Tisk
Otočné dveře jako ideální řešení pro dřevostavbu i roubenku

Komerční sdělení | Úterý, 03. červenec 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Dokonalou dřevostavbu tvoří často opomíjené drobnosti. Třeba takové klasické dveře. Volba většinou padá na dveře otočné, zejména protože nabízejí nejvíce možností použití. Otočné dveře se standardně zavěšují na 2-3 nepříliš estetické panty, dnes se však čím dál tím častěji objevují elegantnější řešení, například v podobě bezfalcového provedení, pomocí kterého můžeme pant schovat do skryté zárubně, což je řešení pro moderní dřevostavbu na klíč naprosto ideální.

Otočné dveře představují klasické otevírání dveřního křídla osazeného v zárubni. K otevření dochází pomocí kliky či jiného mechanizmu tzv. otočením na pantech. Dveřní křídlo je zavěšeno na minimálně dvou pantech v zárubni a zajištěno střelkou v proti plechu, případně zamčeno závorou. Dveře dřevostavby při zavírání dolehnou na celoobvodové těsnění na třech stranách zárubně, čímž dojde k téměř dokonalému utěsnění celého dveřního otvoru jak zvukově, tak i proti různým nepříjemným pachům.

Dveře s reverzním otevíráním

Hitem dřevostaveb roku 2018 jsou dveře v reverzním provedení. Designová specialitka pro projektanty a architekty. Celý dveřní komplet vypadá, a to je to hlavní, jako dveře otevírané klasicky, ale ve skutečnosti se dveře otevírají na druhou stranu. To je skvělé řešení především v případě, že chcete, aby se v chodbě všechny dveře sladily jedním směrem.

Reverzní dveře také šetří místo, takže nevytvářejí zbytečné nevyužité výkroje. V první chvíli vás možná zaskočí. Párkrát se ze začátku stane, že se budete dveře snažit otevřít a ono to nepůjde. Brzy se však stanou vaším miláčkem.

Kyvné dveře

ww Protikouřové, zvukotěsné, klima dveře_Elegant 10_CPL borovice bílá struktur_9890Kyvné dveře jsou stejně jako otočné charakteristické svými panty. Tyto panty jsou však speciální tím, že umožní otevření dveří na obě strany. Tyto dveře, známe jako „lítačky“, jsou vhodné především pro osoby se sníženou pohyblivostí. Lidé, kteří používají invalidní vozíky, mohou ocenit tuto variantu s elegantním průjezdem v bezbariérovým provedením.

Obzvláště pěkně tyto dveře s otevíráním na obě strany vypadají v celoskleněném provedení. Kyvné dveře jsou vhodné nejen do každé moderní dřevostavby, ale také do komerčních prostor. Obzvlášť dobře se vyjímají například v kuchyních. Ocenit lze doplněk v podobě okopového plechu, pro otevírání dveří s plnýma rukama.

Dveře a doplňky

Dveře bez doplňků? To si dnes umí málokdo představit. Dveře lze doplnit hranami dveřního křídla z aluminia, které chrání dveře proti mechanickému poškození a v kombinaci s povrchem dveří dodávají dveřím elegantní, moderní dokonce až nadčasový vzhled.

Lišty na dveřích lze využít k dokreslení prosklení nebo na vytvoření kazetového provedení. Ke každému modelu dveří patří jiný tvar lišty. Lišty lze i použít kolem zárubně. Kování na dveřní křídla je možné vybírat z nabídky širokého sortimentu.

Doporučujeme renomované výrobce a dodavatele kování s vyzkoušenými modely klik a jejich vlastnostmi. Např. značka dveří Sapeli již při výrobě předvrtává otvory na doporučené kování. Jen takto při montáži nedochází k poškození špatným navrtáním.

I když se to tak na první pohled nezdá, dokonce i montáž klik je důležitá pro dokonalou funkčnost celého kompletu dveří a dobrého pocitu z něj.

Panty

Pokud si přece jen vyberete na první pohled viditelné panty, budete mít možnost vybírat z jejich nepřeberného množství. Právě i dveřní pant může v dřevostavbě na klíč působit jako estetický doplněk. Panty existují pro různé konstrukce a mohou je doplňovat také designové detaily.

Dveře je možné osadit panty různých tvarů (oválné, hranaté), aby celý dveřní komplet s klikou tvořil jeden dokonalý prvek interiéru dřevostavby.

Panty pro dveře bezfalcové jsou například skryty v zárubni a dveřním křídle. Tento detail dokresluje jednoduchou linii celého dveřního uzávěru v interiéru. Skryté panty dovolují díky své moderní konstrukci seřizovat dveřní křídlo v zárubni ve všech směrech.

Panty pro dveře bezpečnostní jsou vyráběny z kvalitní oceli a zajištění dveřního křídla v zárubni je provedeno několika uzavíracími body.

Aktivními uzavírajícími body myslíme takové body, které se vysouvají z dveřního křídla do připravených otvorů v zárubni. Tyto body jsou i doplněny uzavíracími háky, které se zaháknou do kapsy v zárubni. Uzávěry nejdou při páčení dveřního křídla vytáhnout ze zárubně, a tak je člověk v naprostém bezpečí.

Bezpečnost na prvním místě!

ww protipožární a protikouřové klima dveřeOtočné dveře lze v dnešní době doplnit různými druhy samozavíračů od jednoduchých mechanických až po vysoce elektrifikovaná zařízení napojená na signalizace.

To v praxi znamená, že jsou dveře bohatší o možnost zabezpečení, kdy se dveře dokáží otevírat nebo naopak samy zavírat na různé pokyny zabezpečení (kouřová čidla, fotobuňky na průchod systémy zabezpečených únikových cest).

K doplňkům bezpečnostních vstupních dveří jistě patří známé kukátko. Každý známe klasické panoramatické kukátko, ale věděli jste, že existují už i elektronická kukátka, která dokáží nahrávání krátkých videí?

A to stále není vše. Elektronické kukátko dokáže mít i pohybový senzor, takže ve tmě se vám nikdo neschová.

Důležité je zmínit, že všechny bezpečnostní doplňky i samotné dveře je nutné testovat, protože se mohou zdát v pořádku, ale až krizová situace rozhodne, zdali všechno, co výrobce slibuje je skutečně tak.

U dveří Sapeli jsme si jisti, že všechny dveře i s doplňky jsou vyzkoušeny ve zkušebně. Testování probíhá ve více cyklech, aby se zaručilo předepsané bezpečnosti. Požárně odolné dveře jsou páleny ve státních zkušebnách a bezpečnostní dveře testovány proti vloupání.

Všechny dveře doplňují prohlášením o shodě a certifikáty potřebnými pro úřady. Pokud máte zájem, určitě se podívejte do některého ze Sapeli center např. Sapeli Centrum Hradec Králové či Sapeli Centrum Pardubice, certifikovaní pracovníci vám rádi vše ukáží a vysvětlí.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop