Vydání 06/2018

Hudbou prodchnutý parťák pro život

Není největší, nejdražší nebo nepřehlédnutelný. Ale je prostě jejich, Lídy a Jiřího. Přesně takový, jaký jej oni potřebují a jaký si jej přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro pracovnou a multifunkční technickou místností. Luxus nutně neznamená mít dvě stě metrů čtverečních podlahové plochy a dům plný skla a kovu. Luxus je cítit se doma a žít si spokojeně podle svých představ. A třeba se také novým bydlením nezadlužit.

Když jsem před lety zůstala sama ve větším starším rodinném domě, syn mě nabádal, abych si rozmyslela svoje bydlení do budoucna. Měla jsem možnost přestěhovat se do vlastního bytového domu v centru města, ale to se mi nejevilo jako příliš ideální řešení. A tak začala etapa hledání vhodného bytu s terasou a stáním pro auto. Nepříliš úspěšná. Navíc jsem si uvědomila, že jsem doposud byla zvyklá na určité soukromí, proto se postupně čím dál více rýsovala představa nového domku. V té době jsme také s Jirkou věděli, že spolu chceme žít, a tak jsme se rozhodli postavit dům.

Rozhodující pocit

Přála jsem si stavbu zrealizovat rychle, abychom si bydlení mohli brzy začít užívat. S trochou nadsázky jsem tvrdila, že nechceme dům na stáří či na penzi, ale na druhou půlku života. Otázkou ale bylo kde? Jezdit a hledat vhodné místo se ukázalo jako příliš zdlouhavé. Vydala jsem se proto na stavební úřad, kde mě seznámili s připravovanou lokalitou pro zástavbu. Ještě týž den jsem přijela na zdejší rozlehlý pozemek, kde v tu dobu bylo obilné pole a svítilo slunce. Intuitivně jsem se postavila zhruba do místa nynějšího vchodu a v duchu si říkala: „tak tady by se mi líbilo bydlet". Bylo jasno.

Ve čtvrti vysněných domů

Domnívali jsme se, že ze strany města bude stanoven nějaký regulativ a domy v této nově vznikající lokalitě budou trošku podobné, avšak nestalo se. Je tu tedy takový pel-mel. Někteří říkají: „vždyť lidé mají svoje sny, které si chtějí plnit. Alespoň je to pestré." Inu, máme poněkud odlišný názor. Nějaká pravidla by měla být dána, aby měla zástavba jednotnější charakter. Výhodou je, že tato nová čtvrť navazuje na původní starší, která do jisté míry udává ráz. Máme ji z okna na dohled. V naší blízkosti je tedy ještě poměrně organizovaná.

Typový určitě ne

Nevycházeli jsme z typového projektu. Já prostě nerada tančím s davem a nic nám stoprocentně nesedělo. Proto jsme tvořili dispozici domu sami na základě vlastních požadavků a předešlých zkušeností. V podstatě jsme s mužem naši představu vložili do rukou projektanta, který už jen s malými odchylkami stvořil projekt.

Není nepodstatných detailů

Když lidé staví poprvé, často neví, jak se bydlí v rodinném domě. Já jsem po zkušenostech měla jasnou vizi prostoru pro běžné rutinní činnosti. Například ráda žehlím u televize, jinak je pro mě tato činnost nezajímavá. Stejně tak chci mít pohled od kuchyňské linky na plamen v hořících kamnech, televizi či dokonce kostel se starou radnicí na našem největším náměstí. Samozřejmostí bylo mít oknem odvětranou spíž a také vestavěný prostorný botník v zádveří. Nebo rozdělení domu na rušnou a klidnou část zasouvacími skleněnými dveřmi. Dobrou volbou bylo instalování venkovních zatemňovacích rolet. Dokonce bylo dobré promyslet a určit, kam si budeme obvykle dávat nabíjet svůj mobilní telefon. Mít pohodlí při každodenních praktických úkonech je zásadní.

"Nemáme rádi „hluché" a nic neříkající chodby. Proto jsou v těch našich knihovny, vystavené předměty a obrazy."

Vidět a být viděni

Chtěli jsme dům jako za starých časů – kouknete ven z okna a vidíte, co se tam odehrává. Lidé chodí kolem, vzájemně se pozdravíme nebo se zastaví na kus řeči. Absolutně nám nevadí, že se na nás někdo dívá nebo že si prohlíží naši zahrádku. Dříve jsem bydlela u hlavní silnice a velmi jsem toužila po klidu, tichu a spánku při otevřeném okně. Tento sen se mi zde plní a jsem za to vděčná.

Když to sedne, hned to poznáte

Měli jsme vybrané asi tři firmy. O naší dodavatelské společnosti jsem se dozvěděla náhodou. Když jsem pak mluvila s jednatelem, věnoval se mi trpělivě asi dvě hodiny. Dost jsem se vyptávala, jelikož jsem už v té době měla hodně načteno. Všechno na rovinu řekl. Po tomto setkání už jsem jinou firmu nechtěla. Velmi se nám osvědčilo, že byli blízko, zhruba 10 kilometrů. Když byl nějaký problém, zavolali jsme jim a během chvilky byl někdo na místě a věc řešil. Nerozumím, jak lidé mohou stavět s firmou z velké dálky. Řemeslníci byli šikovní, pracovití a fajn chlapi. Opravdu tak, jak to má být. Věděli, co dělají, jak to dělají a proč to dělají.

Nezapomenutelné zrození

Na realizaci domu vzpomínáme jako na líbeznou píseň. První den montáže jsme tu od brzkého rána čekali, aby nám nic neuniklo. Na jednom kamionu přijel objekt, na druhém střecha (vazníky) a byl přistaven pomocný jeřáb. Když jsem navečer viděla dům stát, bylo to krásné a dojemné, jako by se mi narodilo třetí dítě. Je přece úžasné, když už po jednom dni procházíte svým domem a zjišťujete, jak jsou jednotlivé místnosti velké a jaký bude pohled z oken. Sen se najednou stává skutečností a je to nezapomenutelný zážitek.

"Jsem alergická na výroky typu „cihla je cihla". To říkají tací, kteří ještě v životě nic nepostavili! Přitom všude kolem vidíme, jak se staví cihlová klasika. Je to zdlouhavé, všude nepořádek, hluk a prach."

Jasná zpráva

Milujeme vnitřní klima domu. Naše obydlí není žádnou předváděčkou, ale kdo sem vkročí, je mu jasné, jaké jsou naše záliby. Víme, co je luxus, tento dům však v první řadě musí být naším domovem, ne výkladní skříní z těch nejdražších materiálů. Lidé si často plní sny, které jsou opravdu megalomanské a jsou pak akorát zadlužení.


Pohled dodavatele

Na tuto stavbu obzvlášť rád vzpomínám. S klientem jsme si vybudovali velmi dobrý vztah a ten se nesl celým procesem realizace. Dům je klasického tvaru, který je vidět na stavbách hodně, ale již na první pohled je patrné, že člověk, který v něm bydlí, přesně ví, co chce. Pojetí výběru materiálu, barev a celkové koncepce domu mělo za cíl postavit dům v duchu moderní výstavby s velkým důrazem na detaily a kvalitu zpracování. Klient již má za sebou určité zkušenosti se stavebnictvím, proto technické řešení bylo pružné a celá stavba měla velký progres. O tomto objektu můžu říci jen to, že pěkný dům nemusí být moderní, složitý, drahý a podobně. Dá se postavit i hezká a kvalitní stavba klasického tvaru na základě dobře připraveného projektu a dobré spolupráce mezi dodavatelem a objednatelem.

Petr Podlaha
ALFAHAUS s.r.o.


Pohled redaktorky

Spokojený život dělají drobnosti, dobrý dům detaily. V každodenním užívání stavby je důležité, jestli se drobné praktické úkony dají dělat hladce a pohodlně, zda tyto rutinní činnosti prostor usnadňuje. Těší mě potkávat majitele, kteří rodinný dům stavějí s dobrou znalostí bydlení v domě i sebe sama. Je zřejmé, jak jim jejich životní prostor sedí a jak je podporuje. Čiší z nich spokojenost se zhmotněným výsledkem a radost ze života. Skvělé je také potkávat stavebníky, kteří nemají potřebu izolovat se do své bubliny, uzavírat se do svého soukromého prostoru domu a zahrady a být odděleni od dění vně, od veřejného prostoru. Tím jsou z mého pohledu velmi podpořeny dobré mezilidské vztahy v sousedství a také bezpečný, vizuálně krásný veřejný prostor plný života.

Ing. arch. Lucie Němcová

Typ domu: nízkoenergetický
Zastavěná plocha: 208,86 m2
Užitná plocha: 187 m2
Konstrukční systém: panelová sendvičová dřevostavba, skladba Alfadifu
Teplo a větrání: podlahové teplovodní topení s elektrickým kotlem + krbová kamna
Součinitel prostupu tepla: 0,161 W/m2K
Projekt: Ing. Michael Martin, 12/2015
Realizace: Alfahaus s.r.o., www.alfahaus.cz, 2016

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop