zhruba za šest týdnů bylo možné zahájit realizaci základové desky. Do té doby jsme ale ještě dolaďovali typový projekt a vybírali veškeré vybavení ve vzorkovně – všechno možné od barev stěn po baterie v koupelně.

Úpravy na tělo

Pár věcí jsme v domě chtěli jinak. První a zásadní byl komín pro budoucí krbová kamna (jak říkávala babička: „barák bez komínu a kamen není barák, co když přijde válka"). Pak také větší okno do ložnice, to aby nás ráno probouzelo slunce, a chtěli jsme i okno do garáže. U té moho s odstupem říci, že jsme ji měli udělat širší; špatně se totiž vylézá z auta. Změnili jsme také terasu – je prodloužena až k ložnici, dům se dá tedy oběhnout kolem dokola po zpevněné ploše a suchou nohou, protože je pod přesahem střechy. Vyjít ráno na terásku přímo z postele není problém. To vymyslela moje žena a je to bezvadné řešení.

Šokující přesnost

Základová deska nás nečekaně zdržela. Buď sněžilo, pršelo nebo mrzlo a realizace se stále oddalovala. Montáž domu nakonec začala až šestého dubna. Pak se ale rozběhl koncert. Nikdy jsem neviděl, že by se jednotliví řemeslníci dokázali vystřídat v rámci jednoho dne a ihned navázat, někdy i v řádu hodin. Chtěl jsem být neustále na místě a sledovat dění, až mě někdy řemeslníci vyháněli ven, abych se jim tam nepletl. Někdy byla preciznost taková, že jsem to považoval až za zbytečné, to když sádrokartonáři vyměřovali každý milimetr. Ale prý je to důležité pro následnou montáž, kdy řemeslníci přesně na milimetr ví, kam se trefit šroubkem. A taky že ano. Tahle přesnost mě fascinuje dodnes. Její důležitost se ukázala i později, při kompletaci kuchyně. Přivezli ji bez předchozího vyměření a rovnou osadili, bez ořezu desky. Automaticky mají k dispozici výkresy domu a vše připravili, aniž by zde předtím jedinkrát byli. To je v mém světe stavařiny a zděných staveb nepředstavitelné.

Nejlepší vychytávka

Vnitřní dispozice zůstala téměř stejná jako v původním projektu – hlavní je obývák s kuchyní, kde jsem si jako bývalý obkladač vydobyl i kus dlažby v kuchyňské podlaze a obložil komín ke kamnům. Musí to být to první, o co člověk zavadí očima, když vstoupí. V sousedství ložnice je menší koupelna se sprchovým koutem a pak je zde ještě jedna větší s vanou. Dvě toalety jsou k nezaplacení, na to nedáme dopustit.

Snad jediné, co nás občas trápí, je taková zdejší specialita – velký vítr, který vane od severozápadu přes otevřené pláně a krásně se sklouzne přes mělké údolí. Vymýšlíme, jak odstínit terasu a už mám v hlavě plán s paravánem.

Teď se ale těšíme, až dokončíme zahradu a budeme si moci lehnout k bazénu a odpočívat. Schůdky k němu jsou díky bohu ty jediné schody, které teď doma musíme zdolávat.

Technické parametry

Typ domu: nízkoenergetický
Zastavěná plocha: 134,10 m2
Užitná plocha: 107,77 m2
Konstrukční systém: montovaná panelová dřevostavba Thermo-Protect Premium
Skladba stěny: rámová konstrukce s dvojitým opláštěním a termofasádou v difuzně uzavřeném systému
Teplo a větrání: plynový kondenzační kotel
Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,14 Wm2/K
Projekt: RD Project & Partners s.r.o
Realizace: Haas Fertigbau Chanovice s.r.o., www.haas-fertigbau.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop