Tisk
Originálními doplňky do dřevostavby mohou být neotřelé kousky z kartonu

Originálními doplňky do dřevostavby mohou být neotřelé kousky z kartonu

Michal Babor | Pátek, 27. leden 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Hledáte do své nové dřevostavby originální nábytek nebo doplňky, které by byly neotřelé, ekologické a zároveň nepříliš nákladné? Zkuste papír! Nikoliv obyčejný, ale lepenkový, navíc recyklovaný a recyklovatelný, přetvořený do podoby neotřelých kousků, které si získají zaslouženou pozornost. Designér Vojtěch Beránek práci s lepenkou zasvětil posledních šest let svého života.

Vojtovi bylo 23 let a byl studentem architektury, když se mu poprvé usídlila v hlavě myšlenka vyrábět designový nábytek z papíru. Se svým někdejším společníkem Michalem Kopeckým vyzkoušeli spoustu technologických postupů a nezřídka se dostaly do slepé uličky, než se jim podařilo vytvořit výrobek, který by skutečně odpovídal jejich představám. Dnes Vojta pod značkou Kartoons vyrábí z kartonu nejen sedáky, poličky nebo stojany na víno, ale i sympatické doplňky – budíky, kukačky, mísy nebo třeba papírovou abecedu.

budící nejlepšína lahvepolička černá


Základem všech výrobků je lepenka, ze dvou třetin recyklovaná. „V kartonárce se nejprve do kartonu vyrazí požadovaný tvar a po dočištění se laserem pálí do kartonu vnitřní tvary," vysvětluje Vojta běžný postup. „Laser zajistí dokonale přesný a čistý řez. Pak se všechno spojí a například bočnice sedáků začistí dřevovláknitou deskou s povrchovou úpravou podle přání zákazníka, která zajistí odolnost kartonu proti poškození."

sedák bílýstínítkastínítka kulatá


Prvním výrobkem byly jednoduché sedáky, s nimiž designéři podnikli malý experiment. „Jednou jsme se procházeli v dolní části Václavského náměstí a zjistili jsme, že si není kam sednout, vypít kávu, odpočinout si. Tak jsme naložili do auta pár našich sedáků a rozmístili je kolem středového pruhu. Za chvíli už byly v obležení kolemjdoucích. Problém byl jen jediný – přivezli jsme jich málo," vzpomíná Vojta.

Jsou vám kartonové výrobky sympatické? Pak by vaší pozornosti určitě neměla uniknout ani kolekce papírových poloprůsvitných stínítek se spirálovitými motivy měnícími se s každým úhlem pohledu.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop