Tisk
Lampy z nanopapíru ladí nejen s roubenými stěnami

Lampy z nanopapíru ladí nejen s roubenými stěnami

Úterý, 22. listopad 2011 |

Přidat na Seznam.cz Lampy MooDoo ladí s dřevem a svým strukturovaným žebrovím navazují na roubené stěny, trámy srubů i stěny z palubek. Když se člověk na tyto lampy dívá, říká si, jak je možné je vyrobit, jak je možné z papíru poskládat prostorový tvar, který náhle a čistě přechází do jednorozměrné plochy; na plisovanou vypouklou nebo vydutou část stínidel navazují rovné části. Tajemství tkví v možnostech laminovaného nanopapíru, ze kterého jsou lampy vyrobeny. Technologie MooDoo Nano dovoluje vytvořit jemně prolamované detaily lamp, jednou ve tvaru listu, jindy šachové figurky

Papír jako objekt zkoumání

dvelampyjednalampaAutoři ze studia MooDoo se netají tím, že papír je jejich láska, zdroj inspirace i objekt provokující ke zkoumání a zjišťování možností tohoto tisíciletého materiálu. Technologie MooDoo Nano, tedy laminovaný odolný, voděvzdorný a antistatický papír s nehořlavou úpravou, je výsledkem spolupráce studia MooDoo a papírny NanoGraph. Materiál vyniká technologickou hodnotou i estetickou stránkou. Lampy do interiéru vnášejí dotek přírodního materiálu, v dřevostavbě tak vítaného. Když se lampy rozsvítí teplým světlem, vnesou ihned do interiéru výjimečnou náladu, hru světla a stínu.

Tvarování prostoru světlem

tmalampaDesignér Tomáš Paul dodává: „naše lampy nejsou samoúčelným hledáním estetických forem výsledného tvaru svítidla v běžném smyslu designování statického výtvarného díla nebo průmyslového výrobku. Proto se také bráníme názvu svítidla a preferujeme označení světelné objekty. Pravda je, že v podstatě každý trojrozměrný objekt je z hlediska našeho vnímání, prostorového vidění tvarován světlem, nicméně světlo tady hraje jaksi vedlejší roli, považuje se za něco samozřejmého. V našem případě jde o vědomou snahu pracovat se „světlem" nejen jako s fyzikální jednotkou, ale i jako s předpokládaným nosičem nějaké energie, jako s filosofickou jednotkou symbolizující počátek vzniku života, poznání. Výsledný tvar je výhradně hrou světla, stínů, propustnosti materiálu, jeho schopnosti vodit světlo..."

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop