Finále 2017

Rodinné sídlo? Jedině srub!

Důvody k pořízení masivní dřevostavby mohou být různé. V tomto případě šlo o vůni dřeva a lásku na první pohled. Ale cesta od „chtěli bychom" k „máme" bývá často delší. Majitelé srubů či roubenek jsou totiž, kromě jiného, nejen cílevědomí, ale také rozvážní. Výsledek ovšem stojí vždy za to.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Paní Jana se ale zamilovala do srubu. „Sruby jsem viděla v časopise a prostě jsem se do nich zamilovala. Po čase jsme na výletě viděli poutač firmy, která sruby stavěla, jeli jsme se tam tedy podívat a začali přemýšlet o srubu na víkendy. Už jsem nechtěla zděný dům, chtěla jsem srub."

„Já jsem s dřevostavbou souhlasil," doplňuje manželku Sergej. „Pocházím po mamince z Irkutské oblasti od Bajkalu, tatínek je z Ruska a přirozenou ruskou stavbou je přece dřevostavba. Dřevěný dům je mi tedy velmi blízký a příjemný, se srubem jsem proto souhlasil. Ustoupili jsme od velkého projektu zděného a postavili jsme dřevostavbu. A mohu říci, že jsem s tímto svým rozhodnutím spokojený a už bych se nechtěl vrátit do živobytí v cihle. I když je cihla materiál pro zdravé bydlení. Ale myslím, že živé dřevo je živé dřevo, nic se mu nevyrovná."

Nechť vznikne srub

A pak už šlo vše docela rychle. Soused udělal základy, dřevo bylo objednáno, manželé Sergej a Jana požádali o změnu stavby před dokončením – ze zděné na srub, a mohli začít.

Na stavbu se především Sergej dobře připravil. Studoval stavby, které jsou v kraji domovem, první roubenky, ovšem současně chtěl moderní dům. „Našel jsem fotografii z počátku 19. století, na ní byla stará dřevěná stavba. Byla rozdělena na větší obytnou část napravo a menší hospodářskou část nalevo. Využitý byl i půdní prostor, protože střecha byla vyšší. S projektantkou Pavlou Burou jsme pak zpracovali velmi podobný návrh. Chtěl jsem, aby srub byl zvnějšku tradiční, protože jsme v Beskydech, máme tu les, ale uvnitř měl být maximálně komfortní tak, jak to dnešní doba nabízí. Proto je tu moderní kuchyňská linka, zabudovaná a a harmonicky vložená do sruboviny, takže sem přirozeně zapadá. Snažili jsme se společně s manželkou, protože ona je ta, která má cit pro estetiku."

Do srubu se vchází přes zádveří, přízemí pak vyplňuje společný obytný prostor s jídelnou a kuchyní. Jídelně dominuje velký bytelný stůl. „Já jsem chtěla velký stůl," říká Jana, „my jsme oba jedináčci a chtěli jsme se u něj celá rodina scházet. A to se mi povedlo..."

Živé dřevo

Srub je postaven se syrového smrkového dřeva, na sedání byli manželé připraveni. „Celá stavba sedala, praskala, v noci jsme to slyšeli, občas nás to probudilo. Ale to k syrovému dřevu patří, není to žádná překážka v bydlení. Když je člověk šikovný, udělá si potřebné úpravy sám, není to nic těžkého. Protože zde vanou silné větry, zatmelili jsme také spáry mezi kuláči." Na první pohled složitě vypadá také napojení zděné příčky na srubovou stěnu v kuchyni. „Původně napojená nebyla," vysvětluje Sergej, „napojili jsme ji až před dvěma roky. Osm let tam byl vzduchový prostor zakrytý lištou, čekali jsme, až sedání skončí. Nejvíce sedal srub první tři roky, pak už sice méně, ale raději jsme ještě počkali. Ale v rozích je stejně vidět, že stavba pracuje – dýchá, mikroprasklinky tu vždy budou. Ale to podle nás ke dřevu patří."

V domě jsou instalovány elektrické podlahové otopné rohože, v každém pokoji je pak počítač, který řídí mikroklima. „Dnes bych se určitě rozhodl pro vodní podlahové topení, tepelné čerpadlo vzduch/voda, doplnil bych je solárními panely, a možná ještě dodatečným zásobníkem na teplou vodu o objemu 300 litrů, protože když přijedou děti a vnuci, je spotřeba teplé vody větší. Nyní platíme za topení, vaření a provoz všech spotřebičů zálohu na elektřinu 7 900 Kč měsíčně, spotřebujeme cca 36 MWh. Dnes bych se díky moderním technologiím rozhodl jinak."

Příště už jinak

Stavební technologie se vyvíjí velmi rychle, dnes by dům podle svých slov postavil zcela jinak. Jisté však je, že by to byla opět dřevostavba ze syrového dřeva. „Poněkud váhám, ale dnes by možná byl dům z cedru pro jeho příznivý vliv na lidské zdraví. Má antiseptické a léčivé účinky. Časem bychom chtěli postavit saunu s kuchyní a s odpočinkovým pokojíkem. A ta by již měla být z cedru."

Jediná velká oprava čeká severní stranu domu, kde došlo k poškození dřeva vlivem povětrnostních podmínek. „Udělali jsme přesah střechy pouze 1,2 metru," vysvětluje Sergej, „v horách by však měl být přesah větší, aby byla dřevostavba z návětrné strany chráněná. Takto nebyly kuláče kryté a dřevo začalo na koncích degradovat. Chystáme se to opravit. Ovšem není to chyba firmy, ale moje a projektantky. Měl jsem tehdy také strach, že když bude přesah větší, tak by mohl vítr nadzvednout nebo poškodit střechu... Ale je to zkušenost..."

Technické údaje:

Zastavěná plocha: 137 m2
Konstrukční systém: kanadský srub, průměr kulatiny 270–350 mm
Ošetření stěn: vnitřní – vodou ředitelny lak s UV filtrem vnější – Xyladecor, odstín pinie
Teplo: topeni podlahové elektrické, kachlová kamna s krbovou vložkou
Součinitel prostupu tepla stěnou: méně než 0,3 W/m2K
Projekt: Ing. Pavla Burá
Realizace: SRUBY PACÁK, s.r.o., www.srubypacak.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop