Časopis DŘEVO&stavby 1/2016
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 1/2016
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Francouzská interiérová elegance

Francouzská interiérová elegance

Lucie Němcová | Čtvrtek, 21. duben 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Ve velkých městech je potřeba využít každý centimetr čtvereční. I malé byty musí často pokrýt všechny potřebné funkce plnohodnotného bydlení, a to často pro více než jednoho obyvatele. Jak zajistit pohodlný a praktický prostor pro všechny činnosti, dovést světlo všude tam, kde je ho třeba, a zároveň ponechat místu lehkost a minimalistickou jednoduchost?

 

Za inspirací pro bydlení na malé ploše se tentokrát podíváme do Francie. Architekti designového studia Julien Joly Architecture dostali od majitele bytu v pařížském činžovním domě zdánlivě jednoduchý úkol – dát bytu novou tvář a současně zajistit dostatečné prosvětlení a výměnu vzduchu. K dispozici bylo 55 metrů čtverečních.

interiér - dřevo 2

 

Obytné plochy definuje hlavní prvek celého návrhu – příčky ze subtilních, v rozích půdorysně zaoblených dřevěných lamel, které umožňují větší volnost při pohybu prostorem. V některých částech příček jsou lamely ob jednu vynechávány a tvoří tak rošt, který částečně propouští světlo a zároveň poskytuje různou míru optického oddělení jednotlivých funkčních zón.

interiér - dřevo 3

 

Každá místnost v bytě je jiná a na hlavní obytný prostor napojená jiným specifickým způsobem. Zdrojem denního světla celého bytu jsou tři velká okna – jedno v ložnici a dvě v obytném prostoru. Kuchyně byla v rámci rekonstrukce přesunuta do vnitřní části dispozice, aby přenechala ložnici lepší světelné podmínky, možnost přímo větrat oknem a také výhled na město.

interiér - dřevo 4

 

Vstup do bytu lemují dvě příčky. První odděluje koupelnu se dvěma samostatnými částmi – sprchou a umyvadlem a toaletou. Jsou přístupné samostatnými dveřmi, takže je mohou používat dva lidé současně. V ložnici příčky nabízejí také mnoho úložných prostor a vychytávek. Mezi obývací částí a kuchyní je malý oddělený prostor sloužící jako pracovna. Využívá smrkových lamel k odfiltrování vnějšího rozptýlení. K dispozici je také prostorná vnější terasa.

dřevostavba - pasivní dům - interiér 5

Čistý barevný koncept bílé v kombinaci s přirozenou barvou dřeva celé místo opticky zvětšuje a lahodí oku svoji čistotou. Zachovává ráz moderního interiéru a přitom neztrácí na útulnosti. Zejména rozehraje-li se hra světel a stínů po setmění.

Připravila Lucie Němcová, foto Julien Fernandez

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop