Na cestě za kvalitní dřevostavbou

Vydání 06/2018

Velkorysost v kompaktním balení

Představa majitelů o novém bydlení vyžadovala architekturu vedenou v čistých liniích, která by byla nadčasová a bez kompromisů. Inspiraci našli na veletrhu Dřevostavby v podobě typového bungalovu, který si nechali individuálně upravit. Výsledkem je obytná plocha osmdesát osm metrů čtverečních, kterou doplňuje dalších jedenapadesát metrů k užitku. Díky promyšlené dispozici je tento přízemní dům příkladem dobře zvládnutých vnitřních prostor, od kterých především lze odvodit hodnotu domu pro konkrétní rodinu.

Objekt využívá výhody rohové parcely ve vilové ulici a ponechává si privilegium samotáře otočeného k ostatním zády. Otevírá se tak do velké zahrady s jezerem, kde pohled neustrne na plotě, nýbrž se volně rozběhne do krajiny.

Architektonické ztvárnění staví zejména na vysokém realizačním standardu a funkčnosti interiéru. Najít pro takovou stavbu dodavatele vyžaduje trochu pátrání.

„Rozhodovali jsme se mezi dvěma dodavateli stavby," vzpomíná Martin, majitel domu.

„Při jednání se zástupci firem se ale rychle ukázalo, kdo bude pro nás vhodnější. Dáme totiž hodně na pocity, a zatímco levnější, beskydská firma nabízela dům stylem: ber, nebo nech ležet, pro Středočechy nebyla jakákoli úprava domu problémem. Svým přístupem konkurenční firmu vyřadili ze hry a ani později při jakémkoli jednání o stavbě nebo financích jsme toho nelitovali. Líbilo se nám i to, že měli svoje pracovníky, kteří pak na stavbu dojížděli denně sto kilometrů. Kdybych stavěl znova, určitě bych si tohoto dodavatele opětovně vybral."

Dispozice a úpravy

Nativa patří k těm pěknějším typovým domům. Vzdušný a bohatě prosvětlený bungalov skrývá rozlehlý obývák, dva pokoje, ložnici a dvě koupelny. Celkovou užitnou plochu doplňují dvě šatny, spíž, technická místnost a dílna. Bonusem projektu byla možnost variability dispozic, čehož majitelé domu využili a nechali si zmenšit dlouhou spíž přiléhající ke kuchyňskému koutu tak, aby vznikl nový prostor pro šatnu jednoho z pokojů. Problém ze strany dodavatele nebyl ani v úpravě příčky, v níž tím pádem bylo třeba zřídit navíc vstup do šatny. Ve druhém pokoji, který „obývají" dva velcí psi a jeden menší, se pro změnu budoval sofistikovaný průlez stěnou – psí dveře.

Technické okénko

Na dotaz, který z atributů dřevostavby u obyvatel domu vítězí, získala největší potlesk tepelná pohoda.

„Celý život jsme se na takové teplo těšili," rozplývá se majitel. „Sice jsem podlahový systém pár týdnů ladil, než jsem zjistil náběhový čas, ale jinak funguje bezvadně. Manželka je konečně nadšená, protože když jsme chtěli mít více než dvaadvacet stupňů v našem přechozím zděném, dvoupatrovém domě o 200 metrech čtverečních, finančně nás to ruinovalo. V dřevostavbě je tepelná pohoda za výrazně menší náklady. Platíme zhruba třicet tisíc ročně za kompletní spotřebu elektřiny včetně řízeného větrání, ohřívače vody a na celé léto čerpadla a UV lampy v jezírku. K nízké spotřebě přispívají také izolační trojskla a výborné zateplení domu."

Zmíněné větrání s rekuperací tepla přes entalpický výměník je v běhu jen od října do dubna, přes léto je vypnuté a větrá se jen okny.

„Kdyby ale nebylo řízené větrání v koupelně, museli bychom mít okno otevřené pořád," dodává Martin. „V každé koupelně a na toaletě je proto samostatný vypínač pro ventilaci, která po jeho sepnutí zvýší výkon rekuperační jednotky na maximální výkon po dobu pěti minut. V kuchyni je na něj samozřejmě napojena digestoř. Báli jsme se, že bude chod ventilace slyšet přes vyústky, ale spletli jsme se. Když jsou zavřené dveře do technické místnosti, neslyšíme ani chod jednotky." Majitel je elektroinženýr a baví ho dělat různé domácí vychytávky. Občas se ale i mistr tesař utne: „Třeba světla v chodbě jsem napojil na pohybové čidlo. Pro člověka je to pohodlné, ale neuvědomil jsem si, že psi v noci courají po domě a budou světla permanentně rozsvěcet. Na to jsme si ale museli zvyknout."

"Rozvrh vnitřního uspořádání domu, které obyvatele neomezuje ani neotravuje, je důležitější než vnější forma a vzhled stavby."

Zahrada s jezerem

„Když jsme za pět měsíců měli postaveno, říkal jsem si, že už uděláme jenom zahradu," vzpomíná dále Martin. „Jenže ono to ́jenom ́ vzalo více času než samotný dům. Stojíme totiž na jílu a ještě měsíc před vaší návštěvou to tu vypadalo jako na Měsíci, všude hromady hlíny, k tomu díra na jezero. Museli jsme spěchat i kvůli psům, aby netahali bahno do domu. Povolali jsme tedy zahradní architekty a se zlou jsme s potázali:

– Kolik na to máte peněz?

– Chtěli bychom se vejít do 300 000 Kč.

– Hmmm, jasně, tak my se vám ozveme...

„Samozřejmě se neozvali, tak jsme nechali položit na 400 metrů čtverečních travní koberec, svařit fólii do jezírka s objemem 160 000 litrů, postavit molo a zbytek si děláme sami, postupně, intuitivně. A těch tři sta tisíc jsme překročili jen o dalších sto.

Co by dnes změnili

V chodbě je položena plovoucí podlaha – jediná chyba, kterou majitelé udělali.

„Když máte psy, jejich ́pochůzky ́ jsou hodně slyšet. Až bude čas, předěláme ji na dlažbu," dodává majitel.

„Také bychom zvětšili koupelnu u ložnice. Máme sice z vany výhled přes dvě okna, což lze považovat za luxus, ale minimální úložné a odkládací prostory. A také bychom udělali větší přesah střechy nad terasou. Když fouká za deště od jihozápadu – a to je u nás časté –, není právě pobytová. A to je velká škoda, protože výhled tu máme překrásný za každého počasí."

"Když člověk staví už třetí dům, tak nějak ví. Provoz domu proto charakterizuje střídmost a účelnost."


Komentář dodavatele

Radostí byla konstruktivní spolupráce s investory a jejich přístup k celému projektu, a možnost řešit dům nejen s ohledem na cenu, ale hlavně na vzhled a praktičnost stavby. Vzhledem k technickému přehledu a jasné představě investora o domě jsme předávali stavbu s jistotou, že jsme splnili požadavky náročného klienta k jeho spokojenosti. Kompletní servis od vizualizace domu, vypracování projektové dokumentace a vyřízení stavebního povolení jsme pro investora zařídili v ceně domu.

Luděk Hořejší
ředitel HK-Dřestav s.r.o.


Komentář redaktorky

Líbí se mi, že v hierarchii domovních prostor nebyl podceněn smysl zádveří a že je na první pohled patrná hranice mezi privátními a společnými prostorami. Život v domě je jednak velmi přehledný a přijdou-li hosté, lze je rovnou usadit v obýváku a ušetřit průchodu chodbou kolem intimnějších částí domu.

Dana Jakoubková

Typ domu: nízkoenergetický, typový dům Nativa (individuální úprava)
Zastavěná plocha: 217m2
Užitná plocha: 139 m2
Obytná plocha: 88 m2
Konstrukční systém: sendvičový panel – difuzně uzavřená skladba konstrukce
Teplo: elektrické podlahové, topné kabely FENIX, teplovzdušná krbová vložka
Větrání: řízené s rekuperací tepla
Stínění: žaluzie Isotra řady Zetta
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
Roční náklady na energie: 30 000 Kč
Projekt a realizace: HK Dřestav s. r. o., www.drestav.cz, 2016

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »