Která varná deska je pro vaši kuchyň ta pravá?

Která varná deska je pro vaši kuchyň ta pravá?

Komerční sdělení | Pondělí, 08. listopad 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Ani v té sebemenší kuchyni nemůže chybět varná deska jako součást sporáku nebo zabudovaná do pracovní desky. Ať už se kloníte spíš k indukci, plynu, nebo dáváte přednost sklokeramické desce se sálavými plotýnkami, máme pro vás několik postřehů odborníka. Vývoj jde totiž tak rychle dopředu, že každý z typů nabízí mnohem víc, než vlastně čekáte.

Úsporná a bezpečná indukce


Naprostou špičku představují indukční varné desky. Nejen, že vám ušetří peníze díky bezkonkurenčně nejvyšší účinnosti ohřevu, ale jsou také naprosto bezpečné – ani ti největší zapomnětlivci je nemohou nechat běžet naprázdno a ohrozit tak sebe nebo své sousedy. Vaření na indukci je navíc pohodlnější a flexibilnější díky možnosti spojovat plotýnky do velkých varných zón. Mnohé varné desky připojíte díky speciální funkci i na běžný rozvod 230 V/16A ve starší zástavbě nebo v panelových domech. Budete však možná potřebovat nádobí s feromagnetickým dnem. Pomůže jednoduchý test magnetem – když magnet zespodu hrnce drží, nádobí měnit nemusíte.

DrevoaStavby.cz | Úsporná a bezpečná indukce

„Špičku představuje varná deska MORA VDIS 658 FF se čtyřmi osmiúhelníkovými zónami, které jdou spojit do dvou velkých zón, takže můžete vařit prakticky po celé ploše varné desky. Je navíc vybavená i funkcí MoveZone, která spojenou plochu rozdělí do dvou zón s různými teplotami, a tak můžete měnit intenzitu ohřevu pouhým posouváním nádobí po desce, aniž byste se museli dotknout ovládání. Tak, jako to kdysi dělali naši předkové na tradičních kachlových kamnech," doporučuje Jana Neuszerová.

Zmíněná deska ale nabízí i automatické programy pro asistované vaření. Pokud se doma scházíte k jídlu postupně, bude se hodit funkce pro udržování hotových pokrmů při 70 °C. Často určitě využijete i rychlý var většího množství tekutiny bez přetečení nebo naopak řízený ohřev pod bodem varu – to když budete třeba chystat guláš, „táhnout" vývar nebo vařit rýži. A když budete opravdu spěchat, jde výkon navýšit až o 40 % pomocí funkce SuperBoost. Praktická je i funkce pro rozpouštění choulostivých potravin jako je máslo nebo čokoláda při 42 °C nebo funkce pro grilování s přesnou úrovní propečení pokrmu.

Plynové varné desky


Šéfkuchaři milují vaření na plynu. Oceňují zejména rychlou regulaci teploty. Řadě amatérských, ale i profesionálních kuchařů také vyhovuje snadné ovládání desky klasickými knoflíky. Desky se však velmi liší svým uspořádáním.

DrevoaStavby.cz | Plynové varné desky

„Například nové plynové desky MORA nabízejí díky promyšlenému uspořádání plotýnek a umístění ovládacích knoflíků až o 20 % více místa pro komfortní vaření ve čtyřech různě velkých nádobách najednou. Deska má plynové hořáky s integrovaným zapalováním a pojistkami STOP GAS, které automaticky zastaví přívod plynu při náhodném zhasnutí plamene. Hořáky jsou kryté robustní dvoudílnou litinovou mřížkou pro pohodlný posun nádobí ve všech směrech. Deska z nerezové oceli i bezpečnostního skla v bílé či černé barvě se snadno čistí, mřížka i krytky hořáků jdou mýt i v myčce nádobí," dodává Jana Neuszerová.

Sklokeramické sálavé desky


Co když ale nemáte plynovou přípojku na tradiční plynovou desku a indukční desku nechcete? Právě pro vás jsou ideální nové sklokeramické desky, které jsou stejně krásné, jako ty indukční a navíc mají díky moderním technologiím také skvělé funkce.

DrevoaStavby.cz | Sklokeramické sálavé desky

„Tzv. Hi-Light zóny umožňují rychlé vaření v nádobí různých materiálů i velikostí. S ukazatelem zbytkového tepla na desce víte, která zóna je ještě horká. Zbytkové teplo můžete využít pro rozmrazovaní nebo ohřev uvařeného jídla, aniž byste zvyšovali účet za elektřinu. Další skvělá věc je DuoZóna: varná zóna je rozdělena na několik okruhů různé velikosti, které si můžete aktivovat podle velikosti hrnců. V menších kastrůlcích tak můžete úsporně vařit na menší zóně, když máte velký hrnec, aktivujete větší zónu, aby bylo vaření rychlé. Praktické jsou i funkce pro udržení teploty pokrmu nebo přerušení vaření," uzavírá Jana Neuszerová.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop