Tisk
Místnost rozdělená špalíkovým paravánem s vůní smrkového dřeva

Čtvrtek, 29. prosinec 2011 |

Přidat na Seznam.cz Masivní a co nejpřirozenější dřevo v surovém stavu se snaží stále více designérů doslova propašovat do nejmodernějších interiérů včetně dřevostaveb. A tak s hi-tech technologiemi najednou sousedí dřevěné špalky, trámy, polínka, větve. A ono to nejen jde, ale dokonce to působí skvěle a organicky. Jedním z těchto experimentátorů je Christophe Mattis, francouzský designér z Val d'Isère.

Oddělit prostor lze různě

spaceandclsuters1-664x442spaceandclusters8-664x442Jeho nápadem jsou špalíkové interiérové příčky ze smrkového dřeva. Univerzální mobilní předěl lze přizpůsobit teplému interiéru plnému dřeva, ale stejně dobře a ještě výrazněji vypadá v ultramoderních prostorách. Masivní dřevěný „paraván" je estetický, ekologický, dotykově příjemný a jeho předností je prostorová nastavitelnost a přizpůsobivost. Podle toho jak se zalomí, může zaujímat různé půdorysy; otevřený půloblouk i ostrý roh. Vznikne tak jednoduchá zástěna, ale i oddělené zákoutí místnost. Podle způsobu se mění i průchod světla, zalomený předěl se stává méně průhledným.

Interiér s vůní smrkového dřeva

spaceandclusters7-664x442Předěl umožňuje v interiéru dotyk přírodního materiálu, vnáší sem i jemnou vůni měkkého smrkového dřeva. Je šetrný k životnímu prostředí, k jeho výrobě se využívají zbytky smrkových fošen. Není samoúčelný, ale funkční a přitom vyniká jeho estetická stránka. Autor jej ve Francii vyrábí na objednávku v různých rozměrech, výška a délka je individuální podle přání. I jednotlivé stavební prvky – dřevěné kvádry - mohou být vždy trochu jiné, ostře hraněné nebo různě zaoblené.

Pocta přírodnímu dřevu

spacesandclusters2-664x442spacesandclusters3-664x442Pohyblivost, přizpůsobivost a tvarovou ohebnost této smrkové příčce dávají zanořené kovové spojnice jednotlivých špalíků; technicky vzato je předěl jakási nýtovaná obří rohož postavená na hranu. Při své masivnosti zástěna ale navozuje pocit lehkosti, je to snad díky velmi světlé barvě i průhledům mezi segmenty. Rozhodně autor tímto kouskem dává vyniknout vznešenosti dřeva a vzdává mu hold uvedením do hypermoderních interiérů.

Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop